[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op verzoek commissie inzake aandacht voor bureaucratie in de jeugdzorg

Jeugdzorg

Brief regering

Nummer: 2019D19110, datum: 2019-05-13, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-31839-645).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 31839 -645 Jeugdzorg.

Onderdeel van zaak 2019Z09338:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2018-2019

31 839 Jeugdzorg

Nr. 645 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 mei 2019

Uw Kamer heeft mij een casus doen toekomen over een pgb-aanvraag. Alle betrokken partijen ervaren dat het proces in deze PGB-aanvraag moeizaam is verlopen, ik vind het goed dat betrokkenen dit inzien en erkennen. De zorgvrager ziet gebrekkige wetgeving en de vertaling ervan in procedures, als een mogelijke oorzaak voor de administratieve last.

In de Jeugdwet bestaat een jeugdhulphulpplicht, op basis waarvan in de gemeentelijk georganiseerde toegang op basis van een deskundig oordeel moet worden bezien wat de problematiek behelst en of een zorgaanbod nodig en doelmatig is. Het pgb is met name bedoeld om zorgvragers, met een hulpvraag waarvoor op basis van jeugdhulp in natura minder goed maatwerk kan worden georganiseerd, in staat te stellen deze hulp zelf in te kopen.

Ik heb gemeente Amsterdam gevraagd naar hun visie over deze casus. Zij hebben het volgende antwoord gegeven:

«De gemeente Amsterdam vindt het spijtig om te horen dat de aanvraag voor een eenmalig zomerkamp voor een jeugdige zo omvattend is geweest.

Het proces zoals beschreven staat in de brief van de moeder van het kind rondom de aanvraag van een Pgb klopt echter wel. Dit is de aanvraag procedure wanneer een kind binnen de gemeente Amsterdam specialistische jeugdhulp wil ontvangen door middel van een Pgb. Omdat er bij een Pgb inderdaad veel administratieve lasten zijn, is het belangrijk om te weten of een ouder voldoende in staat is om de administratieve lasten behorende bij een Pgb te kunnen dragen.

Het proces binnen de SVB is iets waar de gemeente geen invloed op heeft. Het OKT (wijkteam Amsterdam) en de backoffice van de gemeente Amsterdam proberen echter de aanvrager van een Pgb zoveel mogelijk te ondersteunen in het proces richting de SVB.

De gemeente zal samen met het OKT bekijken waar het proces en de informatievoorziening rondom de aanvraag voor een Pgb verbeterd kan worden

Het onderwerp vermindering administratieve lasten heb ik opgenomen in de agenda PGB onder thema 6: het reduceren van complexiteit en administratieve lasten. Deze casus laat zien dat het om maatwerk gaat bij het beoordelen van de noodzaak om een specifieke voorziening in te zetten, al dan niet op basis van een pgb. Bij het verstrekken van pgb’s blijft het continu zoeken naar een goed evenwicht tussen waarborgen voor een goede besteding van een pgb en een gebruiksvriendelijke aanvraagprocedure. Het signaal van Amsterdam geeft aan dat het nodig is om continu dit evenwicht te bewaren en te beoordelen waar verbeteringen en vermindering van administratieve lasten mogelijk zijn. Ik ben verheugd dat de gemeente Amsterdam heeft aangegeven het proces van de aanvraagprocedure te willen verbeteren. Het aanpassen van wet- en regelgeving acht ik op dit moment niet nodig omdat vermindering van administratieve lasten onderdeel is van de PGB-agenda.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
H.M. de Jonge