[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Verzoek aan de staatssecretaris van EZK inzake jaarlijkse update fundamentele kennisbasis VSL

Brief lid / fractie

Nummer: 2019D32104, datum: 2019-08-06, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2019Z15564:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Van: Commissie EZK
Verzonden: dinsdag 6 augustus 2019 12:45
Aan: GC-Commissie-EZK
Onderwerp: [E-MAILPROCEDURE]: verzoek aan de staatssecretaris van EZK inzake jaarlijkse update fundamentele kennisbasis VSL
Urgentie: Hoog

Geachte leden van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat,

Hierbij treft u aan het voorstel van het lid  Bruins (ChristenUnie) om de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat te vragen naar de nieuwe (jaarlijkse) update over het borgen van de fundamentele kennisbasis bij het Van Swinden Laboratorium, dit  naar aanleiding van de uitvoering van de december 2017 aangenomen motie-Bruins (Kamerstuk 34775 XIII, nr. 100), en waarbij de staatssecretaris wordt verzocht in de update aandacht te besteden aan een vijftal aspecten.

Bij deze verzoek ik u uiterlijk vrijdag 9 augustus 2019 om 10.00 uur in reactie op deze mail (reply-all) aan te geven of u instemt met het voorstel.

Spoedig daarna informeer ik u over de uitkomst van deze e-mailprocedure* 

Met vriendelijke groet,

Dennis Nava

Griffier vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Postbus 20018, 2500 EA

Alle informatie over de Tweede Kamer is te vinden op www.tweedekamer.nl. U kunt de Tweede Kamer ook volgen op Facebook en Twitter. Download ook de gratis Tweede Kamer vergaderagenda app in de Apple of Android store.

*Toelichting

De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende:

4. Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid. Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.

Van: Bruins, E.
Verzonden: dinsdag 6 augustus 2019 11:09
Aan: Nava D.; Commissie EZK
Onderwerp: Verzoek aan stass EZK tot ontvangen jaarlijkse update fundamentele kennisbasis VSL

Beste griffie, beste Dennis,

Bij deze het verzoek om namens de commissie aan de staatssecretaris EZK te vragen naar een nieuwe (jaarlijkse) update over het borgen van de fundamentele kennisbasis bij het Van Swinden Laboratorium. Dit n.a.v. uitvoering van de december 2017 aangenomen motie Bruins (34775 XIII nr 100). De laatste update die ik kan vinden is die per EZK-brief van 13 februari 2018. 

Daarbij wil ik de staatssecretaris vragen in de komende update speciaal aandacht te besteden aan de volgende aspecten:

1. Welke interne en externe borging zijn sinds de verkoop van het VSL aan de nieuwe eigenaar/investeerder werkzaam (gebleven) om te garanderen dat de kwaliteit van het metrologisch werk niet minder belangrijk wordt dan de winstgevendheid van het instituut?

2. Welke meetbare grootheden kunnen sinds de verkoop van het VSL aan de nieuwe eigenaar niet meer gecalibreerd worden, die eerst wel tot het repertoire van het VSL behoorden? Indien van toepassing: Waarom is de keuze gemaakt hiermee te stoppen?

3. Kunnen calibraties voor luchttemperatuur en luchtvochtigheid nog steeds uitgevoerd worden? Kunnen andere calibratielaboratoria hun meetstandaarden voor luchttemperatuur en luchtvochtigheid nog door het VSL laten calibreren zodat zij op hun beurt hun klanten (op tijd) kunnen voorzien van gecalibreerde meetmiddelen?

Indien van toepassing: Waarom is de keuze gemaakt hiermee te stoppen? En welke geaccrediteerde calibratielaboratoria (en welke van hun klanten) worden geraakt door deze keuze? 

 

4. Is het ministerie nog steeds van mening dat de eigenaar/investeerder en directie van VSL voldoende doordrongen zijn van het maatschappelijk en economisch belang voor Nederland van het VSL als referentie-meetinstituut van Nederland?

5. Zijn er aanvullende maatregelen nodig om de taak van VSL als onafhankelijk referentie-meetinstituut van Nederland te borgen?

Met hartelijke groet,

Eppo Bruins

Woordvoerder Financiën | Sociale Zaken & Werkgelegenheid | Economische Zaken | Onderwijs & Wetenschap | Luchtvaart

ChristenUnie fractie | Tweede Kamer der Staten Generaal |