Stand van zaken moties en toezeggingen AO Spoedzorg LUMC/Bronovo
Ziekenhuiszorg
Brief regering
Nummer: 2019D34229, datum: 2019-09-05, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-31016-251).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: B.J. Bruins, minister voor Medische Zorg
Onderdeel van kamerstukdossier 31016 -251 Ziekenhuiszorg.
Onderdeel van zaak 2019Z16520:
- Indiener: B.J. Bruins, minister voor Medische Zorg
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2019-09-10 15:45: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2019-09-25 10:15: Procedurevergadering (Procedurevergadering), vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2019-10-03 10:00: Ambulancezorg/Acute zorg (Algemeen overleg), vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2019-10-09 14:45: Aansluitend: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2018-2019 |
31 016 Ziekenhuiszorg
Nr. 251 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 5 september 2019
Hierbij informeer ik u over de wijze waarop ik uitvoering geef aan de verschillende aangenomen moties bij het VAO van 4 juli jl. (Handelingen II 2018/19, nr. 102, item 4), gevoerd naar aanleiding van het AO Spoedzorg LUMC/Bronovo van 26 juni jl (Kamerstuk 31 016, nr. 248). Deze brief dient als overzicht van de aangenomen moties, mijn appreciatie daarop en hoe ik hier uitvoering aan ga geven.
Motie van het lid Van den Berg over het stimuleren van een lerende cultuur (Kamerstuk 31 016, nr. 238); verzoekt de regering de uitkomsten hiervan met de sector te bespreken met als doel het stimuleren van een lerende cultuur. |
In het VAO en het AO heb ik aangeven dat ik het er mee eens ben dat sprake moet zijn van een lerende cultuur in de zorg. Ik heb aangegeven dat ik voornemens ben om de ROAZ-voorzitters uit te nodigen voor een gesprek. Dit gesprek vindt eind september plaats. Ik zal het ROAZ uit deze regio vragen of het de lessons learned uit dit traject wil delen met andere ROAZ-en. Ik beschouw de motie hiermee afgedaan.
De motie van het lid Van Gerven over klokkenluiders (Kamerstuk 31 016, nr. 241): spreekt uit dat deze niet de dupe mogen worden van het melden van de problemen; verzoekt de regering hierop toe te zien. |
In mijn appreciatie van de motie heb ik aangeven dat personeel niet de dupe mag worden, als het problemen meldt. Dat heb ik ook bij de raad van bestuur van het LUMC nagevraagd. Die wil het personeel serieus nemen en spreekt ook met het personeel. In het debat heb ik aangegeven dat ook de inspectie spreekt met de ondernemingsraad. Het LUMC beschikt over een klokkenluidersregeling, dit is niet alleen onderdeel van de Wet Huis voor Klokkenluiders maar ook van de Governancecode Zorg. In algemene zin moet er binnen een zorginstelling in voldoende mate sprake zijn van «inspraak, samenspraak en tegenspraak», ook dat is onderdeel van het toezicht van de IGJ. Ik heb tijdens het AO van 26 juni toegezegd u te informeren over het verloop van een gesprek van de IGJ met de ondernemingsraad van het LUMC, waarin het verhaal over de situatie op de SEH vanuit het verpleegkundig personeel van het LUMC wordt belicht. De IGJ heeft mij in dat kader de volgende informatie verstrekt.
De IGJ heeft op 12 juli jl. een inspectiebezoek gebracht aan het LUMC en met de Ondernemingsraad, medewerkers en de raad van bestuur gesproken. Tijdens de gesprekken is gebleken dat er maatregelen zijn en worden getroffen om de drukte in de acute as van het ziekenhuis, waar de afdeling Spoedeisende Hulp een belangrijk onderdeel van is, te verminderen. Daarnaast wordt door de raad van bestuur en medewerkers gesproken over de visie op de (organisatie van) acute zorg in de toekomst in het LUMC. De IGJ heeft de raad van bestuur laten weten dat zij vervolggesprekken wil voeren om de ontwikkelingen te volgen.
De IGJ maakt de afsluitende rapportage of correspondentie openbaar via haar website.
De motie van het lid Ellemeet over een overzicht van uitstroombedden in de regio (Kamerstuk 31 016, nr. 243): verzoekt de regering in het geplande overleg met de voorzitters van de ROAZ-en aan te dringen op een zo compleet mogelijk overzicht van de uitstroombedden in de regio |
Ik heb tijdens het VAO aangeven dat de regie ligt bij zorgverzekeraars en niet bij de ROAZ'en. De zorgverzekeraars zijn samen met de zorgaanbieders goed bezig om de regionale coördinatiefuncties op orde te krijgen. Een belangrijke stap daarbij is de onlangs vastgestelde beschrijving van de minimumeisen van de coördinatiefunctie. Het ROAZ kan natuurlijk wel het belang daarvan onderstrepen bij de zorgverzekeraars. Daar zal ik over spreken met de ROAZ-voorzitters in het hierboven genoemde gesprek. Het lijkt me goed om dit vraagstuk niet alleen voor de curatieve zorg, maar ook iets breder op te pakken. Ik beschouw de motie hiermee afgedaan.
Motie van het lid Van Brenk over ouderenzorg in Bronovo (Kamerstuk 31 016, nr. 204) verzoekt de regering erop toe te zien dat huisartsen, patiëntenorganisaties en ouderenorganisaties hierbij betrokken worden; verzoekt de regering tevens de vinger aan de te pols houden en de Kamer regelmatig te informeren over de stand van zaken. |
Deze motie is ingediend tijdens het VAO Medisch specialistische zorg/ziekenhuiszorg van 14 februari jl. (Handelingen II 2018/19, nr. 54, item 4) HMC heeft mij laten weten dat zij in Den Haag Noord/Oost (het verzorgingsgebied van HMC Bronovo) in samenspraak met alle belanghebbenden en de zorgpartners (waaronder huisartsen, organisaties voor ouderen- en thuiszorg en bewoners van de wijk) een innovatief concept dichtbij in de wijk zullen ontwikkelen ten behoeve van de zorg voor chronische patiënten en kwetsbare ouderen. Ik zal uiteraard ook vinger aan de pols houden en de Kamer bij nieuwe ontwikkelingen informeren. Ik beschouw de motie hiermee afgedaan.
De Minister voor Medische Zorg,
B.J. Bruins