[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Gedeeltelijk faciliteren van meerjarige projecten binnen de DEI+

Kabinetsaanpak Klimaatbeleid

Brief regering

Nummer: 2019D24647, datum: 2019-06-12, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-32813-336).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 32813 -336 Kabinetsaanpak Klimaatbeleid.

Onderdeel van zaak 2019Z11957:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2018-2019

32 813 Kabinetsaanpak Klimaatbeleid

Nr. 336 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 juni 2019

Graag wil ik uw Kamer informeren dat ik voornemens ben om meerjarige projecten binnen de DEI+ voor een aantal onderdelen te faciliteren. Hiermee kom ik tegemoet aan de wens van o.a. GroenLinks en de SGP.

Het gaat hierbij vooralsnog om innovatieve projecten op het gebied van «Flexibilisering elektriciteitssysteem (waaronder waterstof)» en «Ruimtelijke inpassing van grootschalige duurzame energieopwekking».

In 2019 heb ik een aantal aanvullende thema’s, waar Nederland voor een grote innovatieopgave staat, binnen de DEI+ opengesteld. Deze aanvullende thema’s heb ik gefinancierd vanuit de klimaatenvelop 2019. Deze middelen zijn in afwachting van het definitieve klimaatakkoord nog niet meerjarig beschikbaar op mijn begroting. Als gevolg hiervan kon ik vanuit deze middelen geen meerjarige projecten faciliteren.

In de praktijk blijkt dit een groot knelpunt, waar uw Kamer regelmatig aandacht voor vraagt. De beoogde grootschalige pilot en demonstratieprojecten kennen vaak een doorlooptijd kennen van 3 à 4 jaar. Partijen dienen op dit moment geen voorstel in, gezien de beperkende voorwaarde om het project in een jaar gerealiseerd te hebben. In de loop van het jaar wordt het nog problematischer om aan deze voorwaarde te kunnen voldoen. Om dit knelpunt gedeeltelijk op te lossen, vooruitlopend op het definitieve klimaatakkoord, heb ik besloten om ruimte vrij te maken binnen mijn begroting. Hierbij anticipeer ik op het meerjarig overkomen van de klimaatenvelopmiddelen, maar dek ik dit vooralsnog uit het niet verplichte deel van de reguliere energie-innovatie middelen op de EZK begroting. Het nog niet verplichte deel is beperkt en dat is dan ook tevens de reden dat ik niet over de gehele breedte van de DEI+ meerjarige projecten kan faciliteren.

Concreet ben ik voornemens om op korte termijn projecten met een duur van maximaal 4 jaar toe te staan, zoals dat voor pilot- en demonstratieprojecten gebruikelijk is. Het gaat hierbij om de onderwerpen:

– Flexibilisering elektriciteitssysteem (waaronder waterstof): 12,5 miljoen euro;

– Ruimtelijke inpassing van grootschalige duurzame energieopwekking: 4,5 miljoen euro.

Op deze manier stimuleer ik dat de beoogde en benodigde grootschalige projecten voorstellen in kunnen dienen, met de gewenste impact op de klimaat- en energiedoelstellingen.

Na een definitief klimaatakkoord, komen de middelen uit de klimaatenvelop meerjarig beschikbaar. Op dat moment zal ik over de gehele breedte van de DEI+ meerjarige projecten faciliteren.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,
E.D. Wiebes