Toezeggingen gedaan tijdens het plenair debat van 23 april 2019 over de crisissituatie in Venezuela en de gevolgen daarvan voor het Koninkrijk
Het Nederlands buitenlands beleid ten aanzien van Latijns-Amerika en de Cariben
Brief regering
Nummer: 2019D20857, datum: 2019-05-21, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiƫle HTML versie (kst-29653-56).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: R.W. Knops, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (Ooit CDA kamerlid)
- Bijstandsverzoek CuraƧao d.d. 10 februari 2019
- Bijstandsverzoek Aruba d.d. 1 februari 2019
- Bijstandsverzoek Aruba d.d. 20 februari 2019
Onderdeel van kamerstukdossier 29653 -56 Het Nederlands buitenlands beleid ten aanzien van Latijns-Amerika en de Cariben.
Onderdeel van zaak 2019Z10128:
- Indiener: R.W. Knops, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
- Volgcommissie: vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- Volgcommissie: vaste commissie voor Defensie
- Volgcommissie: vaste commissie voor Buitenlandse Zaken
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Koninkrijksrelaties
- 2019-05-28 15:50: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2019-06-26 09:15: Procedurevergadering commissie Koninkrijksrelaties (Procedurevergadering), vaste commissie voor Koninkrijksrelaties
- 2020-07-01 13:30: Verzamel algemeen overleg (Algemeen overleg), vaste commissie voor Koninkrijksrelaties
- 2020-09-02 13:45: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (š origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2018-2019 |
29 653 Het Nederlands buitenlands beleid ten aanzien van Latijns-Amerika en de Cariben
Nr. 56 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 21Ā mei 2019
Tijdens het plenair debat van 23Ā april jl. over de crisissituatie in Venezuela en de gevolgen daarvan voor het Koninkrijk (HandelingenĀ II 2018/19, nr.Ā 78, itemĀ 29), heb ik uw Kamer toegezegd per brief nader in te gaan op enkele openstaande vragen. In de bijlage treft u āĀ conform gedane toezeggingĀ ā de bijstandsverzoeken van Aruba en CuraƧao1 zoals benoemd in de brief van 22Ā februari jl. (Kamerstuk 29Ā 653, nr.Ā 47).
In deze brief zal ik mede namens de Minister van Buitenlandse Zaken, de Minister van Defensie en de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid een toelichting geven op de naar aanleiding van deze verzoeken toegezegde en geleverde bijstand. Ik zal op verzoek van uw Kamer tevens ingaan op de procedures omtrent verzoeken om bescherming op CuraƧao, het verwachte tijdspad voor het optimaliseren van de procedure om bescherming op basis van artikelĀ 3 EVRM, alsmede de terugkeer. In deze brief zal, zoals verzocht, ook worden ingegaan op de capaciteit van de Kustwacht, alsmede de verantwoordelijkheidsverdeling tussen de Kustwacht en lokale politie bij mensensmokkel. Tot slot zal ik uw Kamer voorzien van een reactie op de rapporten van Refugees International en Amnesty International.
Onderlinge bijstand (art. 36 Statuut)
Zoals ik in het debat met uw Kamer al aangaf (HandelingenĀ II 2018/19, nr.Ā 78, nr.Ā 29), hecht ik eraan nogmaals te benadrukken dat de contacten met de regeringen van Aruba, CuraƧao, maar ook de lokale autoriteiten van Bonaire omtrent de invloed van de crisis in Venezuela op het Koninkrijk goed zijn. Waar gevraagd en mogelijk probeert Nederland de (ei)landen bij te staan. Of het nu gaat om de uitdagingen die de (ei)landen ondervinden op het terrein van migratie, ondersteuning bij de gesprekken over de toekomst van de raffinaderij op CuraƧao, of het borgen van leveringszekerheid van brandstoffen op Bonaire; Nederland is en blijft bereid in goede samenwerking ondersteuning te bieden en doet dat dus ook. In 2018 heeft dit al geleid tot diverse vormen van kennisuitwisseling. Zo hebben diverse Nederlandse diensten en departementen begin juni 2018 een werkbezoek gebracht aan CuraƧao en Aruba, gericht op de doorontwikkeling van het migratiebeleid en de processen voor de afhandeling van grotere aantallen migranten. Op verzoek van de Minister van Justitie van CuraƧao hebben experts van het Ministerie van Justitie en Veiligheid in augustus 2018 tevens een meerdaags vervolgbezoek gebracht aan CuraƧao. Dit bezoek richtte zich op het optimaliseren van de aanvraagprocedure om bescherming op basis van artikel 3 EVRM. In november 2018 heeft dit bezoek een tweede vervolg gekregen toen CuraƧaose experts en later die maand ook een Arubaanse delegatie een meerdaags werkbezoek hebben gebracht aan de Nederlandse betrokken diensten. De geleverde bijstand bestaat echter niet uitsluitend uit uitwisseling van kennis en expertise. In reactie op het verzoek van CuraƧao van januari 2018 om ondersteuning bij het op orde brengen van de vreemdelingendetentie, heb ik samen met de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, een financiĆ«le bijdrage van ā¬Ā 132.000,ā beschikbaar gesteld aan de regering van CuraƧao voor de verbouwing en inrichting van de detentiecapaciteit voor vreemdelingen. De beschikbare detentiecapaciteit voor vreemdelingen bleek namelijk niet langer toereikend. Randvoorwaarde was dat de locatie en het regime van de vreemdelingendetentie voldoen aan de gestelde internationale normen en dat de vreemdelingen toegang hebben tot juridische bijstand en medische zorg. CuraƧao heeft in december 2018 een deel van het actieplan voor verbetering van de vreemdelingendetentie met Nederland gedeeld. Dit onderdeel zag toe op de verbouwing en verbetering van het mannenblok in de vreemdelingenbarak van het Sentro di Detenshon i Korekshon KĆ²rsou (SDKK). Het actieplan is ontwikkeld met behulp van het Rijksvastgoedbedrijf. Besloten is om op basis daarvan 80Ā procent van de ā¬Ā 132.000,ā beschikbaar te stellen. CuraƧao is inmiddels gestart met de eerste verbetermaatregelen van de vreemdelingendetentie in de SDKK en de werkzaamheden verlopen voorspoedig.
Op basis van de bijstandsverzoeken van Aruba en CuraƧao van januari en februari 2019 wordt de samenwerking in 2019 verder voortgezet. De uitkomsten van de wederzijdse werkbezoeken in het afgelopen jaar vormen daarbij een goede basis om de gevraagde steun samen met de landen concreet in te vullen. Dit alles uiteraard in goed overleg en met de nodige aandacht voor de bestaande verantwoordelijkheidsverdeling tussen de landen. Ik acht het in dat kader van belang te blijven benadrukken dat Nederland geen verantwoordelijkheden overneemt van Aruba en CuraƧao. Het migratiebeleid is en blijft een landsaangelegenheid. Zoals ik uw Kamer eerder heb medegedeeld, voelt dit kabinet wel de verantwoordelijkheid om mee te denken met de landen waar zij die behoefte ervaren en verzoeken om ondersteuning waar mogelijk positief tegemoet te treden.
Bijstand Aruba (2019)
De Minister van Justitie van Aruba heeft op 1Ā februari jl. op basis van art.Ā 36 van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden een eerste verzoek gedaan om tijdelijke technische bijstand. Het verzoek was onder meer gericht op het geven van trainingen door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) aan de Arubaanse vreemdelingenketen. De Minister van Justitie van Aruba heeft daarnaast op 20Ā februari jl. een aanvullend verzoek ingediend, waarin verzocht is om assistentie van een aantal IND-functionarissen voor de afhandeling van asielaanvragen. Voor de volledigheid wil ik benadrukken dat dit de enige verzoeken zijn die Aruba tot op heden heeft ingediend. De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid heeft op 22Ā februari jl. positief gereageerd op de twee genoemde bijstandsverzoeken. De IND heeft eind maart reeds een Ā«train de trainerĀ» training verzorgd aan ambtenaren van de Arubaanse migratiedienst (DIMAS). Aruba heeft daarnaast ook zelf een aantal maatregelen genomen om de behandeling van asielverzoeken te versnellen. Zo is er een speciaal team samengesteld van 10Ā personen, die worden ingezet voor de afhandeling van asielverzoeken. De IND heeft ook dit team getraind en daarna gedurende een week bijgestaan in het kader van Ā«training on the jobĀ». De gevraagde ondersteuning door IND-experts voor de afhandeling van asielverzoeken, zal vanaf medio mei en juni worden ingezet.
Bijstand CuraƧao (2019)
De Minister-President van CuraƧao heeft op 10Ā januari jl. een breed verzoek om ondersteuning gedaan op diverse terreinen op basis van art.Ā 36 van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden als gevolg van de situatie in Venezuela. Gelet op de omvang van het bijstandsverzoek en rekening houdend met de beperkte capaciteit aan zowel de zijde van CuraƧao als Nederland, is in goed overleg besloten om de samenwerking en ondersteuning zoveel mogelijk gefaseerd vorm te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een zekere volgtijdelijkheid. Welke bijstand precies geleverd wordt en met welke doorlooptijd, wordt per geval in goed overleg met de diensten van CuraƧao bezien. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de snel veranderende ontwikkelingen in Venezuela en de druk die de diverse daaruit voortvloeiende uitdagingen leggen op CuraƧao.
De eerste prioriteiten zijn gelegen in het optimaliseren van het beleid en de procedures. Op verzoek van CuraƧao is gekeken naar het zo snel mogelijk doorontwikkelen van de bestaande aanvraagprocedure om bescherming op basis van artikelĀ 3 EVRM. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft de bestaande aanvraagprocedure om bescherming inmiddels doorgenomen en voorzien van advies. Dit advies is positief ontvangen door de CuraƧaose diensten. Het is de verwachting dat de aangepaste aanvraagprocedure nog voor de zomer ter besluitvorming kan worden voorgelegd aan de Raad van Ministers van CuraƧao. Daarnaast richt de inzet zich op de verdere uitwerking en inrichting van de toetsingsprocedure zelf, alsmede het terugkeerproces. Ook wordt de komende maanden ingezet op de training van lokale medewerkers met betrekking tot registratie en identificatie, intake en eerste verhoren van vreemdelingen en de bejegening bij de omgang met vreemdelingen. Begin mei heeft daarbij reeds een werkbezoek aan CuraƧao plaatsgevonden door experts van het Ministerie van Justitie en Veiligheid voor de nodige trainingen ten behoeve van de aanvraagprocedure om bescherming. Samen met CuraƧao kijkt het Ministerie van Justitie en Veiligheid daarnaast naar de mogelijkheden voor opvang van kwetsbare groepen.
Met betrekking tot de verzochte bijstand op het terrein van gezondheidszorg heeft het kabinet zich bereid geacht een bijdrage te leveren van ruim ā¬Ā 25.000,ā voor de aanschaf van vaccinaties tegen ziektes als DTKP, Mazelen, Rode Hond en de Bof (MMR). Ook heeft het RIVM zich bereid getoond om te ondersteunen bij diagnostiek voor Gele Koorts en Difterie. Voorwaarde hiervoor is wel dat de Minister van Volksgezondheid van CuraƧao een pilot ondersteunt van het RIVM voor het verbeteren van het labnetwerk en de diagnostiek in de regio. Zo kan samen met laboratoria kwalitatief hoogwaardige diagnostiek āĀ ter versterking van de surveillanceĀ ā tegen lage kosten mogelijk worden gemaakt, hetgeen een positief effect op de hele regio kan hebben.
Nederland zal ook een documententraining DOC2 verzorgen voor lokale medewerkers, onder andere voor document-onderzoekers van het Korps Politie, alsmede opleidingen voor Escort Begeleiding (CEB). De aanvang van deze opleidingen wordt in gezamenlijkheid met de uitvoeringsdiensten in Nederland en CuraƧao bepaald.
Met de geboden bijstand wordt reeds aan de meeste punten van de verzoeken van CuraƧao tegemoetgekomen. Ook het verzoek van CuraƧao om verscherpt toezicht op de zeegrenzen te organiseren is inmiddels positief tegemoet getreden door Defensie. Hier zal āĀ conform het verzoek van uw KamerĀ ā ook kort op ingegaan worden onder het kopje Ā«Inzet KustwachtĀ». Daarmee blijven slechts een paar punten uit het verzoek vooralsnog onbeantwoord. Dit zijn vooral verzoeken die zien op een vorm van begrotingssteun bij de inrichting van additionele capaciteit voor vreemdelingendetentie, verwijdering van ongedocumenteerden en gezondheidszorg. Hier zal in gezamenlijkheid met CuraƧao worden bezien waar Nederland CuraƧao nog tegemoet kan komen. Uitgangspunt daarbij is dat zoveel mogelijk wordt gezocht naar oplossingen die een structureel effect beogen.
Samenwerking Amerikaanse oliesancties
De crisis in Venezuela heeft niet alleen op gebied van migratie, maar ook op economisch vlak gevolgen voor Aruba, CuraƧao en Bonaire. In het bijzonder door de afnemende olieproductie in Venezuela en de extraterritoriale werking van VS-sancties. Op 29Ā april jl. zijn de aanvullende Amerikaanse sancties in werking getreden tegen de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA. Omdat PdVSA de Isla-raffinaderij least van de CuraƧaose overheid hebben de sancties directe gevolgen voor de werking van de raffinaderij. Ook vormen de sancties een barriĆØre in het vinden van een nieuwe uitbater van de raffinaderij. Dit is nodig, omdat op 31Ā december 2019 het huidige leasecontract afloopt.
Op 12Ā april jl. is een licentie aangevraagd om een speciale uitzonderingspositie te verkrijgen om bepaalde activiteiten te kunnen uitvoeren die noodzakelijk zijn om de raffinaderij draaiende te houden. Op 3Ā mei jl. heeft het Amerikaanse Ministerie van FinanciĆ«n deze vrijwaring afgegeven. De vrijstelling is geldig tot 15Ā januari 2020.
Afgelopen maanden hebben de betrokken departementen, de regeringen van Aruba en CuraƧao en de ambassade in Washington de krachten gebundeld om de Amerikaanse autoriteiten helder te maken op welke manier Aruba, CuraƧao en Bonaire hinder ondervinden van de oliesancties, die de VS begin dit jaar instelden. Hierbij wordt maximaal gebruikt gemaakt van onze leverage door de goede samenwerking die er bestaat met de VS, bijvoorbeeld inzake de humanitaire hub op CuraƧao.
Individuele toetsing
In eerdere Kamerbrieven heb ik uw Kamer geĆÆnformeerd over de procedures die door Aruba en CuraƧao worden gehanteerd omtrent de asielaanvragen. (Aanhangsel HandelingenĀ II 2016/17, nr.Ā 1565), (Kamerstuk, 29Ā 653, nr.Ā 33), (Kamerstuk 29Ā 653, nr.Ā 34) en (Aanhangsel handelingenĀ II 2017/18, nr.Ā 2147). In het debat heeft uw Kamer de wens geuit om nader geĆÆnformeerd te worden over hoe individuele toetsing plaatsvindt.
De toelating van vreemdelingen betreft in het land CuraƧao een landsaangelegenheid en valt onder de politieke verantwoordelijkheid van de Minister van Justitie van CuraƧao. CuraƧao is gehouden aan artikel 3 EVRM (verbod op onmenselijke behandeling). De toets op artikelĀ 3 EVRM is een absolute verplichting. Dit betekent dat de autoriteiten van CuraƧao altijd de toets op artikelĀ 3 EVRM moeten verrichten als een vreemdeling een verzoek om bescherming indient. Wanneer een beroep op artikel 3 EVRM gegrond is, betekent dit dat CuraƧao de vreemdeling niet mag terugsturen naar het land waar deze het reĆ«le risico loopt te worden onderworpen aan folteringen, aan onmenselijke of vernederende behandelingen of bestraffingen. Het is aan de vreemdeling om een reĆ«el risico aannemelijk te maken. Als dergelijk ondersteunend bewijs is ingediend, is het aan de autoriteiten om te beoordelen of sprake is van artikelĀ 3 EVRM. Indien de autoriteiten oordelen dat een beroep op artikelĀ 3 EVRM gegrond is, behoort verwijdering naar het land waar deze persoon te vrezen heeft achterwege te blijven. Doormigratie naar een ander land waar deze persoon niet te vrezen heeft voor een met artikelĀ 3 EVRM strijdige behandeling (hervestiging) behoort wel tot de mogelijkheden. Het EVRM verplicht de CuraƧaose autoriteiten niet tot het afgeven van een verblijfsvergunning (noch asiel, noch regulier) en een werkvergunning. Bij een positief oordeel zal met NGOās worden gekeken naar mogelijke trajecten van hervestiging.
Aruba is aangesloten bij het Protocol Vluchtelingenverdrag (1967) en het EVRM. De asielprocedure is in nationale regelgeving uitgewerkt. De DIMAS is verantwoordelijk voor het behandelen van aanvragen om toelating en verblijf, waaronder aanvragen voor asiel. De asielbeoordelingscommissie heeft de bevoegdheid de Minister van Justitie, Veiligheid en Integratie te adviseren over het al dan niet toekennen van asiel. Het Rode Kruis verstrekt in bepaalde gevallen opvang.
Inzet Kustwacht
In reactie op de vraag of de Kustwacht is opgeschaald en hoe de verantwoordelijkheidsverdeling tussen Kustwacht en politie rond mensensmokkel is georganiseerd, kan ik u het volgende melden. Defensie heeft in reactie op het ondersteuningsverzoek van CuraƧao extra ondersteuning aan de Kustwacht geleverd, onder meer door de inzet van de CuraƧaose en Arubaanse militie ter aanvulling van de Kustwachters in de bootteams. Daarmee is bijna 24/7 een bootteam beschikbaar op de steunpunten van CuraƧao en Aruba. De werkwijze van de Kustwacht en de verantwoordelijkheidsverdeling met de landsdiensten van Aruba en CuraƧao is eerder beschreven in de brief van 5Ā juli 2017 (Kamerstuk 29Ā 653, nr.Ā 33). Bij het detecteren van vaartuigen vindt er een gecoƶrdineerde inzet plaats van de beschikbare middelen van de Kustwacht om het vaartuig op zee te onderscheppen. Na het onderscheppen worden het vaartuig en aangetroffen personen overgebracht naar Ć©Ć©n van de nautische steunpunten op CuraƧao (Marinebasis Parera) of Aruba (Marinierskazerne Savaneta). Daar worden de personen na een veiligheidsfouillering overgedragen aan de lokale Korps Politie Diensten. De landen zijn daarna zelf verantwoordelijk voor de verdere afhandeling van de aangetroffen personen. De lokale autoriteiten zullen indien nodig een strafrechtelijk onderzoek instellen en waar van toepassing overgaan tot strafrechtelijke vervolging van mensenhandelaren.
Rapporten internationale organisaties
Tot slot heb ik uw Kamer nog toegezegd in te gaan op de rapporten: Ā«opgesloten en uitgezetĀ» van Amnesty International, en Ā«Hidden and afraidĀ» van Refugees International. Beide rapporten uitten hun zorgen over de aanvraagprocedure om bescherming van Venezolaanse migranten op CuraƧao, en of deze procedures voldoen aan internationale verdragen. Het kabinet hecht aan het naleven van internationale verdragen op onder andere het gebied van mensenrechten. Ook de regering van CuraƧao hecht waarde aan het naleven van internationale verdragsverplichtingen. Gelet op de goede samenwerkingsrelatie tussen de vreemdelingendiensten van CuraƧao en Nederland in het kader van het bijstandsverzoek en de inspanningen die door CuraƧao worden gepleegd, kan worden geconcludeerd dat alle partijen hun uiterste best doen hier zo goed mogelijk invulling aan te geven.
De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en
Koninkrijksrelaties,
R.W. Knops
Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.ā©ļø