[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Verzoek van het lid Geleijnse (50PLUS) om een reactie op het bericht AD.nl d.d. 18 juni 2019 Ziekenhuiszorg voor oudere laat te wensen over

Brief lid / fractie

Nummer: 2019D25903, datum: 2019-06-19, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2019Z12521:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


2019Z12521

Rondvraag lid Gelelijnse 50PLUS

Van: Geleijnse, S.
Verzonden: woensdag 19 juni 2019 0:17
Aan: Commissie VWS
CC: Geleijnse, S.
Onderwerp: ‘Ziekenhuiszorg voor oudere laat te wensen over’ | Politiek | AD.nl

Goedemorgen,

Staat een verzoek tot een brief met een reactie van het kabinetop onderstaand bericht

https://www.ad.nl/politiek/ziekenhuiszorg-voor-oudere-laat-te-wensen-over~a441d378/

‘Ziekenhuiszorg voor oudere laat te wensen over’

De ziekenhuiszorg voor oudere mensen moet veel beter worden afgestemd op hun individuele behoeften, blijkt uit een nieuw rapport. Vaak hebben ouderen meerdere gezondheidsproblemen tegelijk en ook kan een reguliere ziekenhuisbehandeling ze een psychische of lichamelijk terugval bezorgen.

De zorg in ziekenhuizen is onvoldoende ingesteld op oudere mensen © Shutterstock

De ziekenhuiszorg voor oudere mensen moet veel beter worden afgestemd op hun individuele behoeften, blijkt uit een nieuw rapport. Vaak hebben ouderen meerdere gezondheidsproblemen tegelijk en ook kan een reguliere ziekenhuisbehandeling ze een psychische of lichamelijk terugval bezorgen.   

Volgens initiatiefnemer ZonMw, samen met ouderenorganisatie KBO-PCOB en medisch professionals, gaat het om een ‘niet te onderschatten probleem dat de zelfredzaamheid en de autonomie van ouderen in gevaar kan brengen’.  Acht professionals uit de praktijk signaleren in de rapportage dat de soms ingrijpende behandelingen of het verblijf in het ziekenhuis het functioneren van zieke senioren zwaar nadelig kan beïnvloeden.

Ze kunnen daardoor onnodig lang in het ziekenhuis liggen of zelfs in een verzorgingstehuis belanden. Terwijl er vaak alternatieve, minder belastende behandelingen bestaan die de voorkeur verdienen. Of ingrepen – binnen of buiten het ziekenhuis – die een behandeling positief kunnen beïnvloeden.

Geen slechte zorg

Er is nu zeker geen sprake van slechte of onveilige zorg, wordt benadrukt. ,,We weten alleen onvoldoende wat de best passende zorg of behandeling is voor de zeer diverse groep oudere patiĂ«nten. Een deel van die groep is heel vitaal, terwijl anderen kampen met meerdere gezondheidsproblemen tegelijk.” Ook zijn er grote verschillen qua opleidingsniveau en de wijze waarop mensen met hun gezondheid omgaan.

Daarnaast werken zorgverleners in het ziekenhuis meestal op basis van onderzoek met veel jongere – en relatief gezonde – patiĂ«nten. Ook is de behandeling vaak gericht op de aanpak van Ă©Ă©n ziekte terwijl de complexere medische situatie en de persoonlijke omstandigheden en voorkeuren van oudere patiĂ«nten vragen om maatwerk.

Afstemmen

Simon Mooijaart, internist-ouderengeneeskunde in het LUMC concludeert: ,,Het ziekenhuis is een knooppunt waar veel ouderen komen in een belangrijke periode van hun leven. Juist daar moeten we de zorg goed op iemands specifieke situatie afstemmen, zodat alle ouderen in het ziekenhuis en daarbuiten optimaal profiteren van onze goede gezondheidszorg.”

De onderzoekers bevelen beleidsmakers aan een groot onderzoeksprogramma rond ziekenhuiszorg voor ouderen op te zetten, om te vernieuwen en meer kennis te vergaren.

Met vriendelijke groet,

Simon Geleijnse

Tweede Kamerlid 50PLUS