[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Rapport Technische maisolie t.b.v. beoordeling Europese Commissie

Milieuraad

Brief regering

Nummer: 2019D13997, datum: 2019-04-04, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-21501-08-769).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 21501 08-769 Milieuraad.

Onderdeel van zaak 2019Z06791:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2018-2019

21 501-08 Milieuraad

Nr. 769 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 april 2019

Tijdens het VAO Milieuraad van 20 juni 2018 (Handelingen II 2017/18, nr. 96, item 7) hebben uw leden Ziengs (VVD) en Von Martels (CDA) een motie (Kamerstuk 21 501-08, nr. 734) ingediend. Deze motie verzoekt de regering volledig uitvoering te geven aan het amendement Ziengs/Von Martels (Kamerstuk 34 717, nr. 22) en alle biobrandstoffen geproduceerd uit afvalstoffen en residuen die (nog) niet zijn opgenomen in bijlager IX van de Richtlijn hernieuwbare energie te laten vallen onder de categorie HBE «overig» zonder deze dubbel te laten meetellen voor de jaarverplichting en ongeacht of deze van gewassen afkomstig is.

De motie had met name betrekking op de technische maisolie (TCO). TCO is afkomstig van het proces waarbij uit mais bioethanol gemaakt wordt. Het is onduidelijk of TCO nu als residu of als bijproduct beschouwd moet worden. Als TCO een bijproduct is behoort het tot conventionele biobrandstoffen (biobrandstoffen uit voedsel- en voedergewassen) en als het een residu is tot geavanceerde biobrandstoffen (lijst A en B van bijlage IX van de Richtlijn hernieuwbare energie (RED)). TCO valt op dit moment niet onder één van de categorieën van genoemde lijsten. Biobrandstoffen gemaakt van TCO kunnen al in Nederland gebruikt worden, maar worden nu niet als geavanceerde biobrandstoffen beschouwd. Volgens artikel 28 lid 6 van de herziene Richtlijn hernieuwbare energie (RED2) kan alleen de Europese Commissie via gedelegeerde handelingen grondstoffen op deze lijsten plaatsen. Deze beslissing gebeurt alleen als een grondstof is getoetst aan de criteria die in dezelfde bepaling van RED2 staan.

Voor het bedrijfsleven en de lidstaten is belangrijk dat er snel duidelijkheid komt onder welke categorie biobrandstoffen gemaakt van TCO vallen. Ik heb daarom TCO laten toetsen aan de criteria uit de RED2. Het rapport is als bijlage bij deze brief gevoegd1. Omdat de definitie van residu in de RED multi-interpretabel is geeft het rapport geen duidelijkheid onder welke categorie biobrandstoffen gemaakt van TCO vallen. Het rapport laat zien dat de uitkomst van de toetsing aan de criteria uit RED2 afhankelijk is van de categorie biobrandstoffen waaronder TCO valt. Uit het rapport blijkt dat TCO nu in de Verenigde Staten wordt gebruikt als diervoeder en als grondstof voor biodiesel. Het rapport geeft aan dat de potentie van TCO als grondstof voor biobrandstoffen groot is, maar dat indien het gebruik van TCO van diervoeder naar biobrandstoffen verschuift TCO in diervoeder door andere plantaardige oliën kan worden vervangen.

Omdat de Europese Commissie via gedelegeerde handelingen TCO op lijst A of lijst B van bijlage IX kan plaatsen heb ik EU-Commissaris de heer Cañete een brief en het rapport gestuurd. In de brief heb ik hem gevraagd of de Europese Commissie met behulp van dit rapport duidelijkheid kan verschaffen tot welke categorie biobrandstoffen TCO behoort. Ik verwacht dat de Europese Commissie dit rapport voor hun beslissing zal gebruiken. Ook heb ik EU-Commissaris de heer Cañete gevraagd of er duiding kan komen op welke manier de definitie van residu geïnterpreteerd dient te worden. Zodra ik een reactie van de Europese Commissie krijg zal ik uw Kamer hierover informeren.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,
S. van Veldhoven-van der Meer


  1. Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl↩︎