[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Geannoteerde agenda informele bijeenkomst van Transportministers op 27 maart 2019

Raad voor Vervoer, Telecommunicatie en Energie

Brief regering

Nummer: 2019D09715, datum: 2019-03-11, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-21501-33-752).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 21501 33-752 Raad voor Vervoer, Telecommunicatie en Energie.

Onderdeel van zaak 2019Z04646:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2018-2019

21 501-33 Raad voor Vervoer, Telecommunicatie en Energie

Nr. 752 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 maart 2019

Hierbij doe ik u toekomen, mede namens de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, de geannoteerde agenda van de informele bijeenkomst van Transportministers die op 27 maart in Boekarest zal plaatsvinden. Op het moment van schrijven is nog weinig bekend over de inhoud en bespreekpunten van de bijeenkomst. Er liggen geen zaken ter besluitvorming voor. Het Roemeens voorzitterschap heeft de onderwerpen verkeersveiligheid, multimodaliteit, EU-langetermijnstrategie klimaat en het Europese transportnetwerk en investeringsbeleid (TEN-T/CEF) geagendeerd.

Verkeersveiligheid

Inhoud

Op 17 mei 2018 is de Mededeling verschenen «Europa in beweging; Duurzame Mobiliteit voor Europa: veilig, verbonden en schoon».1 Als bijlage bij dit voorstel presenteert de Commissie een Strategisch Actieplan voor Verkeersveiligheid. Volgens de Commissie is een nieuwe aanpak nodig om de stagnerende trend van verkeersongevallen verder te doen dalen naar het gewenste doel van nul verkeersdoden en ernstige gewonden in de EU in 2050 (Vision Zero).

Inzet Nederland

Nederland heeft een nieuwe strategie verkeersveiligheid 2020–2030 gepresenteerd (Kamerstuk 29 398, nr. 639). Onderdeel daarvan is het Landelijk Actieplan verkeersveiligheid. Er wordt nog gewerkt aan de decentrale actieplannen. De Nederlandse en Europese strategie sluiten goed bij elkaar aan: net als de Commissie wil Nederland naar een risico-gestuurde aanpak toe. Ook deelt Nederland de ambitie van de Commissie voor meer aandacht voor de ernstig gewonden. Nederland constateert wel dat nog niet veel andere lidstaten vergelijkbare data over ernstig gewonden kunnen leveren. Alles bij elkaar ziet Nederland veel aanknopingspunten om samen met de EU te werken aan de

verbetering van de verkeersveiligheid, zeker op het gebied van veiligere voertuigen. Het is van belang dat auto’s zo spoedig mogelijk worden voorzien van veiligheidssystemen die kwetsbare verkeersdeelnemers herkennen, en dat ook de intelligente snelheidsassistent zijn werk kan doen. Ik hoop, dat het voorstel voor een Verordening Algemene Veiligheid,2 dat dit regelt, zo spoedig mogelijk wordt aangenomen. Nederland waardeert de benoeming van de heer Matthew Baldwin als Europees Coördinator voor Verkeersveiligheid. Ik heb recentelijk gesprekken gevoerd met zowel dhr. Baldwin vanuit de EU en met dhr. Jean Todt als special envoy road safety van de Verenigde Naties en heb o.a. de wens uitgesproken om de toelating van lichte elektrische voertuigen meer op Europees niveau te gaan regelen.

Indicatie krachtenveld

Het voorstel van de Commissie is nog niet eerder besproken. Standpunten van de lidstaten zijn om die reden nog niet bekend.

Multimodaliteit

Inhoud

Tijdens de bijeenkomst zal stil worden gestaan bij het Multimodality year 2018. Dat jaar is door de Commissie in het leven geroepen ter ondersteuning van de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs en tevens ter bevordering van veilig transport en een concurrerende economie. In 2018 is daarmee meer aandacht besteed aan de verbetering van de grensoverschrijdende TEN-T- infrastructuur, realisatie van multimodale knooppunten op de TEN-T-corridors en aan het stimuleren van digitale oplossingen voor het gehele transportsysteem.

Inzet Nederland

Nederland omarmt de uitgangspunten van multimodaliteit. Om in de groeiende vervoersvraag te voorzien, zijn alle modaliteiten (weg, spoor en water) nodig. Er wordt via het klimaatakkoord en meerdere green deals ingezet op het vergroenen van de mobiliteit, het goederenvervoer en de logistiek. Met het beleid aangaande de goederenvervoercorridors wordt ingezet op het verbeteren van de mogelijkheden in het schakelen tussen de modaliteiten. De verdergaande digitalisering en integratie van het logistieke proces helpen mee om de mogelijkheden te verbeteren. In de digitale transportstrategie die ik eind 2018 naar de Kamer heb gestuurd (bijlage bij Kamerstukken 26 643 en 34 244, nr. 581), wordt daarbij aangegeven dat de komende tijd ingezet wordt op het mogelijk maken van papierloos transport en het delen van transportdata.

Indicatie krachtenveld

Tijdens de bijeenkomst zullen vooral ideeën en ontwikkelingen worden uitgewisseld. De Commissie en het Roemeens voorzitterschap zullen enkele presentaties verzorgen. Over het belang van multimodaliteit bestaat breed draagvlak.

EU-langetermijnstrategie voor klimaat

Inhoud

Het Voorzitterschap heeft een gedachtewisseling over de EU-langetermijnstrategie voor klimaat geagendeerd. De Commissie presenteerde deze strategie eind november 2018.3 De visie van de Commissie voor een klimaatneutrale toekomst is in overeenstemming met de doelstelling van de Overeenkomst van Parijs om de mondiaal gemiddelde temperatuurstijging tot ruim onder de 2°C te houden en ernaar te streven deze tot 1,5°C te beperken.

Inzet Nederland

Nederland steunt de door de Commissie voorgestelde ambitie: een klimaatneutrale Unie in 2050. Transport heeft een belangrijke rol bij de verdere uitwerking van de strategie.4 Wat Nederland betreft moet de nieuwe Commissie verschuivingen naar duurzamere modaliteiten meer stimuleren, zoals vervoer van goederen via de binnenvaart, snelle internationale treinverbindingen voor internationaal personenvervoer, efficiënt spoorgoederenvervoer tussen belangrijke haven- en industriegebieden, en multimodale overslagpunten. De Commissie zou zich moeten richten op een klimaatneutrale binnenvaart in 2050, en zich samen met de lidstaten moeten inzetten voor de uitvoering van de afspraak in het kader van de Internationale Maritieme Organisatie om de uitstoot van internationale scheepvaart in 2050 ten minste te halveren. Voor grootschalig duurzaam vervoer van goederen en passagiers via het spoor is nog veel werk nodig in de harmonisering van spoorsystemen en aan (hoogwaardige) grensoverschrijdende spoorverbindingen (mede in het licht van de overstap vliegen naar trein). Het kabinet blijft zich inzetten voor ambitieuze mondiale afspraken voor de internationale luchtvaart via CORSIA, en voor een belasting op luchtvaart in Europees verband. Het kabinet vraagt de nieuwe Commissie om hiervoor een voorstel te presenteren. Ook vraagt het kabinet de Commissie om door middel van subsidies de verduurzaming van de luchtvaart te ondersteunen.

Indicatie krachtenveld

De presentatie van de strategie is in de Milieuraad door de lidstaten overwegend positief ontvangen. Nederland heeft in het voortraject tot aan de publicatie van de strategie nauw samengewerkt met een groep andere lidstaten om de Commissie aan te sporen het ambitieniveau in lijn te brengen met de Overeenkomst van Parijs. Tijdens de informele Transportraad zal de Commissie aandacht vragen voor de strategie.

Europese transportnetwerk en investeringsbeleid (TEN-T/CEF)

Inhoud

De Commissie zal een presentatie geven over de evaluatie en herziening van de TEN-T-verordening (trans-Europees Netwerk Transport) en de evaluatie van de CEF-verordening (Connecting Europe Facility), de financieringsfaciliteit voor Europese verbindingen. De herziening van de TEN-T-verordening zal naar verwachting starten begin 2020. De huidige CEF-verordening kent een looptijd van 2014 tot 2020. Thans vinden onderhandelingen plaats over de komende EU- begrotingsperiode 2021–2027. U bent daarover geïnformeerd door middel van een BNC-fiche.5 Voorst zal mogelijk worden gesproken over de verordening inzake het stroomlijnen (streamlining) van maatregelen met het oog op een snellere voltooiing van het TEN-T netwerk. U bent daarover geïnformeerd doormiddel van een BNC-fiche6.

Inzet Nederland

Nederland ondersteunt het beleid om de van oorsprong 28 nationale netten te verknopen tot één grensoverschrijdend trans-Europees vervoersnetwerk. Het gaat daarbij niet alleen om de ontwikkeling en aansluiting van het eigen nationale netwerk. Het gaat daarbij ook om de transportnetwerken in Europa, waar Nederlandse burgers en transportondernemingen gebruik van maken. Nederland staat ook welwillend tegen het voorstel om de realisatie van TEN-T projecten te versnellen (Streamling TEN-T). Uit een analyse van het voorstel blijkt echter dat het voorstel te verstrekkend is. Zo is de scope van projecten en soorten vergunningen bijvoorbeeld te breed. De CEF wordt door Nederland beschouwd als een programma met een hoge Europese meerwaarde. Het directe management van de CEF bewijst efficiënt te zijn, met een sterke projectenpijplijn, een competitief selectieproces, gericht op EU-doelstellingen, gecoördineerde implementatie en een hoge Europese meerwaarde. Nederland ziet deze aanpak graag gecontinueerd.

Indicatie krachtenveld

Tijdens deze informele bijeenkomst zal worden stilgestaan bij de komende programmaperiode. De Commissie zal een presentatie geven over de komende herziening van de TEN-T-verordening. U zult daarover via het verslag van deze bijeenkomst worden geïnformeerd.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,
C. van Nieuwenhuizen Wijbenga


  1. COM (2018) 293.↩︎

  2. COM (2018) 286.↩︎

  3. COM (2018) 773.↩︎

  4. Zie ook de Staat van de Unie 2019, Kamerstuk 35 078, nr. 1↩︎

  5. Kamerstuk 22 122, nr. 2644.↩︎

  6. Kamerstuk 22 112, nr. 2650↩︎