Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) rapport ‘Wie stuurt? Verkeersveiligheid en automatisering in het wegverkeer’
Maatregelen verkeersveiligheid
Brief regering
Nummer: 2019D48651, datum: 2019-11-28, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-29398-770).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: C. van Nieuwenhuizen Wijbenga, minister van Infrastructuur en Waterstaat (Ooit VVD kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 29398 -770 Maatregelen verkeersveiligheid.
Onderdeel van zaak 2019Z23495:
- Indiener: C. van Nieuwenhuizen Wijbenga, minister van Infrastructuur en Waterstaat
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2019-12-04 10:15: Procedurevergadering commissie voor Infrastructuur en Waterstaat (Procedurevergadering), vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2019-12-12 14:05: Aansluitend aan de stemmingen: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2020-02-05 15:00: Verkeersveiligheid (Algemeen overleg), vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2020-02-06 14:15: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2019-2020 |
29 398 Maatregelen verkeersveiligheid
31 305 Mobiliteitsbeleid
Nr. 770 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 28 november 2019
Hierbij bied ik u het rapport aan dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) op 28 november 2019 heeft gepubliceerd: «Wie stuurt? Verkeersveiligheid en automatisering in het wegverkeer»1. Ik ben de OVV erkentelijk voor zijn rapport en deel de conclusies. De aanbevelingen die het rapport doet aan het ministerie neem ik over. Binnen zes maanden krijgen de OVV en uw Kamer een uitgebreide beleidsreactie toegezonden. In deze brief treft u een eerste reactie op hoofdlijnen aan.
De OVV heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van Advanced Driver Assistance Systems (ADAS). ADAS zijn geautomatiseerde rijhulpsystemen die de bestuurder ondersteunen bij het uitvoeren van de rijtaak. Dit kan door de bestuurder van informatie te voorzien en te waarschuwen bij gevaarlijke situaties. Ook kunnen sommige systemen de besturing van de snelheid en/of rijrichting overnemen op basis van waarnemingen van de omgeving.2 Bij rijhulpsystemen gaat het om waarschuwingssystemen en comfortverhogende systemen in de auto. De bestuurder blijft eindverantwoordelijk voor het bedienen van het voertuig.
De OVV stelt in zijn rapport vast dat de introductie en het gebruik van rijhulpsystemen kan bijdragen aan vergroting van de verkeersveiligheid maar gepaard gaat met nieuwe veiligheidsrisico’s. Deze risico’s worden, zo stelt ook de OVV, nog niet voldoende onderkend en beheerst. Auto’s zijn steeds meer rijdende computers geworden. De ontwikkeling en introductie van rijhulpsystemen moeten volgens de OVV gebaseerd worden op uitgangspunten die behoren bij maatschappelijk verantwoord innoveren. Daarbij moet nadrukkelijk naar de invloed op de bestuurder gekeken worden.
Opvolging van de aanbevelingen
De OVV doet zes aanbevelingen waarvan er vier gericht zijn aan het ministerie:
Aan de autofabrikanten en de koepelorganisaties OICA en ACEA:
Aan de BOVAG en RAI Vereniging:
Aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat:
|
Aanbeveling 1 en 2
De eerste twee aanbevelingen liggen op het terrein van autofabrikanten, koepelorganisaties, BOVAG en RAI. Ik zal mij via ons regulier overleg laten informeren hoe zij invulling geven aan deze aanbeveling.
Aanbeveling 3:
Zoals ook de OVV aangeeft is Nederland een actief pleitbezorger van innovatie in het algemeen en maatschappelijk verantwoord innoveren in het bijzonder. Nederland zal deze positie gebruiken om deze onderwerpen te agenderen bij internationale gremia waarvan in ieder geval de UNECE. Hierbij wordt de gekozen aanpak van de experimenteerwet gebruikt waarin veel aandacht is voor de driehoek mens, techniek en omgeving.
Deze aanbeveling vraagt samenwerking tussen landen, maar ook met fabrikanten en kennisinstellingen. Met dit rapport in de hand zal ik de urgentie hiervan agenderen in internationale gremia.
Aanbeveling 4:
Als deelnemer zal Nederland het initiatief van Euro NCAP ondersteunen om human factors en consumenteninformatie over rijhulpsystemen onderdeel te laten zijn van de veiligheidsbeoordeling van auto’s.
Aanbeveling 5
Het leren van verkeersongevallen blijft essentieel om het aantal verkeersslachtoffers terug te brengen. Goede ongevalsdata zijn daarvoor de basis. Zoals de OVV aangeeft, voert SWOV momenteel in opdracht van Rijkswaterstaat gericht onderzoek uit naar dodelijke ongevallen op rijkswegen.
Bij het in kaart brengen van de rol van rijhulpsystemen zijn de verscheidenheid van systemen en het niet kunnen uitlezen van data uit auto’s na een ongeval belemmeringen. Dit moet internationaal opgepakt worden en daarom zal dit onder de aandacht worden gebracht van onder andere de Europese Commissie en UNECE.
Aanbeveling 6
Deze aanbeveling bevat diverse thema’s waarbij verschillende partijen zijn betrokken. Met de Europese Commissie zal worden besproken op welke wijze deze aanbeveling om de voertuigregelgeving aan te laten sluiten bij de huidige generatie rijhulpsystemen in Europees verband het best op korte termijn kan worden opgepakt.
Tot slot
In de toegezegde beleidsreactie zal ik uitgebreider ingaan op hoe invulling wordt gegeven aan de aanbevelingen. Vorig jaar bent u in de kamerbrief Smart Mobility geïnformeerd3 over de actielijn «verantwoorde introductie van nieuwe generatie voertuigen». Deze aanpak wordt de komende periode verder verdiept op basis van de aanbevelingen van de OVV.
Veel van de aanbevelingen vergen internationale inspanning en overleg met onder andere fabrikanten en verkopers. Het is ook van belang hier voortvarend mee aan de slag te gaan omdat de ervaring leert dat dit een tijdrovend proces is.
Op nationaal niveau hebben we sinds afgelopen juni met tientallen partijen afspraken over het vergroten van bekendheid van rijhulpsystemen die de verkeersveiligheid verbeteren. Het doel hiervan is dat bestuurders bewust worden hoe ze veilig kunnen handelen en ook de beperkingen kennen van rijhulpsystemen. Samen met de SWOV wordt in kaart gebracht welke rijhulpsystemen aantoonbaar bijdragen aan de verkeersveiligheid.
Het rapport geeft goed inzicht in de kansen en risico’s van rijhulpsystemen en hoe deze rijhulpsystemen een significante bijdrage kunnen leveren aan de verkeersveiligheid. Hiermee kan een nieuwe stap gezet worden richting het streven van het Strategisch Plan Verkeersveiligheid naar nul doden in 2050.
De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,
C. van Nieuwenhuizen Wijbenga