[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Verstoring nationaal Visum Informatiesysteem naar bevragingen in het Schengen Informatiesysteem en het opsporingssysteem

Vreemdelingenbeleid

Brief regering

Nummer: 2019D24018, datum: 2019-06-07, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-19637-2503).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 19637 -2503 Vreemdelingenbeleid.

Onderdeel van zaak 2019Z11657:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2018-2019

19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 2503 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 juni 2019

In deze brief informeer ik u over een verstoring die heeft plaatsgevonden naar bevragingen in het Schengeninformatiesysteem (SIS) en het opsporingssysteem (OPS) vanuit het nationaal Visuminformatiesysteem (NVIS).

NVIS is het visumaanvraagverwerkingssysteem van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Onderdeel van de beoordeling van een visumaanvraag is een check op registers uit het SIS en OPS. Deze check komt tot stand vanuit een koppeling tussen NVIS en de registers op een hit/no-hit-basis.

Geconstateerd is dat gedurende een periode van 26 maart tot 24 mei 2019 een verstoring heeft plaatsgevonden in de bevragingen vanuit het NVIS naar de registers SIS en OPS. Gedurende deze periode werden vanuit het SIS en OPS alleen no-hit meldingen ontvangen. De verstoring is ontstaan na een update van de Basisvoorziening Informatie-Integrale bevraging (BVI-IB). Dit is een softwareapplicatie van de politie waarmee met één vraag informatie uit meerdere systemen opgevraagd kan worden, onder andere uit het SIS en het OPS. Na ontdekking is deze verstoring hersteld en is onderzoek gedaan naar de oorzaak. Deze bleek te liggen in een configuratiefout in een specifiek component dat de koppeling tussen het NVIS en het SIS en het OPS verzorgt. Ondanks uitgevoerde testen is deze configuratiefout niet aan het licht gekomen. Om het risico op dergelijke verstoringen in de toekomst te voorkomen wordt op korte termijn geautomatiseerde monitoring gerealiseerd. Totdat dit gerealiseerd is zal de monitoring dagelijks handmatig plaatsvinden.

De politie heeft alle afgegeven visa voor kort verblijf tussen 26 maart en 24 mei 2019 alsnog gecontroleerd op SIS en OPS. Vastgesteld is dat 16 aanvragers onterecht een visum hebben verkregen. Van twee personen is het visum ingetrokken voordat gereisd zou worden. Vijf personen zijn bij de grensdoorlaatpost verschenen en daarbij is door de Koninklijke Marechaussee (KMar) opvolging gegeven aan de signalering. Van de resterende negen personen is het visum met kennisgeving ingetrokken. De politie zal ten aanzien van deze negen personen actief controleren of de personen op de opgegeven adressen verblijven. Indien deze personen worden aangetroffen zal de reguliere werkwijze ten aanzien van (ongewenste) vreemdelingen worden gehanteerd. Het kan overigens goed zijn dat deze personen nog niet het Schengengebied zijn ingereisd. Deze personen stonden gesignaleerd wegens veelvoorkomende criminaliteit waaronder inbraak, verkeerswetovertreding, overtredingen van de Opiumwet, ongewenstverklaringen van personen vanwege illegaal verblijf of medeplichtigheid aan illegale binnenkomst van een persoon.

Alle personen die van buiten het Schengengebied naar Nederland reizen, moeten voldoen aan de toegangsvoorwaarden zoals vastgelegd in de Schengengrenscode. Een visum biedt niet automatisch toegang tot het Schengengebied. In bezit zijn van een visum is één van de toegangsvoorwaarden die gelden voor visumplichtige reizigers. Zo worden passagiers ook geweigerd als zij een risico vormen voor de openbare orde of als zij niet in het bezit zijn van reisdocumenten.

De buitengrenscontroles van lidstaten zijn gebaseerd op de Schengengrenscode. Nederland voert systematische controles uit aan de buitengrenzen en gebruikt ten behoeve hiervan ook passagiersgegevens. Deze vooraf ontvangen passagiersgegevens worden onder andere gecontroleerd aan de hand van relevante databanken, waaronder het SIS en OPS. Bij inreiscontroles op grensdoorlaatposten voert de KMar ook controles uit op basis van risicobeoordeling.

De betrokken Schengenlidstaten zijn eveneens ingelicht over de verstoring die in Nederland heeft plaatsgevonden.

De Minister van Justitie en Veiligheid,
F.B.J. Grapperhaus