[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Informatie over vergunningverlening RWS aan Chemours

Gezondheid en milieu

Brief regering

Nummer: 2019D17940, datum: 2019-04-26, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-28089-123).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 28089 -123 Gezondheid en milieu.

Onderdeel van zaak 2019Z08810:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2018-2019

28 089 Gezondheid en milieu

Nr. 123 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 26 april 2019

Ik heb uw Kamer toegezegd u op de hoogte te houden van ontwikkelingen rond het dossier GenX/PFOA. In dat licht informeer ik u over het voornemen van Rijkswaterstaat om op korte termijn een Waterwet-vergunning te verlenen aan Chemours Dordrecht voor de directe lozing van GenX – (maximaal 5 kg per jaar) en PFOA – (maximaal 2 kg per jaar) houdend water op het oppervlaktewater van de Nieuwe Merwede. Graag neem ik u mee in de afwegingen rond deze vergunningverlening. Hierbij geef ik zowel voor GenX als PFOA een korte duiding van de achtergronden.

Vergunning voor directe lozing van GenX (max 5 kg/jaar)

Aanleiding voor de vergunningverleningsprocedure was dat in 2017 op basis van een onderzoek door Rijkswaterstaat is geconstateerd dat in een directe lozing vanaf het terrein van Chemours GenX als component aanwezig is. Tot dan was dit niet bekend. U bent hierover op 19 juni 2017 per brief geïnformeerd (Kamerstuk 28 089, nr. 46). Met het verlenen van deze vergunning aan Chemours wordt invulling gegeven aan wat is beschreven in mijn brief aan de Tweede Kamer van 21 juni 2018 (Kamerstukken 27 625 en 34 550, nr. 434). Kern daarvan is dat Rijkswaterstaat Chemours heeft opgedragen voor de eerder geconstateerde directe – en niet vergunde – lozing van GenX alsnog een vergunning aan te vragen.

Onderzoek in de periode juli 2017 tot mei 2018 heeft uitgewezen dat de aanwezigheid van GenX in de directe lozing veroorzaakt wordt door atmosferische depositie (neerslag vanuit de lucht) en vervolgens afspoeling met hemelwater vanaf het terrein. De achtergronden en uitkomst van dit onderzoek door Rijkswaterstaat heb ik nader toegelicht in de brief van 21 juni 2018 (Kamerstukken 27 625 en 34 550, nr. 434).

Feitelijk wordt met deze vergunning de geconstateerde, nog niet vergunde, directe lozing van GenX (5 kg/jaar) gelegaliseerd volgens de afspraken die gelden vanuit de Landelijke Handhavingsstrategie. Daarvoor wordt een emissietoets uitgevoerd waarbij gekeken wordt aan de hand van de RIVM normendatabase of de lozing niet tot bepaalde risico’s leidt voor gezondheid en/of ecologie. Naar verwachting zal deze lozing door atmosferische depositie verder afnemen omdat Chemours het gebruik van GenX sterk gaat terugdringen de komende jaren. In aansluiting op het vergunningverleningsproces door de Provincie Zuid-Holland zal aan de hand van jaarlijkse monitoring door RWS worden beoordeeld of deze vergunning moet worden bijgesteld.

Vergunning voor directe lozing van PFOA (max 2 kg/jaar)

Chemours heeft sinds 2013 een vergunde directe lozing voor een maximale vracht van 2 kg per jaar aan PFOA. Deze vracht betreft de lozing van (gezuiverd) grondwater uit een bodemsanering ter plaatse. Hierdoor wordt een oude verontreiniging gecontroleerd aangepakt, de bodem wordt gesaneerd en de vracht PFOA zoals nu wordt vergund zal uiteindelijk verder afnemen. Dit zal via monitoring worden gevolgd. Door nu de directe lozing van zowel PFOA als GenX in één waterwetvergunning op te nemen, kan op een juiste manier toezicht worden uitgeoefend op de directe lozing van beide stoffen.

Relatie met overige vergunningen richting Chemours

Rijkswaterstaat is bevoegd gezag voor rijkswateren en daarmee voor de directe lozing op de Nieuwe Merwede. De Provincie Zuid-Holland is bevoegd gezag voor indirecte lozingen en voor de omgevingsvergunning van Chemours. De provincie stuurt actief op het terugdringen van de emissie van Chemours van GenX naar water (een indirecte lozing via de Rioolwaterzuiveringsinstallatie in Dordrecht) en lucht voor zover dat binnen de wettelijke kaders mogelijk is. Het terugdringen van de GenX-emissie naar water (indirecte lozing) is door de provincie Zuid-Holland vanaf begin 2017 door een ambtshalve wijziging van de vergunning van Chemours teruggebracht van maximaal 6.400 naar maximaal 2.035 kg/jaar. Dit mede op basis van destijds beschikbare voorlopige richtwaarde voor drinkwater en een hierop gebaseerd advies van Rijkswaterstaat vanuit haar rol als waterkwaliteitsbeheerder. Via een tweede ambtshalve wijziging is de hoeveelheid GenX die via de RWZI geloosd mag worden teruggebracht van maximaal 2.035 kg per jaar sinds 2017 naar maximaal 140 kg per jaar vanaf 2019 en verder tot maximaal 20 kg per jaar vanaf 2021. Deze vergunning is op 14 december 2018 onherroepelijk geworden.

In het voorjaar van 2018 heeft Chemours een aanvraag voor een nieuwe omgevingsvergunning ingediend. Deze aanvraag wordt momenteel bij de DCMR milieudienst Rijnmond beoordeeld namens de provincie.

Vervolg

Het proces van vergunningverlening voor de directe lozing van GenX en PFOA zoals nu vanuit Rijkswaterstaat wordt voortgezet, kent een aantal stappen. De publicatie van de ontwerpvergunning staat gepland voor de eerste helft van mei. Belanghebbenden kunnen hun zienswijze inbrengen. Op basis van de zienswijzen zal een definitieve vergunning worden opgesteld. Deze staat open voor bezwaar en beroep. Afhankelijk van de uitkomst van deze stap wordt de vergunning voor Chemours Dordrecht dan onherroepelijk.

Met de stappen die nu voor zowel de directe als de indirecte lozing van GenX en PFOA zijn gezet door zowel de Provincie Zuid-Holland als Rijkswaterstaat en waarmee de lozing van deze stof substantieel is teruggedrongen, wordt geborgd dat de waterkwaliteit op orde blijft en er geen risico’s zijn met betrekking tot de inname van drinkwater.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,
C. van Nieuwenhuizen Wijbenga