[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Lijst van vragen, gesteld aan de regering, over het rapport Resultaten verantwoordingsonderzoek 2018 bij Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (XVII) (Kamerstuk 35200-XVII-2)

Jaarverslag en slotwet Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking 2018

Lijst van vragen

Nummer: 2019D21487, datum: 2019-05-23, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (nds-tk-2019D21487).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2019Z07366:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


2019D21487 LIJST VAN VRAGEN

De algemene commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft een aantal vragen voorgelegd aan de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over het Rapport ARK Verantwoordingsonderzoek 2018 BuHa-OS (Kamerstuk 25 200 XVII, nr. 2).

De voorzitter van de commissie,
De Roon

De adjunct-griffier van de commissie,
Meijers

Nr Vraag
1 Hoe werkt het kabinet toe richting een budget voor Official Development Assistance (ODA) van 0,7% van het Bruto Nationaal Inkomen (BNI) in 2030? Hoeveel procent verwacht het kabinet uit te geven in de tien jaren ervoor?
2 Kunt u de transactie toelichten waarbij de tolerantiegrens voor fouten en/of onzekerheden met betrekking tot de rechtmatigheid van de verantwoording van de uitgaven op artikel 2 is overschreden, te weten de transactie waarbij de liquiditeitsbehoefte van de ontvangende partij de betaling niet rechtvaardigde? Hoe is dit vervolgens opgelost?
3 Welk deel van de € 1,53 miljard aan overdrachten aan instellingen op afstand is terechtgekomen bij bedrijven?
4 Kunt u het genoemde beoordelingsmemorandum met de Kamer delen?
5 Waarom is er zo weinig aandacht geschonken aan de risicoanalyse?
6 Welke trainingen zullen de komende tijd met betrekking tot risicoanalyse worden gegeven? Wie gaan die trainingen verzorgen?
7 Bent u bereid de gerealiseerde klimaatuitgaven niet alleen online, maar ook in het jaarverslag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking op te nemen? Zo nee, waarom niet?
8 Bent u bereid over de resultaten van het klimaatbeleid te rapporteren, en niet alleen op een website? Zo nee, waarom niet?
9 Welke «vernieuwde website» wordt bedoeld? Worden op deze website straks ook transacties, subsidieoverzichten en impactvisualisaties vermeld? Worden dezen tegenover begrotingsartikelen, fondsen en de doelstellingen van beleid gezet? Zo nee, waarom niet?
10 Bent u bereid de gerealiseerde klimaatopgaven naast in het jaarverslag van de Homogene Groep Internationale Samenwerking (HGIS) voortaan in uw eigen Jaarverslag te verantwoorden en zo het advies van de Algemene Rekenkamer om hier meer verantwoording over af te leggen, te volgen? Zo nee, waarom niet?
11 Kunt u de door de Rekenkamer aangegeven moeilijk te controleren totaal gerealiseerde klimaatuitgaven weergeven?
12 Is er sprake van een mogelijk verdrukkingseffect zoals het vervangen van reguliere ODA-uitgaven door klimaatuitgaven?
13 Waarom bent u «geen voorstander van de wijzigingen»?
14 Ten aanzien van 2018 wordt 33% van de publieke klimaatuitgaven aangemerkt als adaptieve maatregelen. Hoe ziet deze verhouding eruit voor wat betreft de private klimaatuitgaven en de totale klimaatuitgaven (publiek en privaat)?
15 Wordt bij het selecteren van inspanningen in het kader van internationale klimaatuitgaven wel of geen rekening gehouden met de zogeheten focusregio’s? Indien dit wel het geval is, in hoeverre?
16 In 2018 is € 498 miljoen aan private klimaatfinanciering met publiek geld gemobiliseerd. Hoeveel publiek geld is er totaal gespendeerd aan die mobilisatie van private klimaatfinanciering in 2018?
17 Kunt u een overzicht geven van tien private klimaatprojecten waar in 2018 het meeste publieke geld aan is gespendeerd om deze mogelijk te maken (het zogenaamde «mobiliseren»)?
18 Volgens het rapport gaat zo'n 85% van de internationale klimaatuitgaven naar vijftien minst ontwikkelde landen, waarvan tenminste negen erkende leden zijn van de Organisatie van Islamitische Coöperatie (OIC). Kunt u een overzicht geven hoeveel geld er naar die vijftien verschillende landen overgemaakt is in 2018, uitgesplitst per land en bij elk land de vijf duurste projecten noemen?
19 Welke andere OIC-lidstaten -buiten degenen die behoren tot de vijftien minst ontwikkelde landen die genoemd worden in het rapport- kregen Nederlandse klimaatfinanciering? Kunt u een overzicht geven per land en tevens vijf voorbeelden noemen van gefinancierde projecten per land?
20 Kunt u een overzicht geven van de uitgaven en investeringen die zijn gedaan in het kader van internationale klimaatfinanciering specifiek in de Palestijnse gebieden en deze uitsplitsen naar project?
21 Waarom berekent u de publieke klimaatfinanciering vooral achteraf? Is daar een goede reden voor?
22

Waarom komen de klimaatuitgaven gerapporteerd via het International Aid Transparency Initiative-format (IATI) niet een-op-een overeen met de klimaatuitgaven zoals in de

HGIS-bijlage vermeld, in het bijzonder tegen de achtergrond van de aangenomen motie-Van Haga/Van Weerdenburg (Kamerstuk 35 000 XVII, nr. 32)?

23 Waarom zijn de open data nog steeds «moeilijk toegankelijk», in het bijzonder tegen de achtergrond van de aangenomen motie-Van Haga/Van Weerdenburg (Kamerstuk 35 000 XVII, nr. 32)?
24 Waarom is de data op de OpenAID-website onvolledig, en is bijvoorbeeld niet te selecteren op internationale klimaatfinanciering, in het bijzonder tegen de achtergrond van de aangenomen motie-Van Haga/Van Weerdenburg (Kamerstuk 35 000 XVII, nr. 32)?
25 Welke externe partij huurt u in om de klimaatfinancieringsberekeningen te maken?
26 Waarom hebt u nog niet berekend hoeveel publiek geld is ingezet om het private deel te mobiliseren? Wat gaat u doen om de Kamer Inzicht te geven in de hefboomwerking?
27 Waarom noemt u een regio een «focusregio» als slechts 25 procent van fondsmiddelen voor de «focusregio’s» is bestemd?
28 Waarom hebt u over het jaar 2019 geen resultaten gepubliceerd, in het bijzonder tegen de achtergrond van de aangenomen motie-Van Haga/Van Weerdenburg (Kamerstuk 35 000 XVII, nr. 32)?
29 Waarom moest de Algemene Rekenkamer eraan te pas komen om de resultaten van het voorgaande jaar te publiceren?
30 Houden alle EU-lidstaten zich aan het verzoek om het klimaatrelevante deel van de publieke uitgaven aan het Europees Ontwikkelingsfonds (EOF) niet mee te nemen?
31 Hoe gaat u, als de Kamer dit wel – net als de Rekenkamer – een doel op zich vindt, concreet opvolging geven aan de aanbeveling om te zorgen voor inzicht in de hefboom van publieke en private klimaatfinanciering, teneinde te komen tot een gerichtere inzet van publiek geld?
32 Waarom kiest u ervoor om bezwaar te maken tegen het handhaven van een onvolkomenheid in plaats van de onvolkomenheid te accepteren en in te zetten op verbetering van de situatie?
33 Welke andere Ministers vinden dat een door de Algemene Rekenkamer geconstateerde onvolkomenheid met betrekking tot het Rekenkamer-onderzoek over hun beleid in 2018 niet zou moeten worden gehandhaafd?