Toezeggingen gedaan tijdens AO Mijnbouw van 7 februari 2019
Gaswinning
Brief regering
Nummer: 2019D07226, datum: 2019-02-20, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-33529-582).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: E.D. Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat
Onderdeel van kamerstukdossier 33529 -582 Gaswinning.
Onderdeel van zaak 2019Z03390:
- Indiener: E.D. Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat
- Volgcommissie: vaste commissie voor Binnenlandse Zaken
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat (2017-2024)
- 2019-02-20 16:30: VAO Mijnbouw (AO d.d. 07/02) (Plenair debat (tweeminutendebat)), TK
- 2019-02-21 13:05: Aanvang aansluitend aan de Stemmingen: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2019-03-12 16:30: Procedurevergadering (Procedurevergadering), vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat (2017-2024)
- 2019-03-13 13:30: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2018-2019 |
33 529 Gaswinning
Nr. 582 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 20 februari 2019
Hierbij informeer ik uw Kamer, mede namens de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, over de ontwikkelingen rond de versterking van woningen aan de Fazanthof in Ten Boer en ga ik in op de suggesties van het lid Van der Lee (GroenLinks) voor de selectie van aannemers voor het uitvoeren van de versterkingsoperatie in Groningen. Hiermee geef ik uitvoering aan mijn toezeggingen aan het lid Agnes Mulder (CDA) en het lid Van der Lee (GroenLinks) tijdens het Algemeen Overleg Mijnbouw van 7 februari jl.
Fazanthof
In 2017 is uit versterkingsadviezen gebleken dat de bewoners van de straat Fazanthof in Ten Boer voor sloop en nieuwbouw in aanmerking komen. Het betreft in totaal 30 woningen die behoren tot de batch «1.467+» waarvoor geldt dat ongeacht de gewijzigde vooruitzichten van de veiligheidssituatie de aangeboden versterkingsadviezen worden uitgevoerd. Na de bekendmaking van het feit dat Fazanthof voor sloop en nieuwbouw in aanmerking komt, hebben de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en het Centrum voor Veilig Wonen (CVW) met de bewoners hun wensen en eisen ten aanzien van de uitvoering in kaart gebracht.
In mei 2018 is vervolgens de aanbesteding van project Fazanthof gestart door middel van een voorselectie van aannemers. Tijdens deze voorselectie zijn er op basis van presentaties door de aannemers aan de bewoners drie uitvoeringspartijen geselecteerd. In de tweede helft van 2018 is de offerte-uitvraag uitgewerkt, met betrokkenheid van en keukentafelgesprekken met de bewoners. Deze offerte-uitvraag is in december 2018 gepubliceerd.
Na ontvangst van de stukken heeft één partij aangegeven niet te zullen inschrijven. Dit bouwbedrijf heeft laten weten het een uitgebreide offerte-uitvraag te vinden en heeft daarnaast op dit moment het bouwbedrijf meerdere aanvragen lopen. Dit betekent dat ze, ook met het oog op de capaciteit, keuzes moeten maken. Ook laat het bouwbedrijf weten dat een beoogde samenwerkingspartner niet beschikbaar was voor het project Fazanthof. Dit is een tegenvaller die leidt tot een voor de bewoners zeer onwelkome vertraging van de versterking van hun woningen. Er is geen verwijtbaar handelen gebleken van een van de betrokken partijen.
Op dit moment werken NCG en CVW aan een oplossing waarbij vertraging geminimaliseerd wordt en een balans wordt gevonden tussen de wensen van bewoners en de bezwaren vanuit de markt. Op dinsdag 5 februari jl. zijn de bewoners op een informatieavond geïnformeerd over de stand van zaken. Zij hebben aangegeven te willen nadenken over het vervolg en eventuele aanpassingen van de aanbesteding. Zij zijn hierover in gesprek met NCG en CVW.
Aannemersvariant versterkingsoperatie
Ik heb uw Kamer daarnaast toegezegd om in te gaan op vragen die het lid Van der Lee (GL) heeft gesteld tijdens het AO Mijnbouw over een mogelijke «aannemersvariant» voor de versterkingsoperatie, waarin vooraf een omvangrijke deal wordt gesloten met meerdere aannemers.
Ik deel het streven naar het versnellen van de versterkingsaanpak. Dit heeft de aandacht van alle betrokken partijen, en hierbij worden alle mogelijkheden bezien. Zoals aangegeven in mijn brief van 15 februari jl. (Kamerstuk 33 529, nr. 581) is afgesproken dat Rijk en regio 11 maart overeenstemming bereiken over de versnellingsaanpak, zodat deze – na validatie – in gang kan worden gezet. Het vooraf contracteren van aannemers lijkt echter niet goed te passen bij de adaptieve aanpak die wij voorstaan. In de uitvoering moeten slimme combinaties worden gezocht tussen het type versterking, lokaal maatwerk en de aannemer die het kan uitvoeren. Elke bewoner krijgt ruimte om zijn inbreng te leveren en een versterkingsplan wordt in dialoog opgesteld. Daarbij is er ruimte om een voorkeur aan te geven voor een aannemer. Daarom kan het vooraf contracteren van aannemers schuren met het uitgangspunt dat de bewoner centraal staat in de versterkingsaanpak, omdat het gevraagde lokale maatwerk niet altijd zal passen met deze partijen. Een omvangrijke aanbesteding kan daarnaast de kansen van de kleinere, lokale aannemer om mee te dingen beperken.
De Minister van Economische Zaken en Klimaat,
E.D. Wiebes