Nader antwoord op vragen van het lid Den Boer over het bericht ‘Commotie na hard optreden politie Utrecht tegen dronken studenten’
Antwoord schriftelijke vragen (nader)
Nummer: 2019D45140, datum: 2019-11-13, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 5
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (ah-tk-20192020-700).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: F.B.J. Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid
Onderdeel van zaak 2019Z16725:
- Gericht aan: F.B.J. Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid
- Indiener: M.G.W. den Boer, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2019-2020 | Aanhangsel van de Handelingen |
Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden |
700
Vragen van het lid Den Boer (D66) aan de Minister van Justitie en Veiligheid over het bericht «Commotie na hard optreden politie Utrecht tegen dronken studenten» (ingezonden 9 september 2019).
Nader antwoord van Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) (ontvangen 13 november 2019). Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2019–2020, nr. 425.
Vraag 1
Bent u bekend met het bericht «Commotie na hard optreden politie Utrecht tegen dronken studenten»1 en het filmpje waarin een van de aanhoudingen wordt verricht?
Vraag 2
Is naar uw oordeel de aanpak van de agenten, waarin een persoon van ongeveer rond de 20, hardhandig door een agent tegen de grond wordt gewerkt en zeker enige tijd met een armklem wordt vastgehouden en vervolgens zelfs met een been de nek van de persoon in kwestie klemt, terwijl meerdere malen door deze persoon «auw» wordt gezegd, proportioneel? Zo ja waarom?
Vraag 3
Wat vindt u van de reactie op Facebook van de Politie eenheid Utrecht het incident?2
Vraag 4
Welke verbeteringen ziet u voor de wijze waarop agenten aanhoudingen verrichten bij personen die niet (direct) willen meewerken? Vindt u dat de politie dergelijke aanhoudingen op een adequate en verantwoordelijke manier verricht? Kunt u dit toelichten?
Vraag 5
Op welke manier wordt door de politie lering getrokken uit uit de hand gelopen aanhoudingen? Zijn verbeteringen zichtbaar naar aanleiding van incidenten uit het verleden en zo ja welke?
Vraag 6
In hoeverre wordt in de politieopleiding aandacht besteed aan hoe iemand het beste kan worden aangehouden, ook bijvoorbeeld gelet op postuur en leeftijd, en de situatie waarin deze aanhouding wordt voltrokken?
Vraag 7
In hoeverre bent u van mening dat bij de politieopleiding voldoende stil wordt gestaan bij het gegeven dat politieoptredens steeds vaker gefilmd worden en op social media geplaatst worden, de wijze waarop dit de taakuitoefening van agenten beïnvloedt en hoe agenten hier het beste mee om kunnen gaan? Welke verbeteringen ziet u?
Vraag 8
Hoeveel geweldsincidenten hebben er de afgelopen drie jaar plaatsgevonden tijdens een aanhouding? Kunt u deze geweldsincidenten uitsplitsen naar het gebruik van verbaal en fysiek geweld tegen agenten? Kunt u aangeven welke geweldsmiddelen werden ingezet, seperaat of in combinatie met andere geweldsmiddelen? Kunt u ook aangeven in hoeveel gevallen sprake was van een verwonding bij de aangehouden persoon of personen? Kunt u tevens aangeven in hoeveel gevallen sprake was van een verwonding van een politieagent of politieagenten?
Vraag 9
Blijkt volgens u uit de cijfers dat sprake is van een toename van geweld door politieagenten tegen personen en/of van een toename van geweld door burgers tegen de politie en kunt u dit toelichten? Indien u niet over deze cijfers beschikt, wanneer en hoe bent u van plan om geweldsincidenten systematisch in kaart te brengen?
Vraag 10
In hoeverre zijn de cijfers van gebruik van geweld door en tegen agenten tijdens een aanhouding vergelijkbaar met cijfers in andere Europese landen? Zo nee, waarom niet en waar blijkt dat uit?
Vraag 11
Kunt u deze vragen beantwoorden uiterlijk voorafgaand aan de plenaire behandeling van de herziening van het stelsel geweldsaanwending opsporingsambtenaar en de kabinetsreactie op het onderzoek van het WODC over het stroomstootwapen?
Nader antwoord
In mijn beantwoording3 van de Kamervragen van het lid Den Boer (D66) over het bericht «Commotie na hard optreden politie Utrecht tegen dronken studenten» (2019Z16725) zijn abusievelijk onvolledige cijfers opgenomen met betrekking tot het aantal registraties van geweldsaanwending door politieagenten. In 2016 betreffen dit 12.856 registraties, in 2017 12.550 registraties en in 2018 12.080 registraties. Deze cijfers zijn te raadplegen op de website van de politie4.
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4828621/utrecht-veritas-dronken-politie-paardenveld-gefilmd-studenten↩︎
https://www.facebook.com/108801205869409/posts/2386500248099482↩︎
Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2019–2020, nr. 425↩︎
https://www.politie.nl/wob/korpsstaf/2019-geweldgebruik-door-politie.html↩︎