Verslag houdende een lijst van vragen inzake wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (VI) voor het jaar 2019 (wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota) (Kamerstuk 35210-VI)
Wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (VI) voor het jaar 2019 (wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota)
Lijst van vragen
Nummer: 2019D24336, datum: 2019-06-11, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 4
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (nds-tk-2019D24336).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: P.H. van Meenen, voorzitter van de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid (Ooit D66 kamerlid)
- Mede ondertekenaar: P.F.L.M. Tielens-Tripels, griffier
Onderdeel van zaak 2019Z10328:
- Indiener: F.B.J. Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2019-06-04 15:50: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2019-06-05 10:00: Procedures en brieven (Procedurevergadering), vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2019-06-11 12:00: Wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (VI) voor het jaar 2019 (wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota) (35210-VI) (Inbreng feitelijke vragen), vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2019-07-03 14:30: Procedures en brieven (Procedurevergadering), vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2019-07-04 13:26: Aanvang middagvergadering: Stemmingen (over alle punten van 2 en 3 juli) (Stemmingen), TK
Preview document (🔗 origineel)
2019D24336 LIJST VAN VRAGEN
De vaste commissie voor Justitie en Veiligheid heeft een aantal vragen voorgelegd aan de Minister van Justitie en Veiligheid over de Wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota (Kamerstuk 35 210 VI).
Voorzitter van de commissie,
Van Meenen
Griffier van de commissie,
Tielens-Tripels
1
Hoeveel is per veiligheidsregio bezuinigd de afgelopen negen jaar?
2
Hoeveel is per veiligheidregio op de brandweer bezuinigd de afgelopen negen jaar?
3
Wat heeft de technische verrekening met het Rijksvastgoedbedrijf voor wat betreft de egalisatieregeling die in 2018 niet heeft plaatsgevonden te maken met de eindejaarsmarge van Eurojust? Wordt de eindejaarsmarge van Eurojust ingezet voor een technische verrekening met het Rijksvastgoedbedrijf?
4
Klopt het dat de voorgenomen besparingen op de rechtsbijstand niet doorgaan vanwege het aanhouden van het wetsvoorstel duurzaam stelsel rechtsbijstand?
5
Hoeveel geld wordt extra geïnvesteerd in de rechtsbijstand?
6
Wanneer zal er meer duidelijkheid zijn over het nieuwe financieringssysteem voor de rechtspraak?
7
Is de verwachting dat de rechtspraak over het jaar 2019 een positieve balans kan overleggen? Zo nee, hoe groot zal het tekort over 2019 naar verwachting zijn?
8
Kan zo precies mogelijk uiteen worden gezet hoe de 220 miljoen euro, die extra beschikbaar komt voor de forensische zorg voor de komende drie jaar, besteed zal worden?
9
Waarom wordt ervoor gekozen eenmalig, zij het voor drie jaar, 220 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor de forensische zorg? Waarom wordt dit geld niet structureel ingezet?
10
Wat is nu precies de dekking voor de extra uitgaven op het terrein van het Ministerie van Justitie en Veiligheid? Kan dit per investering helder uiteen worden gezet?
11
Klopt het dat het geld dat nu extra naar het openbaar ministerie (OM) gaat, uit het potje van de politie komt? Zo nee, kan dit worden onderbouwd?
12
Wat betekent het concreet dat de loon- en prijsbijstelling wordt bijgesteld? Wat zijn hier de gevolgen van? Wordt dan de inflatie niet gecorrigeerd? Wat betekent dit voor de lonen?
13
Klopt het dat de pilot met de Kleinschalige Voorziening in Amsterdam loopt tot 31 december 2019?
14
Bent u voornemens de Kleinschalige Voorziening te Amsterdam structureel voort te zetten? Zo ja, maakt u hier financiële middelen voor vrij en om hoeveel geld gaat het?
15
Voor hoeveel zaken heeft Achmea en/of Legal Guard inmiddels een overeenkomst gesloten met het Ministerie van Justitie en Veiligheid en/of de Raad voor rechtsbijstand in het kader van de proef, vooruitlopend op de stelselherziening rechtsbijstand?
16
Klopt het dat Achmea naast de reeds 750 consumentenzaken nu nog eens voor 2.000 zaken een contract heeft gekregen? Hoe zit dit? Om wat voor soort zaken gaat het en onder welke voorwaarden?
17
Klopt het dat een bedrag van 11,3 miljoen euro extra beschikbaar wordt gesteld voor het OM in 2019 vanwege het terugdraaien van de taakstelling onder het kabinet Rutte-II?
18
Klopt het dat een bedrag van 17,3 miljoen euro vanaf 2020 beschikbaar wordt gesteld vanwege het terugdraaien van de taakstelling van het kabinet Rutte-II? Zijn daarmee alle nog uit te voeren taakstellingen teruggedraaid?
19
Hoe vaak komt het voor in absolute aantallen en procenten dat roosterdiensten in penitentiaire inrichtingen vervallen, omdat zij niet kunnen worden bezet?
20
Kunt u in een schema uiteenzetten welk probleem met welke financiële dekking is voorzien inclusief de bedragen?
21
Welke incidentele meevallers, inclusief de bedragen, waren er naast het afromen van het eigen vermogen boven de 5% bij de agenstschappen?
22
Wat zijn de gevolgen voor de politie wanneer een deel van de regeerakkoordmiddelen B5 Politie wordt ingezet ter dekking van de problematiek?
23
Welke prijzen in de begroting worden niet bijgesteld als de volledige prijsbijstelling wordt ingezet ter dekking van de problematiek en wat zijn hiervan de gevolgen?
24
Wat zijn de gevolgen voor het opvangen van fluctuaties in de lastig voorspelbare uitgaven voor de instroom van asielzoekers wanneer de resterende middelen in de asielreserve worden ingezet ter dekking van de problematiek?
25
Kunt u toelichten waarom u spreekt van een ramingsbijstelling? Welke ramingen zijn met welke bedragen bijgesteld en waarom?
26
Voor welk bedrag aan verwachte onderuitputting en een positief exploitatieresultaat wordt nog rekening gehouden in de begroting 2019 en de jaren erna?
27
Kan overzichtelijk in een meerjarig schema uiteen worden gezet waar de toegekende regeerakkoordmiddelen voor B5 Politie momenteel aan worden besteed en in 2018 aan zijn besteed?
28
In hoeverre heeft de kasschuif van 2019 tot en met 2024 gevolgen voor het benodigde budget voor de verwachte toevoegingen rechtsbijstand in diezelfde periode?
29
Op welke wijze wordt conform artikel 3.1 Comptabiliteitswet 2016 inzicht geboden in de nagestreefde doelstellingen, de in te zetten beleidsinstrumenten, de doeltreffendheid en de doelmatigheid van de toegekende middelen vanuit de aanvullende post voor B6 digitalisering van de werkprocessen in de strafrechtketen?
30
Voor welke tekorten in de justitiële ketens worden de regeerakkoordmiddelen voor B6 digitalisering van werkprocessen in de strafrechtketen ingezet en hoe zijn die tekorten ontstaan?
31
Welke conclusies zijn uit de instroomcijfers getrokken, waardoor een meerjarige verlaging van de raming op de ontvangsten van boetes en transacties nodig is? Welke verklaringen zijn er voor deze veranderende instroomcijfers?
32
Wat is de reden dat in de memorie van toelichting van de eerste suppletoire begroting van het Ministerie van Justitie en Veiligheid voor 2019 het exploitatie- en kasstroomoverzicht van het baten-lastenagentschap Centraal Justitieel Incassobureau niet beschikbaar is?
33
Is in de voorjaarsnota voorzien in structurele financiering voor de organisatie «»Defence for Children»»?
34
Heeft het instandhouden van het waarschuwings- en alarmeringssysteempalensysteem gevolgen voor de begroting van Justitie en Veiligheid? Is hier bij de voorjaarsnota in voorzien? Zo nee, hoe wordt dit dan bekostigd?
35
Waarop is de Meerjaren Productie Prognose voor de aankomende jaren gebaseerd? Wat is de reden dat wordt verwacht dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) extra productie zal draaien?
36
Hoe verhoudt de Meerjaren Productie Prognose van de IND zich tot het voornemen van de regering te komen tot een stabielere financiering van de asielketen? Zijn de extra gelden uit de voorjaarsnota meer dan geprognosticeerde extra productie?
37
Is een eventuele brexit meegenomen in de Meerjaren Productie Prognose van de IND? Zijn er extra gelden voor de IND voor de afhandeling van een eventuele brexit? Is er nog een verschil in kosten/productie voor de IND of er sprake is van een deal- of no deal-scenario? Is hier in de voorjaarsnota in voorzien?
38
Betekent de kasschuif voor huisvestingskosten rechtspraak dat huisvestingskosten voor de rechtspraak niet meegenomen worden in de P*Q financiering van de rechtspraak?
39
Kunt u aangeven met welk tekort op de begroting het Ministerie van Justitie en Veiligheid in het jaar 2019 is aangevangen en hoe dat tekort zich ontwikkeld heeft tot en met de datum van de toezending van de voorjaarsnota aan de Kamer?
40
Kunt u aangeven vanuit welke onderdelen van de begroting van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (inclusief onderliggende diensten) middelen worden ingezet voor de dekking van tekorten binnen het ministerie, inclusief de tekorten in de justitiële ketens? Wilt u in dit overzicht meenemen de kortingen op de posten «Prijsbijstelling 2019» en «Loonbijtelling 2019» per afzonderlijke onder het ministerie ressorterende organisatie?
41
Kunt u aangeven hoe de aanwending in 2019 van 37,2 miljoen euro, oplopend naar 60,9 miljoen euro vanaf 2020, zich verhoudt tot de in het regeerakkoord benoemde intensivering op het politiebudget van 291 miljoen euro in deze regeerperiode? Maken die bedragen deel uit van dat budget van 291 miljoen euro of komen die daar bovenop?
42
Hoe is het mogelijk dat 19,6 miljoen euro van het budget dat bestemd was voor de digitalisering van de strafrechtketen daar niet voor uitgegeven kan of zal worden? Als een gebrek aan planvorming of ambitie bestaat op dit terrein, wat is dan de verwachting ten aanzien van de gereserveerde budgetten voor de jaren 2020, 2021 en 2022?
43
Kunt u aangeven uit welke deelposten de post «diversen» (38,7 miljoen euro) op de staat van uitgaven van Justitie en Veiligheid 2019 bestaat? Kunt u tevens aangeven waarom deze post vergeleken met de voorjaarsnota 2018 met 13,9 miljoen euro (van 24,8 naar 38,7) gestegen is?
44
Waarom worden in de jaren 2019 en volgend bedragen startend in 2019 met een omvang van 19,7 miljoen euro gekort op de post rechtsbijstand, terwijl de Minister voor Rechtsbescherming in zijn brief van november 2018 over het vernieuwde stelsel rechtsbijstand (Kamerstuk 31 753, nr. 155) heeft aangegeven dat «de vrijval van middelen als gevolg van een verminderd beroep op de rechtsbijstand wordt ingezet voor het dossier rechtsbijstand en is bestemd voor investeringen in het nieuwe stelsel, zoals voor een verhoging van de vergoedingen van rechtsbijstandsverleners (via ingekochte rechtshulppakketten)», oftewel dat overschotten op die post bewaard blijven voor het vernieuwen en versterken van het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand?
45
In hoeverre wordt bij het prognosemodel justitiële ketens rekening gehouden met de minimale kosten en omvang die organisaties in de strafrechtketen nodig hebben om überhaupt levensvatbaar te kunnen functioneren? Kunt u de Kamer cijfermatige informatie verschaffen over de inhoud en de ontwikkeling van dat justitiële prognosemodel?
46
In hoeverre is in 2019 financieel rekening gehouden met de invoer van de bodycam bij de politie? Kunt u aangeven welke kosten hiermee gemoeid zullen zijn? Is hier in de voorjaarsnota in voorzien?
47
Kunt u per organisatie vallend onder het Ministerie van Justitie en Veiligheid aangeven in welke mate/omvang de loon- en prijsbijstelling wordt uitgekeerd? Kunt u daarbij relateren of die loon- en prijsbijstelling in voldoende mate de cao-ontwikkeling bijhoudt, of dat er uit het reguliere overall-budget van die organisatie middelen moeten worden bijgepast?
48
Om welke problemen gaat het wanneer in de toelichting van punt 6 «ramingsbijstelling/dekking problematiek JenV» van het overzicht van de belangrijkste uitgaven- en ontvangstenmutaties staat dat het Ministerie van Justitie en Veiligheid verschillende bronnen inzet ter dekking van «de problematiek»? Wat is de financiële omvang van de verschillende problemen?
49
Wat is de financiële omvang van de verschillende problemen?
50
Kunt u in een schema uiteenzetten welk probleem met welke financiële dekking is voorzien inclusief de bedragen?
51
Uit berichtgeving in de Telegraaf (27 mei 2019, «Miljoenen naar aanpak smokkel in gevangenissen») blijkt dat in de voorjaarsnota staat dat het aantal drugs- en telefoonhonden wordt verdubbeld, hoe is dat terug te zien in de wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie en Veiligheid voor het jaar 2019 wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota?
52
Welke prijzen in de begroting worden niet bijgesteld als de volledige prijsbijstelling wordt ingezet ter dekking van de problematiek en wat zijn hiervan de gevolgen?
53
Kunt u toelichten waarom u spreekt van een ramingsbijstelling? Welke ramingen zijn met welke bedragen bijgesteld en waarom?
54
Op welke wijze wordt conform artikel 3.1 van de Comptabiliteitswet 2016 inzicht geboden in de nagestreefde doelstellingen, de in te zetten beleidsinstrumenten, de doeltreffendheid en de doelmatigheid van de besteding van de toegekende middelen vanuit de aanvullende post van 37,2 miljoen voor 2019 en vanaf 2020 meerjarig 60,9 miljoen euro voor onder andere de doeleinden terugdringen arbeidsverzuim, een vrijgestelde hulpofficier voor ieder basisteam en centraliseren arrestantenzorg (B5 Politie)?
55
Kunt u overzichtelijk in een meerjarig schema uiteenzetten waar de toegekende regeerakkoordmiddelen voor B5 Politie momenteel aan worden besteed en in 2018 aan zijn besteed?
56
Kunt u toezeggen dat de aanschaf van het stroomstootwapen (in 2019) niet in gevaar komt?
57
Waarom wordt de financiële problematiek niet per verschillend onderdeel (politie, OM, rechtspraak, etc) zichtbaar gemaakt en waarom moeten de diverse onderdelen niet zelf deze problemen oplossen?
58
Kan de politie de uitdaging om adaptief en wendbaar, met andere woorden het vermogen om zich aan te passen aan de maatschappelijke uitdagingen waaronder cybercrime, te zijn nog steeds aan, nu zij wordt gekort op de middelen voor B5 Politie?
59
Kan uiteen gezet worden op welke punten de Raad voor de rechtspraak de 50 miljoen euro gaan inzetten?
60
In hoeverre ligt de politie op schema wat betreft de inzet en uitgaven van de extra middelen die beschikbaar zijn gesteld middels het regeerakkoord?
61
Wat zijn de gevolgen voor de politie wanneer een deel van de regeerakkoordmiddelen B5 Politie worden ingezet ter dekking van de problematiek «Ramingsbijstelling/dekking problematiek JenV»? Kunt u dit specificeren?
62
Kan worden uitgesplitst hoe de structurele extra middelen die ter beschikking worden gesteld voor de stabiele financiering van de asielketen worden ingezet?
63
Wat is de voorspelling van de Meerjarige Productie Prognose?
64
Waar wordt bij de IND extra productie verwacht op basis van de Meerjarige Productie Prognose?
65
Voor welke uitvoeringsproblematiek wordt 24,7 miljoen euro eindejaarsmarge ingezet?
66
Kan nader worden uitgesplitst hoe de prijsbijstelling 2019 tot en met 2024 wordt ingezet voor dekking van JenV-brede problematiek? Kan verder worden uitgesplitst waar deze JenV-brede problematiek uit bestaat?
67
Waarom is besloten de asielreserve helemaal leeg te maken? Op welke manier is er nu nog een buffer voor onverwachte asielkosten?
68
Kan worden uitgesplitst hoe de politiemiddelen voor internationale samenwerking precies worden ingezet?
69
Op welke manier worden de extra middelen ingezet teneinde het doeleinde terugdringen van het arbeidsverzuim bij de politie te behalen?
70
Wat zijn de geraamde kosten om voor ieder basisteam een hulpofficier vrij te stellen?
71
Hoeveel hulpofficieren komen er extra bij en worden vanuit de Aanvullende Post gefinancierd?
72
Waaraan worden de middelen om het arbeidsverzuim terug te dringen besteed en wat is de omvang van de geraamde kosten?
73
Waarom is geld gereserveerd voor de aanschaf van stroomstootwapens bij de politie? Wanneer wordt verwacht dat deze middelen besteed worden?
74
Welk deel van het tekort van 50 miljoen euro bij de rechtspraak komt door het programma Kwaliteit en Innovatie rechtspraak (KEI) en welk deel komt door de autonome terugloop van het aantal zaken?
75
Waarom zijn de verstrekte bedragen voor de aanpak van ondermijning (specifiek de middelen ten behoeve van de regionale aanpak) niet specifiek op de nota van wijziging vermeld?
76
Welke navolging is gegeven aan de opmerking van de Minister voor Rechtsbescherming tijdens de begrotingsbehandelingen dat hij met wetenschappers nog eens zou kijken naar het verbeteren van het Prognosemodel Justitiële ketens (PMJ)? Welke mogelijkheden ziet u de gemiddelde absolute voorspelfout in het model omlaag te brengen (vergelijk adviesrapport bekostigingssystematiek rechtspraak, Van Den Berg, 2018, blz. 7)? Welke mogelijkheden ziet u de productieperiode en doorlooptijd van de ramingen in te korten en dichter bij de aanvang van het begrotingsjaar af te sluiten?
77
Was, op het moment dat werd besloten vier gevangenislocaties te sluiten, al duidelijk dat er frictiekosten zouden zijn en dat daarvoor een kasschuif nodig zou zijn van 24,6 miljoen euro?
78
Hoe wordt het bedrag van 12,9 miljoen euro voor de herbeoordeling van de aanvragers van de Definitieve Regeling Langdurig Verblijvende Kinderen (DRLVK) verdeeld tussen de IND en de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V)?
79
Kan een toelichting worden gegeven op de nieuwe berekeningssystematiek voor ODA-toerekening?
80
Waarom is een raming gebaseerd op de verwachte bezetting in de Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) transparanter, schokbestendiger en doelmatiger dan op basis van instroom?
81
Waarom leidt de nieuwe systematiek voor de ODA-toerekening tot een daling in 2019 met 22,9 miljoen euro en vanaf 2020 tot en met 2022 tot een verhoging? Hoe hoog is die verhoging?
82
Wat houdt de technische herschikking van het budget van -4,7 miljoen euro in? Waar is dit budget voor ingezet?
83
Waarom moet de IND 10 miljoen euro afrekenen als in 2018 minder productie is geleverd dan eerder verwacht? Hoe komt het, dat minder productie is geleverd dan verwacht?
84
Voor welke asielkosten worden de resterende middelen in de asielreserve van 21,5 miljoen euro precies ingezet?
85
Op welke wijze wordt de te verwachten bezettingsgraad bij het COA berekend?
86
Wat is de door u verwachte bezettingsgraad bij het COA voor de komende jaren?
87
Kunt u aangeven hoe de nieuwe toerekeningssystematiek gaat bijdragen aan een, zoals u aangeeft, «transparantere, schokbestendigere en doelmatigere toerekening»?
88
Welke gevolgen kende de toerekening aan ODA van onderwijsuitgaven voor asielzoekerskinderen aan de begroting van het Ministerie van Justitie en Veiligheid in plaats van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap? Hoe zijn eventuele nadelige gevolgen in het verleden ondervangen?
89
Hoe kan het dat het eigen vermogen van het COA en de IND 49 miljoen euro boven de 5% is gegroeid, terwijl sprake is van te weinig capaciteit, in ieder geval bij de IND? Welk deel van de 49 miljoen euro komt van het COA en welk deel van de IND?
90
Hoe komt u op basis van het PMJ-model tot deze meevallers? Kunt u uw berekening per jaar toelichten? Waarom worden deze meevallers ingezet om ingeboekte besparingen van 2022 te compenseren nu deze besparingen toch niet doorgaan? Hoe verhoudt zich dat tot de beleidslijn dat de vrijval van middelen als gevolg van een verminderd beroep op de rechtsbijstand vanaf begrotingsjaar 2019 wordt ingezet voor het dossier rechtsbijstand (Kamerstuk 31 753, nr. 155)?
91
Waarom wordt nu slechts een deel van de middelen die in het regeerakkoord worden vrijgemaakt ingezet? Wat betekent dat voor het tempo van de digitalisering van de strafrechtketen?
92
Wat betekent de «ramingsbijstelling Raad voor de rechtspraak Asielzaken»? Wat is daar precies bijgesteld?
93
Op welke manier gaat u ervoor zorgen dat de eenmalige uitgaven van 100 miljoen euro vanuit de Aanvullende Post voor het ondermijningsbestrijdingsfonds worden uitgeven om een bestendig resultaat neer te zetten? Kunt u daarbij ingaan op de kritiek van de Algemene Rekenkamer met betrekking tot de inzet van middelen voor de aanpak van ondermijning?
94
Kan uiteen gezet worden op welke punten het OM het extra geld gaat inzetten?