Reactie op verzoek commissie over een brief van een burger over het voortbestaan van LIVE
Brief regering
Nummer: 2019D40643, datum: 2019-10-11, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (nds-tk-2019D40643).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: A. Slob, minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media (Ooit ChristenUnie kamerlid)
Onderdeel van zaak 2019Z19539:
- Indiener: A. Slob, minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- 2019-10-17 10:15: Procedurevergadering (Procedurevergadering), vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- 2020-02-05 14:00: Onderwijs en Zorg (Algemeen overleg), vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- 2020-02-06 14:15: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2020-02-11 15:45: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
2019D40643 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 11 oktober 2019
Van uw vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ontving ik op 13 december 2018 een afschrift van een brief van een burger met daarin een noodkreet over het voortbestaan van Leids Initiatief voor Educatie (LIVE). Hierbij voldoe ik aan uw verzoek om een reactie op deze brief, met mijn excuses voor deze late reactie. In verband met de privacy kan ik niet ingaan op individuele situaties zoals omschreven in de brief. Daarom zal ik enkel in algemene termen de situatie bespreken.
U verzocht mij in december vorig jaar om een reactie. Op dat moment zat het initiatief LIVE in een overbruggingsperiode zodat de betreffende scholen een passend aanbod konden creëren. In nauw overleg werkte de betrokken schoolbesturen, samenwerkingsverbanden, leerplicht, gemeente en de ouders samen aan passende oplossingen voor alle leerlingen.
Zoals eerder gemeld in antwoorden op vragen van het lid Heerema (VVD)1 is het initiatief per 1 mei jl. gestopt. Diverse betrokken partijen hebben voorafgaand en naderhand gezorgd dat per 6 mei jl. voor alle leerlingen een passende plek beschikbaar is. De Inspectie voor het Onderwijs ziet er op toe dat er voor de huidige en de toekomstige leerlingen met eenzelfde soort ondersteuningsbehoefte een passend aanbod is en blijft bestaan. Hieraan werken de samenwerkingsverbanden en gemeenten uit de Rijnstreek met elkaar samen.
Momenteel wordt van het passende aanbod nog niet door alle leerlingen gebruik gemaakt. Dat baart mij zorgen, aangezien iedere leerling recht heeft op ontwikkeling van zijn of haar mogelijkheden. Onderwijs speelt hier een belangrijke rol in. Leerplicht is betrokken om de overige leerlingen ook op een passende plek te krijgen. Het samenwerkingsverband heeft hier ook een verantwoordelijkheid in om in goed overleg met de ouders tot een goede oplossing te komen. Ook kan beroep worden gedaan op onderwijsconsulenten. Zij kunnen advies geven op afstand of uiteindelijk ook meehelpen door middel van bemiddeling om tot een oplossing te komen. Ik houd de ontwikkelingen nauwgezet in de gaten.
Dit najaar ontvangt u van mij en de Minister van VWS een brief over onderwijs en zorg. In deze brief gaan wij uitgebreider in op de mogelijkheden binnen het onderwijssysteem waarbij een combinatie van onderwijs en zorg nodig is en melden wij de voortgang op de in november 20182 aangekondigde maatregelen.
De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media,
A. Slob