Inbreng verslag van een schriftelijk overleg over een opzet voor een onderzoek naar de schenk- en erfbelasting en verzoek om een toelichting op het tijdpad van de aangekondigde onderzoeken van CPB en ADR (Kamerstuk 31066-465)
Belastingdienst
Inbreng verslag schriftelijk overleg
Nummer: 2019D13520, datum: 2019-04-02, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (nds-tk-2019D13520).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: A. (Anne) Mulder, voorzitter van de vaste commissie voor Financiën (Ooit VVD kamerlid)
- Mede ondertekenaar: M. Schukkink, adjunct-griffier
Onderdeel van zaak 2019Z05110:
- Indiener: W.B. Hoekstra, minister van Financiën
- Medeindiener: M. Snel, staatssecretaris van Financiën
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Financiën
- 2019-03-19 16:00: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2019-03-27 15:00: Procedurevergadering Financiën (Procedurevergadering), vaste commissie voor Financiën
- 2019-03-28 13:30: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2019-04-02 16:00: Reactie op verzoek over een opzet voor een onderzoek naar de schenk- en erfbelasting en verzoek om een toelichting op het tijdpad van de aangekondigde onderzoeken van CPB en ADR (Inbreng schriftelijk overleg), vaste commissie voor Financiën
Preview document (🔗 origineel)
2019D13520 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG
De vaste commissie voor Financiën heeft op 2 april 2019 een aantal vragen en opmerkingen voorgelegd aan de Minister van Financiën over de brief van de Minister en Staatssecretaris van Financiën van 14 maart 2019 met hun reactie op een verzoek over een opzet voor een onderzoek naar de schenk- en erfbelasting en een verzoek om een toelichting op het tijdpad van de aangekondigde onderzoeken van het Centraal Planbureau en de Auditdienst Rijk (Kamerstuk 31 066, nr. 465).
De voorzitter van de commissie,
Anne Mulder
De adjunct-griffier van de commissie,
Schukkink
I Vragen en opmerkingen vanuit de fracties
Vragen en opmerkingen van de leden van de fractie van de VVD
De leden van de VVD-fractie kunnen zich vinden in de onderzoeksopzet. De leden van deze fractie merken wel op dat de afgelopen twee jaar de ramingen van de inkomsten uit erf- en schenkbelasting zijn bijgesteld. De leden van de VVD-fractie zien graag dat het Centraal Planbureau (CPB) en de Auditdienst Rijk (ADR) dit meenemen in de lopende onderzoeken.
Vragen en opmerkingen van de leden van de fractie van het CDA
De leden van de CDA-fractie hebben kennisgenomen van de brief van de Minister over de opzet voor de onderzoeken naar de schenk- en erfbelasting van het CPB en de ADR. Deze leden hebben hier nog enkele vragen over.
Bij de afdeling schenk- en erfbelasting van de Belastingdienst zijn veel zaken misgegaan en de gevolgen van deze problemen zullen nog vele jaren voelbaar zijn. De leden van de CDA-fractie achten het dan ook van groot belang om te onderzoeken wat de oorzaken zijn geweest van deze problemen en hoe nieuwe problemen in de toekomst voorkomen kunnen worden. De Minister geeft echter aan dat de ADR in haar onderzoek alleen naar het uitnodigingenbeleid en de uitvoering daarvan zal gaan kijken. De leden van de CDA-fractie vragen de bevestiging dat de ADR onderzoek gaat doen naar de volgende aspecten:
– Het uitnodigingenbeleid, inclusief een forse steekproef bij mensen die een brief kregen met de boodschap dat zij geen aangifte hoefden te doen;
– De kwaliteit van de versneld beoordeelde aangiften;
– De selectie van aangiften die gecontroleerd worden en de mate waarin dit jaar en de afgelopen twee jaar gecontroleerd is;
– De ramingen en de redenen dat de uitkomsten structureel lager bleken te zijn.
Vragen en opmerkingen van de leden van de fractie van D66
De leden van de D66-fractie hebben kennisgenomen van de brief over een opzet voor een onderzoek naar de schenk- en erfbelasting en de planning van de onderzoeken van de ADR en het CPB.
De leden van de D66-fractie vragen hoe de onderzoeken van de ADR en het CPB zich tot elkaar verhouden. Welke mogelijke wisselwerking kan er tussen beide onderzoeken optreden? Neemt het CPB bijvoorbeeld lessen van de ADR over het uitnodigingenbeleid bij de erfbelasting mee bij het onderzoek naar de grondslag van de schenk- en erfbelasting? De leden van de D66-fractie vragen of het onderzoek van het CPB naar de grondslag van de erf- en schenkbelasting ook onderdeel is van het werk aan bouwstenen voor een nieuw belastingstelsel.
Vragen en opmerkingen van de leden van de fractie van de SP
De leden van de SP-fractie hebben kennisgenomen van het geschetste tijdpad voor het onderzoek van het CPB en de ADR naar onderdelen van de erf- en schenkbelasting. Deze leden vragen zich af of het mogelijk is om bij het onderzoek van het CPB naar de grondslag ook te kijken naar de belastingkloof op deze grondslag. Hoe hoog is het nalevingstekort? Is mogelijk om het inningsverlies te berekenen? En welk «dark number» is te berekenen? Naar aanleiding van de aanbevelingen van de Algemene Rekenkamer in haar rapport «Handhavingsbeleid Belastingdienst» van eind november 2016, lijkt het de leden van de SP-fractie logisch om bij dit onderzoek de aanbeveling om per belastingrondslag te analyseren welk belastingkloof er is op te volgen. Is de Minister tot dit onderzoek bereid? En zo nee, waarom niet?
De leden van de SP-fractie vragen de Minister of het onderzoek van de ADR ziet op alle aspecten van kwaliteit van het proces als er enkel wordt gekeken naar het uitnodigen van het doen van een aangifte erfbelasting. Kan de Minister daar inzicht in geven? Kan de Minister garanderen dat de vraagstelling niet te beperkt is, waardoor de uitkomst onvoldoende beeld geeft op de kwaliteit van het proces? Tot slot willen de leden van de SP-fractie de garantie dat het rapport van de ADR openbaar wordt gemaakt. Zij krijgen graag een reactie op dit verzoek.