[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Rapport Archiefwet BES, verkenning van de zorg voor overheidsinformatie

Modernisering van de overheid

Brief regering

Nummer: 2019D24532, datum: 2019-06-12, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-29362-280).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 29362 -280 Modernisering van de overheid.

Onderdeel van zaak 2019Z11887:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2018-2019

29 362 Modernisering van de overheid

Nr. 280 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BASIS- EN VOORTGEZET ONDERWIJS EN MEDIA

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 juni 2019

Hierbij bied ik u, mede namens de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), het bijgaande rapport aan van de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed over de naleving van de Archiefwet BES.1 2 Het rapport, opgesteld in februari jl., biedt een beeld van het informatiebeheer bij de openbare lichamen Bonaire, Saba en Sint Eustatius op basis van een bezoek door de Inspectie ter plaatse in april 2018.

Het rapport doet uit oogpunt van de overheidsadministratie en het belang van het erfgoed een aantal aanbevelingen dat zowel gericht is aan de bestuurscolleges als aan de rijksoverheid. In de aanbevelingen kan ik mij vinden.

Wat betreft de verantwoordelijkheid van de bestuurscolleges maken deze aanbevelingen volgens de Inspectie-OE bij voorkeur onderdeel uit van een eilandgebonden plan van aanpak. Uit oogpunt hiervan zal ik samen met de Staatssecretaris van BZK nagaan in hoeverre een dergelijke aanpak samen kan gaan met reeds bestaande plannen, zoals de gezamenlijke huisvesting van rijksambtenaren en het openbaar lichaam Sint Eustatius, en welke kansen zich voordoen op de andere eilanden. Dit betreft met name de mogelijkheid van samenwerking op het gebied van overheidsinformatie tussen de openbare lichamen en de rijksdiensten.

Ten aanzien van de aanbeveling aan het Rijk voor het treffen van basale voorzieningen voor archiefruimten en archiefbewaarplaatsen wil ik, in nauw overleg met de betrokken colleges, de mogelijkheden nader onderzoeken. Hierbij wil ik tevens het Nationaal Archief inzetten, dat reeds eerder bijdroeg aan kennisuitwisseling en training op de eilanden alsmede aan conservering en digitalisering van historisch materiaal. Deze basale voorzieningen zijn vanwege de samenhang in het informatiebeheer niet goed los te zien van de hiervoor genoemde plannen van aanpak en lokale betrokkenheid. Ook vormen zij een belangrijke voorwaarde voor een goede publieke toegang tot het cultureel erfgoed.

Over de specifieke aanbevelingen in het rapport (3.2.3; 3.2.4) over de staat van de akten van de burgerlijke stand is te melden, dat digitalisering van de akten en gezinskaarten op Bonaire inmiddels is afgerond en dat aan een zelfde traject voor Sint Eustatius en Saba binnenkort begonnen zal worden. Net als op Bonaire zullen deze akten met middelen van BZK en mijn departement worden gerestaureerd en gedigitaliseerd, een en ander onder begeleiding van het Nationaal Archief.

Wat betreft de kadastrale registers kan worden opgemerkt, dat het Kadaster Nederland zich bewust is van de slechte staat van deze registers en deze dienst de openbare lichamen nu reeds bijstaat bij de digitalisering hiervan. Deze activiteit wordt voortgezet en het verdere vooruitzicht is dat na inwerkingtreding van de Kadasterwet BES (uiterlijk 1-1-2020) deze problematiek zal zijn opgelost.

Tevens wil ik het onderwerp informatiebeheer en archiefzorg bespreken tijdens het bezoek dat ik voornemens ben te brengen aan de eilanden dan wel op andere momenten. Met de Inspectie-OE onderschrijf ik het belang dat ook de burgers op Caribisch Nederland goede toegang hebben tot de openbare archieven, zowel uit oogpunt van transparantie van bestuur als kennis van de eigen geschiedenis.

Van de voortgang van de verschillende acties zal ik uw Kamer op de hoogte houden.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media,
A. Slob


  1. Ten tijde van het opstellen van het rapport was de Inspectie nog getiteld Erfgoedinspectie. Sinds 1 maart 2019 gaat zij verder onder de naam Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed (https://www.inspectie-oe.nl).↩︎

  2. Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl↩︎