Reactie op verzoek commissie over buitenschoolse opvang voor leerlingen op het speciaal basisonderwijs (sbo)
Brief regering
Nummer: 2019D26826, datum: 2019-06-21, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (nds-tk-2019D26826).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: A. Slob, minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media (Ooit ChristenUnie kamerlid)
Onderdeel van zaak 2019Z13018:
- Indiener: A. Slob, minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- 2019-06-26 14:00: Passend onderwijs (Algemeen overleg), vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- 2019-07-04 10:15: Procedures en brieven (Procedurevergadering), vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- 2019-09-03 15:00: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2019-09-04 13:55: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
2019D26826 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 21 juni 2019
De vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft mij gevraagd een reactie te geven op de brief van een moeder. Het zoontje van mevrouw gaat vanaf september 2018 naar de basisschool. Het jongetje is getraumatiseerd door hetgeen hij op tweejarige leeftijd heeft meegemaakt. Bij die basisschool was ook een voorziening voor na- en voorschoolse opvang. Op de basisschool liep het door verschillende omstandigheden niet lekker en de jongen werd voor observatie geplaatst in een zorgklas bij een school voor speciaal basisonderwijs (sbo), waaraan ook een buitenschoolse opvang (bso) is verbonden. Op de bso ging het niet goed met de jongen en het contract werd beëindigd. De moeder wordt nu ernstig belemmerd in de mogelijkheden om te werken.
Ik begrijp dat dit heel vervelend is voor zowel de jongen als zijn moeder. Het organiseren van buitenschoolse opvang is voor speciaal (basis-)onderwijs niet verplicht. Dit vanwege de praktische bezwaren die hier aan kleven. Het speciaal (basis-)onderwijs heeft veelal een regionale functie en de leerlingen komen vanuit verschillende plaatsen vaak met een busje naar school.
Ondanks het feit dat er geen verplichting is voor scholen voor speciaal (basis-)onderwijs zijn er wel scholen (vooral sbo-scholen) die buitenschoolse opvang aanbieden. Er zijn in toenemende mate bso+ voorzieningen waar leerlingen met leer- en ontwikkelingsproblemen buiten schooltijd worden opgevangen. Ook Integrale Kindcentra (IKC) bieden onderwijs en opvang en naast regulier ook vaak speciaal basisonderwijs. Ook is het mogelijk dat leerlingen uit het sbo en so gebruik maken van reguliere buitenschoolse opvang. Per kind zal de afweging gemaakt moeten worden of dit voor het kind en de instelling voor buitenschoolse opvang haalbaar is.
Ook in IJmuiden is een IKC dat gericht is op kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Mogelijk is dat een oplossing voor het zoontje van mevrouw. U kunt haar adviseren contact op te nemen met het samenwerkingsverband passend onderwijs IJmond (https://passendonderwijsijmond.nl/) om de mogelijkheden te verkennen.
De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media,
A. Slob