[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op verzoek commissie inzake het SEO-rapport Het belang van leisurevervoer op Schiphol

Evaluatie Schipholbeleid

Brief regering

Nummer: 2019D31750, datum: 2019-07-29, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-29665-374).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 29665 -374 Evaluatie Schipholbeleid.

Onderdeel van zaak 2019Z15431:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2018-2019

29 665 Evaluatie Schipholbeleid

Nr. 374 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 29 juli 2019

Hierbij beantwoord ik het verzoek van de vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat (ingezonden op 26 juni 2019) om een schriftelijke reactie op het rapport Het belang van leisurevervoer op Schiphol. Ik heb met interesse kennisgenomen van dit rapport, dat is opgesteld door SEO in opdracht van de ANVR. Tevens hebben ambtenaren van IenW en EZK op 2 juli jl. een inhoudelijk gesprek gevoerd met de ANVR.

Het belang van leisurevervoer op Schiphol is deels een update van de studie Economisch belang marktsegmenten Schiphol dat in opdracht van IenW is uitgebracht door SEO in 2017. Over dat rapport heb ik uw Kamer op 25 april 2018 geïnformeerd (Kamerstuk 29 665, nr. 287). De nieuwe rapportage verschaft inzicht in de passagierssamenstelling op Schiphol en de welvaartsbijdrage die daarmee samenhangt. In aanvulling daarop is de welvaartsbijdrage van de segmenten verder uitgesplitst naar reismotief. Ook zijn de klimaateffecten van de verschillende segmenten berekend. Dat was in 2017 nog niet mogelijk in het gebruikte rekenmodel.

De uitsplitsing van de passagierssamenstelling maakt duidelijk dat er zowel zakelijke als niet-zakelijke (/leisure) passagiers gebruikmaken van de vluchten van netwerkmaatschappijen en point-to-pointmaatschappijen, en dat er meer transferpassagiers zijn met een niet-zakelijk dan met een zakelijk motief. Daarnaast wordt geconcludeerd dat ruim de helft van de totale welvaartsbijdrage wordt gegenereerd door leisurepassagiers. Dit komt doordat het aantal leisurepassagiers groter is dan het aantal zakelijke passagiers. Een kanttekening hierbij is dat het beeld per passagier andersom is.

Uiteraard ontvang ik in het kader van de luchtvaartnota met regelmaat nieuw onderzoeksmateriaal. Het gaat bijvoorbeeld om de rapporten Luchtvrachtmonitor 2017 (opdrachtgever: Air Cargo Netherlands, uitvoering: Erasmus Universiteit) en Benefits of O/D and transfer traffic at Schiphol (opdrachtgever: easyJet, uitvoering: SEO). Inzichten uit al dat onderzoeksmateriaal benut ik voor de Luchtvaartnota 2020–2050, bijvoorbeeld daar waar het gaat om het welvaartsbelang en de verdere ontwikkeling van de luchtvaart in Nederland. Met instemming van de opdrachtgevers publiceren we de rapporten op onze website www.luchtvaartindetoekomst.nl.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,
C. van Nieuwenhuizen Wijbenga