Inbreng verslag schriftelijk overleg inzake beantwoording vragen commissie over de initiatiefnota van de leden Yesilgöz-Zegerius en Segers over een effectievere aanpak van antisemitisme
Initiatiefnota van de leden Yesilgöz-Zegerius en Segers over een effectievere aanpak van antisemitisme
Inbreng verslag schriftelijk overleg
Nummer: 2019D48831, datum: 2019-11-28, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: P.H. van Meenen, voorzitter van de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid (Ooit D66 kamerlid)
- Mede ondertekenaar: M.C. Burger, adjunct-griffier
Onderdeel van zaak 2019Z21593:
- Indiener: D. Yesilgöz-Zegerius, Tweede Kamerlid
- Medeindiener: G.J.M. Segers, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2019-11-26 16:30: Procedures en brieven (Procedurevergadering), vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2020-07-01 10:00: Initiatiefnota 'Over een effectievere aanpak van antisemitisme' (Notaoverleg), vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2022-01-20 13:05: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
35 164 Initiatiefnota van de leden Yesilgöz-Zegerius en Segers over een effectievere aanpak van antisemitisme
Nr. INBRENG NADER VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG
Vastgesteld …
De vaste commissie voor Justitie en Veiligheid heeft, na de beantwoording van vragen van de commissie over de initiatiefnota van de leden Yesilgöz-Zegerius en Segers over een effectievere aanpak van antisemitisme (Kamerstuk 35164), nog behoefte aanvullende vragen en opmerkingen aan de initiatiefnemers voor te leggen.
De vragen en opmerkingen zijn op 28 november 2019 aan de initiatiefnemers voorgelegd. Bij brief van … zijn de vragen en gemaakte opmerkingen beantwoord.
1. Inleiding
De leden van de SGP-fractie hebben met veel waardering kennisgenomen van de initiatiefnota. Antisemitisme betreft een hardnekkig kwaad dat aanhoudend bestrijding verdient.
2. Doel en strekking
De leden van de SGP-fractie onderschrijven de keuze om naast de bestrijding van discriminatie een specifieke aanpak te kiezen voor antisemitisme. Deze leden constateren dat dit onderwerp in de Kamer vaak niet als afzonderlijk onderwerp van debat aan de orde is gesteld, maar meegenomen is in de bestrijding van discriminatie. Zij vragen de initiatiefnemers op welke wijze zij zouden willen voorzien in een periodiek afzonderlijk overleg over de bestrijding van antisemitisme.
3. Antisemitisme in Nederland
De leden van de SGP-fractie vragen hoe de initiatiefnemers het hoge percentage verklaren van burgers in Nederland die de aanpak van antisemitisme onvoldoende vertrouwen. Hebben zij de indruk dat de urgentie van de bestrijding van antisemitisme lager is dan in andere landen? Voornoemde leden wijzen erop dat Nederland bijvoorbeeld bepaald niet voorop liep bij het overnemen van de internationale werkdefinitie van antisemitisme.
4. Voorstellen
4.1. Onderwijs
In aansluiting bij de toelichting merken de leden van SGP-fractie op dat er met enige regelmaat grove fouten geconstateerd worden in schoolboeken, zoals het ontbreken van de vermelding dat Jeruzalem ook voor Joden een belangrijke stad is. Deze leden vragen of de initiatiefnemers het wenselijk vinden hierover een conferentie te beleggen met uitgevers om te werken aan bewustwording. De vrijheid van uitgevers laat immers onverlet dat het gesprek over zorgvuldige informatievoorziening tot verbetering kan leiden.
De leden van de SGP-fractie vragen waarom de initiatiefnemers niet nader hebben uitgewerkt hoe scholen beter kunnen worden ondersteund bij het lesgeven over antisemitisme. Deze leden wijzen onder meer op de expertise van het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) en de Stichting Antisemitisme Preventie. De aan het woord zijnde leden vragen of de initiatiefnemers het belang onderkennen dat scholen gestimuleerd worden om expertise in de arm te nemen wanneer zij problemen ervaren en dat hiervoor ook subsidie beschikbaar zou moeten zijn.
De leden van de SGP-fractie vragen wie het voorgestelde huisbezoek na een incident zou moeten afleggen, of scholen ook de politie zouden kunnen vragen dat te doen en in hoeverre de initiatiefnemers dit voorstel in de wettelijke deugdelijkheidseisen zouden willen verankeren.
5.2 Inburgering
De leden van de SGP-fractie vragen hoe de initiatiefnemers structureel willen waarborgen dat antisemitisme in de inburgering aan bod komt en dat het onderwerp niet bij nieuwe herzieningen onopgemerkt van tafel kan verdwijnen.
5.3 Veiligheid
De leden van de SGP-fractie vragen waarom de expliciete strafbaarstelling van het ontkennen van de Holocaust niet in de initiatiefnota is meegenomen, mede gezien het eerdere initiatiefwetsvoorstel. Deze leden vragen of de initiatiefnemers onderkennen dat van expliciete strafbaarstelling een preventieve werking zou kunnen uitgaan en dat het ook duidelijk de specifieke aanpak benadrukt die de initiatiefnemers voorstaan.
Voorts vragen de aan het woord zijnde leden of de initiatiefnemers kunnen aangeven in hoeverre bij aangifte van strafbare feiten inmiddels in het gehele land een afzonderlijke registratie van antisemitische incidenten wordt bijgehouden. Voornoemde leden vragen of de initiatiefnemers onderkennen dat het registreren van antisemitische incidenten onder de koepel discriminatie het risico in zich bergt dat de urgentie onvoldoende wordt gevoeld.
5.4 Sport
De leden van de SGP-fractie vragen of de initiatiefnemers mogelijkheden zien om als overheid steviger door te pakken wanneer de afspraken over het stilleggen van wedstrijden onvoldoende effect blijven sorteren. Gezien het enorme publieksbereik van voetbalwedstrijden kan toegeeflijkheid volgens deze leden niet aan de orde zijn.
Financiële consequenties
De leden van de SGP-fractie vragen waarom de initiatiefnemers niet op voorhand aangeven dat extra subsidie voor ondersteuning van scholen te verwachten is, gezien het hoge belang dat zij aan onderwijs toekennen. Gezien de financiële krapte waar veel scholen zich mee geconfronteerd zien kan juist een subsidieregeling hen over de drempel helpen om professionele ondersteuning in te schakelen.
De voorzitter van de commissie,
Van Meenen
Adjunct-griffier van de commissie,
Burger