[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op het verzoek van het lid Klaver, gedaan tijdens de Regeling van werkzaamheden van 4 april 2019, over een verslag van een bijeenkomst bij VNO-NCW en het openbaar maken van een notitie over een CO2-heffing

Kabinetsaanpak Klimaatbeleid

Brief regering

Nummer: 2019D19755, datum: 2019-05-15, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-32813-322).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 32813 -322 Kabinetsaanpak Klimaatbeleid.

Onderdeel van zaak 2019Z09683:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2018-2019

32 813 Kabinetsaanpak Klimaatbeleid

Nr. 322 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 mei 2019

In de regeling van werkzaamheden op 4 april jl. (Handelingen II 2018/19, nr. 71, item 6) heeft het lid Klaver verzocht om een verslag van een bijeenkomst bij VNO-NCW en het openbaar maken van een notitie over een CO2-heffing, waarover de NRC op 4 april jl. heeft bericht. In deze brief reageer ik op deze verzoeken.

In reactie op een eerder verzoek van het lid Klaver heb ik op 4 april jl. per brief (Kamerstuk 32 813, nr. 317) aangegeven dat het kabinet werkt aan een voorstel voor een verstandige en objectieve CO2-heffing. Ik heb daarbij nog eens de randvoorwaarden herhaald die het kabinet bij de uitwerking hanteert, zoals ook geschetst in de brief van het kabinet van 13 maart jl. (Kamerstuk 32 813, nr. 307).

Met de brief van 13 maart jl. heeft het kabinet uw Kamer geïnformeerd over de eerste reactie op de doorrekening van het ontwerp-Klimaatakkoord door de planbureaus. Vervolgens heb ik aan verschillende betrokken organisaties en NGO’s een toelichting gegeven op de in de brief aangekondigde maatregelen. Zo heb ik in een bijeenkomst van VNO-NCW een toelichting gegeven op de brief aan vertegenwoordigers van industriële bedrijven die vallen onder ETS. Noch ik, noch de betrokken medewerkers beschikken over een verslag van deze bijeenkomst. Ik heb het verzoek van uw Kamer om een eventueel verslag van de bijeenkomst ter beschikking te stellen aan VNO-NCW overgebracht. Mocht VNO-NCW bereid zijn om een eventueel verslag beschikbaar te stellen, dan zal ik het in het kader van de toezegging aan de Eerste Kamer naar aanleiding van de motie Van Hattem cs. na vaststelling van een Klimaatakkoord openbaar maken samen met de verslagen van de klimaattafels en het klimaatberaad (Kamerstuk 34 902, nr. H).

Het kabinet voert momenteel verkennende gesprekken met verschillende betrokken organisaties en NGO’s over de uitwerking van een CO2-heffing. Hiervoor zijn verschillende uitvoeringsvormen en componenten denkbaar. In het kader van die verkennende gesprekken is ambtelijk een notitie gedeeld voor een mogelijke uitwerking. Deze notitie is besproken met vertegenwoordigers van de industrie en van de Groene Coalitie. Naar aanleiding van deze gesprekken vindt nu verdere uitwerking plaats. Ik begrijp de wens van uw Kamer om informatie, maar acht het niet opportuun om een ambtelijk discussiestuk met mogelijke uitwerkingen, opgesteld ten behoeve van verkennende ambtelijke gesprekken, naar uw Kamer te sturen. Wel kan ik u inlichtingen over de inhoud van de notitie geven.

De notitie beschrijft de uitgangspunten voor de vormgeving van de heffing zoals ook benoemd in de brief van het kabinet van 13 maart jl. (Kamerstuk 32 813, nr. 307). De notitie gaat in op de economische theorie over het beprijzen van CO2, de verschillen tussen een heffing over de gehele grondslag versus een heffing over alleen de te reduceren tonnen en de uitwerking van deze twee basisvarianten op keuzes en investeringsbeslissingen van bedrijven. Verder benoemt de notitie een aantal aspecten voor de vormgeving van de heffing zoals het afbakenen van de doelgroep van industriële emissies, de hoogte van de heffing en terugsluis van de heffingsopbrengst. Ook wordt ingegaan op het benutten van ETS-benchmarks om reductiepaden te bepalen en de mogelijkheid van ruil van vrijgestelde emissieruimte. Ten slotte gaat de notitie in op de uitgangspunten voor de uitwerking van een begrenzing op CCS.

Zoals aangegeven in mijn brief van 4 april jl. (Kamerstuk 32 813, nr. 317), wacht het kabinet de (definitieve) doorrekening van de planbureaus van de voorstellen van GroenLinks en van de PvdA voor een CO2-heffing af, zodat het deze inzichten kan meenemen bij de afweging en besluitvorming. Het kabinet zal bij de aanbieding van het Klimaatakkoord aan uw Kamer, de Kamer informeren over de manier en het moment waarop zal worden vastgesteld of de doelen worden gehaald. Ook zal ik daarbij aandacht besteden aan een beoordeling van een CO2-heffing.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,
E.D. Wiebes