Brief van het Presidium inzake een verzoek aan het Centraal Bureau voor de Statistiek over een onderzoek naar de belastingafdracht van (grote) bedrijven
Winstbelasting multinationals
Brief Presidium
Nummer: 2019D36286, datum: 2019-09-18, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 4
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-31369-25).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: K. Arib, Voorzitter van de Tweede Kamer (Ooit PvdA kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 31369 -25 Winstbelasting multinationals.
Onderdeel van zaak 2019Z17425:
- Indiener: K. Arib, Voorzitter van de Tweede Kamer
- Voortouwcommissie: TK
- 2019-09-19 23:15: EINDE VERGADERING: STEMMINGEN (over moties ingediend bij de Algemene Politieke Beschouwingen en over de Wijziging van de Wet tot wijziging van de Wet op het kindgebonden budget in verband met het verhogen van de inkomensgrens van het kindgebonden budget voor paren (35 259)) (Stemmingen), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2019-2020 |
31 369 Winstbelasting multinationals
Nr. 25 BRIEF VAN HET PRESIDIUM
Aan de Leden
Den Haag, 18 september 2019
Het presidium legt hierbij conform artikel 30 tweede lid van het Reglement van Orde aan u voor het verzoek van de vaste commissie van Financiën bij brief van 11 september 2019 om het Centraal Bureau voor de Statistiek te verzoeken onderzoek te laten verrichten naar de belastingafdracht van (grote) bedrijven zoals voorgesteld in bijgaande brief.
Het presidium stelt u voor om in te stemmen met bijgevoegde verzoek en dit door te geleiden naar het Centraal Bureau voor de Statistiek.
De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal,
K. Arib
BIJLAGE
Aan het presidium,
Den Haag, 11 september 2019
De vaste commissie voor Financiën heeft op woensdag 11 september 2019 besloten de Kamer te verzoeken, door tussenkomst van het presidium, in te stemmen met een voorstel voor een onderzoek door het CBS naar de belastingafdracht van (grote) bedrijven.
Nadere toelichting bij het voorstel
Aanleiding
Er wordt in de maatschappij en in de politiek veel gesproken over de belastingafdrachten van (grote) bedrijven. Om deze discussie als Kamer goed te kunnen voeren is het belangrijk om de feiten en cijfers op een rij te hebben. Vanwege de geheimhoudingsplicht (Artikel 67 van de AWR) kunnen we geen informatie opvragen over individuele bedrijven. Het is wel mogelijk om nadere informatie bij het CBS op te vragen op geaggregeerd niveau.
Waarom het CBS?
Er zijn de afgelopen tijd al eerder rapporten verschenen over de effectieve belastingdruk van bedrijven (bijvoorbeeld van de Europese Groenen). Een probleem hierbij was het feit dat belastinggegevens niet openbaar zijn. Het CBS heeft wel toegang tot dergelijke gegevens.
In 2008 heeft het CBS een vergelijkbaar onderzoek gedaan: «De effectieve druk van de vennootschapsbelasting, 2001–2006». Hier kwam bijvoorbeeld de volgende tabel uit
Inmiddels zijn we ruim tien jaar verder en lijkt het ons goed om dit onderzoek te actualiseren.
In 2018 verscheen het CBS rapport «Multinationals en niet-multinationals in de Nederlandse economie». Hierin wordt belastingdruk genoemd als een van de mogelijke onderwerpen voor verder onderzoek.
Onderzoeksvragen
– Wat is de effectieve Vpb-druk van bedrijven in Nederland? (Actualisatie van Tabel 4.1 voor de jaren 2007–2017)
– Wat is de effectieve Vpb-druk van multinationals in Nederland?
– Wat is de effectieve Vpb-druk uitgesplitst naar de grootte van de onderneming?
– Hoe verhoudt de effectieve Vpb-druk van de 25 grootste AEX-bedrijven zich tot die van alle AEX-bedrijven? En ten opzichte van het gehele bedrijfsleven in Nederland?
– Hoe verhoudt de werkgelegenheid zich tussen deze drie groepen?
De commissie verzoekt het presidium in te stemmen met het verzoek om het CBS in te schakelen en het verzoek door te geleiden naar de Kamer. De met de advisering te verwachten uitgaven passen binnen het voor 2019 nog beschikbare onderzoeksbudget van de commissie Financiën.
De voorzitter van de vaste commissie voor Financiën,
Anne Mulder