[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

ABD rapport review incident toetsadviezen

Primair Onderwijs

Brief regering

Nummer: 2019D36103, datum: 2019-09-17, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-31293-482).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 31293 -482 Primair Onderwijs.

Onderdeel van zaak 2019Z17399:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2019-2020

31 293 Primair Onderwijs

Nr. 482 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BASIS- EN VOORTGEZET ONDERWIJS EN MEDIA

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 september 2019

Hierbij bied ik u het rapport aan van de review die ABDTOPConsult (hierna: ABD) desgevraagd heeft uitgevoerd naar aanleiding van het incident met de onjuiste toetsadviezen1, waarover ik uw Kamer heb op 21 juni jl. heb geïnformeerd.2 Met deze brief wil ik toelichten op welke manier een dergelijke situatie in de toekomst wordt voorkomen.

In de afgelopen maanden heeft de ABD een review uitgevoerd naar de oorzaak van het incident. Daarbij is ook gekeken naar de aanwezige kwetsbaarheden in het systeem en hoe deze weggenomen kunnen worden. De ABD heeft zich voor de review gebaseerd op gesprekken met betrokkenen en relevante documentatie. Ik ben de ABD erkentelijk voor de zorgvuldigheid waarmee zij te werk zijn gegaan. Het heeft geleid tot een gedegen rapport met daarin bruikbare aanbevelingen voor het vervolg. In deze brief zal ik kort uiteenzetten hoe aan de aanbevelingen gevolg wordt gegeven.

De ABD spreekt in het rapport van een kwetsbaar proces met kans op fouten en onvoorziene gebeurtenissen rondom de eindtoets. Die kwetsbaarheid nemen we weg door onze regierol te versterken. Er wordt onder voorzitterschap van OCW een stuurgroep Eindtoetsing PO ingericht, waar daarnaast de directeuren van de eindtoetsaanbieders en de Expertgroep deel van uitmaken.

Wat betreft de kwaliteitsbewaking wordt de procedure rondom het gezamenlijk anker en de normering strakker ingericht. Stichting Cito krijgt een reguliere controlerende rol bij de berekeningen. Tevens worden er als achtervang extra experts toegevoegd aan de Expertgroep, zodat volgens het vier-ogen-principe kan worden gewerkt. Deze vernieuwde werkwijze zal al dit schooljaar (2019/2020) ingaan en zal in ieder geval gelden voor de tussenliggende periode totdat de – zoals in de Kamerbrief van 21 juni jl. over de eindevaluatie aangekondigde – wetswijziging van kracht wordt, waarin het College voor Toetsen en Examens (CvTE) de rol van toezichthouder krijgt.

Het ABD-rapport laat zien dat er veel waardering is voor de rol van OCW in de afhandeling van het incident met de onjuiste toetsadviezen. De constatering is wel dat er bij scholen en bij de private toetsaanbieders nog behoefte is aan aanvullende communicatie over de stand van zaken naar aanleiding van het incident, wat er gaat gebeuren om herhaling te voorkomen en waarom de private toetsaanbieders niets te verwijten valt bij de oorzaak van het incident. Deze aanbeveling neem ik ter harte. We zullen daarom dit najaar via de gebruikelijke kanalen (nieuwsbrieven en websites) en via de toetsaanbieders met scholen over deze zaken communiceren, zodat het incident van zo min mogelijk invloed is op de keuze die scholen maken voor de eindtoets van 2020.

Met deze brief vertrouw ik erop u voldoende geïnformeerd te hebben over de genomen en nog te nemen stappen naar aanleiding van het incident.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media,
A. Slob


  1. Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl↩︎

  2. Kamerstuk 31 293, nr. 471↩︎