Kabinetsappreciatie afsprakenlijst IPKO
Interparlementair Koninkrijksoverleg
Brief regering
Nummer: 2019D33421, datum: 2019-08-29, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 4
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiƫle HTML versie (kst-33845-35).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: R.W. Knops, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (Ooit CDA kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 33845 -35 Interparlementair Koninkrijksoverleg.
Onderdeel van zaak 2019Z16123:
- Indiener: R.W. Knops, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Koninkrijksrelaties
- 2019-09-05 13:30: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2019-09-11 09:30: Procedurevergadering commissie Koninkrijksrelaties (Procedurevergadering), vaste commissie voor Koninkrijksrelaties
Preview document (š origineel)
Staten-Generaal | 1/2 |
Vergaderjaar 2018-2019 |
33 845 Interparlementair Koninkrijksoverleg
Z/ Nr. 35 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES
Aan de Voorzitters van de Eerste en van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 28Ā augustus 2019
De vaste commissies voor Koninkrijksrelaties van de Eerste en Tweede Kamer hebben mij verzocht om, namens het kabinet, de beide Kamers te voorzien van een appreciatie van de afsprakenlijst van het Interparlementair Koninkrijksoverleg van juni 2019 (Kamerstuk 33Ā 845, nr. 34). Hierbij doe ik u deze appreciatie toekomen.
Situatie in Venezuela
Het kabinet deelt de zorgen over de genoemde opgaven die zich op diverse terreinen op de Benedenwindse eilanden manifesteren als gevolg van de situatie in Venezuela. Hierover staan de landen in het Koninkrijk, tezamen met het openbaar lichaam Bonaire, veelvuldig en nauwgezet met elkaar in contact. In uw afsprakenlijst noemt u onder meer uw voornemen zich te beraden over de introductie van een visumplicht of anderszins. Dit gesprek vindt ook geregeld tussen de vier Landen plaats. Hier heeft de Minister van Buitenlandse Zaken uw Kamer via de beantwoording van schriftelijke vragen van het lid Van Dam (CDA) op 28Ā mei jl. over geĆÆnformeerd (Aanhangsel Handelingen II 2018/19, nr. 2965). Het kabinet verwelkomt de verbeterde informatie-uitwisseling tussen de leden van het IPKO over de impact van de situatie van Venezuela in Aruba, CuraƧao en Bonaire.
Naar aanleiding van het verzoek van de voorzitters van de vaste commissies voor Koninkrijksrelaties van de Eerste en Tweede Kamer (d.d. 26Ā juni 2019), welke in de IPKO-afsprakenlijst werd aangekondigd, heb ik uw kamer op 3Ā juli 2019 per brief geĆÆnformeerd over de voortgang van de ondersteuning op Aruba en CuraƧao. Tevens heb ik de Eerste Kamer op 2Ā juli jl. een brief doen toekomen over onder meer het vreemdelingenbeleid van Aruba en CuraƧao, naar aanleiding van vragen van de vaste commissie van Koninkrijksrelaties van de Eerste Kamer. Deze brief heb ik tevens uw Kamer als bijlage doen toekomen bij de eerder genoemde brief van 3Ā juli jl. (Kamerstuk 29Ā 653, nr. 57). Zoals reeds toegezegd zal ik over de precieze besteding uw Kamer informeren na de augustusbesluitvorming.
Het kabinet neemt kennis van het voornemen van de IPKO-delegaties om de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen kinderen (hierna: de Nationaal Rapporteur) te verzoeken om informatie over een mogelijke aanpak van mensenhandel in het licht van de Venezolaanse crisis. Hoewel de Nationaal Rapporteur geen rechtsmacht in de Caribische delen van het Koninkrijk heeft, staat het de Arubaanse en CuraƧaose parlementsleden vrij om via diens eigen regeringen rechtstreeks een verzoek te doen aan de Nationaal Rapporteur om gebruik te maken van diens expertise. Het kabinet benadrukt tegelijkertijd dat Nederland op het terrein van mensenhandel reeds een samenwerkingsverband heeft met de andere landen. In het Memorandum of Understanding (MoU) van samenwerking ter voorkoming en bestrijding van mensenhandel en mensensmokkel zijn onderlinge afspraken en activiteiten vastgesteld. Een aangepast MoU is tijdens het Justiteel vierpartijenoverleg (JVO) van januari 2019 door de ministers van Justitie van de Landen vastgesteld.
Sustainable development goals (SDGās)
In 2017 besloten de statistische bureaus van de landen van het Koninkrijk formeel om nauwer te samenwerken in het Dutch Caribbean Statistical System (DCSS). In deze samenwerking worden werkwijzen en definities afgestemd. Hierdoor neemt de kwaliteit en effectiviteit van de statistische informatie van alle bureaus toe, en wordt statistische informatie tussen de landen beter vergelijkbaar. Het DCSS is een uitgelezen vehikel om ook informatie over de Sustainable Development Goals (SDGs) op uniforme wijze te verzamelen, te analyseren en beschikbaar te stellen. Zo zou in DCSS verband kunnen worden gewerkt om de SDGs in Aruba, CuraƧao en Sint Maarten (evenals in Caribisch Nederland) te monitoren volgens het kader dat door het CBS Nederland is gebruikt in de Monitor Brede Welvaart en Sustainable Development Goals 2019.1 Hierdoor kunnen best practices met elkaar gedeeld worden, wat leidt tot een efficiƫnte werkwijze.
Staatkundige verhoudingen
We hebben kennisgenomen van de zes punten die door de heer Hirsch Ballin tijdens het IPKO zijn aangedragen om te komen tot een ander perspectief voor het kijken naar het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden en de mogelijkheden die dit biedt. We zullen de aangedragen punten meenemen bij de appreciatie van de motie van het lid Van Raak ingediend bij de Rijkswet Koninkrijksgeschillen (Kamerstuk 35Ā 099 (R2114), nr. 23). Deze motie ziet ook op vragen die raken aan de interpretatie van het Statuut, waaronder de verantwoordelijkheden van de landen afzonderlijk en van het Koninkrijk als geheel.
Over het onderwerp wederzijdse verkiezingswaarneming kan ik mededelen dat het kabinet het voornemen van wederzijdse verkiezingswaarneming ondersteunt. Het kabinet ziet uit naar de standpuntbepaling van de landen.
De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en
Koninkrijksrelaties,
R.W. Knops
https://www.cbs.nl/nl-nl/publicatie/2019/20/monitor-brede-welvaart-sdg-s-2019ā©ļø