Reactie op het voorstel van de leden Ouwehand en Van Raan over een internationale waarnemingsmissie naar China om toe te zien op het ruimen van varkens als maatregel tegen de varkenspest
China
Brief regering
Nummer: 2019D40057, datum: 2019-10-09, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-35207-31).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: S.A. Blok, minister van Buitenlandse Zaken (Ooit VVD kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 35207 -31 China.
Onderdeel van zaak 2019Z19235:
- Indiener: S.A. Blok, minister van Buitenlandse Zaken
- Volgcommissie: vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (2017-2024)
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Buitenlandse Zaken
- 2019-10-29 15:30: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2019-10-31 12:30: Procedurevergadering (Procedurevergadering), vaste commissie voor Buitenlandse Zaken
- 2021-01-13 15:00: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2019-2020 |
35 207 China
29 683 Dierziektebeleid
Nr. 31 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 9 oktober 2019
Met verwijzing naar het notaoverleg van 30 september jl. (Kamerstuk 35 207, nr. 29) over de beleidsnotitie Nederland-China, waarin ik toezegde schriftelijk te zullen reageren op het voorstel van de leden Ouwehand en Van Raan over een internationale waarnemingsmissie naar China om toe te zien op het ruimen van varkens als maatregel tegen de varkenspest, informeer ik u na ruggenspraak met de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit graag als volgt.
De motie van de leden Van Raan en Ouwehand (Kamerstuk 35 207, nr. 19) spreekt van aandringen bij de Chinese regering om internationale waarnemers toe te laten bij de bestrijding van de varkenspest. Er bestaat echter niet zoiets als een internationale waarnemer die kan worden aangesteld om toe te zien op het ruimen van dieren. Ook internationale organisaties als de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) en de Voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) hebben geen instrumentarium dat daarvoor kan worden ingezet. Wel hebben deze twee organisaties een gecombineerde groep experts, het Global Framework for the Progressive Control of Transboundary Animal Diseases (GF-TADs) dat ook actief is in Azië om de regionale aanpak van Afrikaanse Varkenspest te versterken.
De afgelopen periode hebben bovengenoemde organisaties, maar ook de Europese Commissie, contact gehad met de Chinese overheid op het gebied van diergezondheid en dierenwelzijn. Zo is er in april van dit jaar een bijeenkomst georganiseerd in Peking waar kennis is gedeeld over de aanpak, het verloop en de bestrijding van Afrikaanse varkenspest. Hierbij waren de OIE, FAO en verschillende EU-lidstaten aanwezig, waaronder Nederland op het niveau van Chief Veterinary Officer. Vervolgens heeft in Peking ook een expertbijeenkomst van GF-TADs over de Afrikaanse varkenspest plaatsgevonden. Onder meer bij deze bijeenkomsten is hulp en kennis aangeboden aan de Chinese autoriteiten voor de bestrijding van Afrikaanse varkenspest.
Tot nu toe zijn de Chinese autoriteiten niet ingegaan op het hulpaanbod. Het kabinet zal in zijn contacten met de Chinese autoriteiten deze hulp blijven aanbieden. De Europese Commissie doet dit ook.
De Minister van Buitenlandse Zaken,
S.A. Blok