[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Lijst van vragen over de incidentele suppletoire begroting 2019 inzake Urgenda (Kamerstuk 32813-340)

Kabinetsaanpak Klimaatbeleid

Lijst van vragen

Nummer: 2019D31056, datum: 2019-07-15, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (nds-tk-2019D31056).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2019Z13770:

Onderdeel van zaak 2019Z13774:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


2019D31056 LIJST VAN VRAGEN

De vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat heeft een aantal vragen voorgelegd aan de Minister van Economische Zaken en Klimaat over de Incidentele suppletoire begroting 2019 inzake Urgenda (Kamerstuk 32 813, nr. 340).

De voorzitter van de commissie,
Diks

De adjunct-griffier van de commissie,
Jansma

Nr Vraag
1 Kunt u per maatregel aangeven met hoeveel daarmee de uitstoot van broeikasgassen wordt verminderd en hoeveel middelen hieraan worden besteed?
2 Kunt u aangeven per maatregel hoe en wanneer deze uitgevoerd zal worden en wat daarvoor nog gedaan moet worden door de rijksoverheid?
3 Op welke manier wordt gemonitord of deze extra middelen daadwerkelijk de te verwachten CO2-reductie bewerkstelligen?
4 De bedragen voor 2019 gaan via deze incidentele suppletoire begroting. Ook voor 2020 worden nu bedragen genoemd. Is het mogelijk dat deze bedragen nog wijzigingen betekenen in de nog aan het parlement voor te leggen begroting voor 2020?
5 Kunt u garanderen dat de extra middelen uit de incidentele suppletoire begrotingen die voor 2019 staan gepland ook daadwerkelijk dit jaar uitgegeven kunnen worden?
6 Welke maatregelen neemt u om ervoor te zorgen dat de middelen ook daadwerkelijk in 2019 worden uitgegeven?
7 Kunt u een overzicht geven van alle voorgenomen maatregelen met het voorgenomen budget die vallen binnen het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat?
8 Kunt u een overzicht geven van de projecten die u wilt subsidiëren welke gericht zijn op warmteprojecten en CO2-afvang die in een vergevorderd stadium zijn?
9 Hoeveel bedrijven hebben voldaan aan de informatieplicht in het kader van de wet Milieubeheer (absoluut en in procenten)?
10 Kunt u een overzicht geven van de concrete CO2-reductiemaatregelen die in de industrie worden gestimuleerd met een terugverdientijd van 7 tot 12 jaar?
11 Heeft u de leiding over de te nemen maatregelen die worden uitgevoerd via meerdere departementen?
12 Worden alle kosten indirect betaald vanuit de begroting van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat?
13 Hoe wordt voorkomen dat de te nemen maatregelen leiden tot weglekeffecten?
14 Hoe wordt voorkomen dat de te nemen maatregelen leiden tot risico’s voor de leveringszekerheid?
15 Hoe verhouden de te nemen maatregelen zich tot het klimaatpakket?
16 Hoe waarborgt u dat de middelen daadwerkelijk in 2019 worden besteed?
17 Kunt u aangeven welke maatregelen u heeft geïnventariseerd en welke afweging u heeft gemaakt?
18 Kunt u inzichtelijk maken naar welke maatregelen de gereserveerde middelen voor de begroting van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat gaan en wat de verwachte CO2-reductie is?
19 Kunt u toelichten onder welke begrotingsartikelen de gereserveerde middelen worden begroot en wat het beoogd doel is van de uitgaven?
20 Kunt u inzichtelijk maken wanneer u verwacht de middelen uit te geven en wanneer met de maatregelen gestart kan worden?
21 Betekenen de voorgestelde maatregelen om CO2 te reduceren een duurzame afname van de CO2-uitstoot?
22 In welke mate is sprake van CO2-opslag en dus niet van duurzame reductie van de CO2-uitstoot?
23 Kunt u toelichten waarom er voor het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat alsnog voor 2019 dan meer begroot is dan voor 2020, gelet op het gegeven dat het de vraag is of de middelen bij de Voorjaarsnota ook daadwerkelijk kunnen worden uitgegeven in 2019?
24 Kunt u garanderen dat de extra middelen uit de incidentele suppletoire begrotingen die voor 2019 staan ook daadwerkelijk dit jaar worden uitgegeven?
25 Welke maatregelen neemt u om ervoor te zorgen dat de middelen ook daadwerkelijk in 2019 worden uitgegeven?
26 Schuift het bedrag door naar 2020 wanneer het geld dat beschikbaar is voor 2019 niet daadwerkelijk uitgegeven kan worden in dat jaar?
27 Kunt u per maatregel aangeven met hoeveel daarmee de uitstoot van broeikasgassen wordt verminderd en wat van die maatregel de kostenefficiëntie is?
28 In hoeverre is het Urgenda-doel om woningen zo spoedig mogelijk te isoleren meegenomen in de begroting? Wordt daar ook geld voor vrijgemaakt?
29 Is er, gelet op het feit dat een van de Urgenda-doelen is dat er extra budget zou moeten komen voor woningisolatie en dat hierin staat vermeld dat het budget voor de regeling Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) snel op was, extra geld vrijgemaakt voor dit doel en wordt de SEEH heropend zoals Urgenda adviseert?
30 In hoeverre wordt de maatregel die Urgenda als doel stelt (dat er 100.000 huurwoningen energieneutraal gemaakt moeten worden) toegepast en hoeveel budget is hiervoor vrijgemaakt?
31 Wat is de gemiddelde prijs per ton gereduceerde CO2 op basis van de gekozen maatregelen?
32 Kunt u van alle maatregelen die het kabinet neemt in het kader van de Urgenda-uitspraak aangeven welk budget er precies beschikbaar is in 2019 en 2020?
33 Kunt u van alle maatregelen die het kabinet neemt in het kader van de Urgenda-uitspraak, in megatonnen aangeven welke CO2-equivalente reductie er naar verwachting wordt gerealiseerd?
34 Kunt u van alle maatregelen die door Urgenda zelf werden aangeleverd in het 40-puntenplan aangeven in welke mate die reeds besproken zijn door het kabinet ter voorbereiding op het kabinetsplan in het kader van de voorgestelde Urgenda-maatregelen? Wat waren telkens de afwegingen om wel of niet over te gaan tot het overnemen van deze maatregelen?
35 Waarom is er gekozen voor een verhoging in de begroting van 71,3 miljoen euro? Kunt u toelichten hoe er tot dit bedrag gekomen is?
36 Waarom wordt het bedrag van zes miljoen euro op de begroting voor 2019 en 2020 voor wegen en verkeersveiligheid uitgegeven aan gedragsmaatregelen en communicatieactiviteiten?
37 Wat verstaat u allemaal onder duurzame productketens?
38 Waarom is er gekozen voor financiële ondersteunen van projecten die al in een vergevorderd stadium zijn?
39 Op welke manier wordt het midden- en kleinbedrijf (mkb) aangespoord met het bedrag van vijf miljoen euro? Kunnen zij hier aanspraak op maken?
40 Is de voorgestelde belasting op geïmporteerd afval Europa-proof?
41 Waarom komt er geen importverbod op buitenlands afval, gelet op het gegeven dat een kwart van het in Nederland te verbranden afval uit het buitenland komt?
42 Waarom is er niet voor gekozen om, net als bij de binnenvaart, ook de zeescheepvaart te verduurzamen?
43 Welke subsidies vallen allemaal onder overige subsidies?
44 Kunt u toelichten wat het inhoudt dat er in 2020 ook 300.000 euro naar de uitvoering van duurzame productketens gaat?
45 Wordt het Urgenda-doel om een stadsheffing in te voeren voor voertuigen in centrumgebieden overgenomen en is deze opgenomen in de begroting?