[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Rapport ‘representatie van mannen en vrouwen in Nederlandse non-fictie televisieprogramma’s’

Emancipatiebeleid

Brief regering

Nummer: 2019D49111, datum: 2019-11-29, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-30420-333).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 30420 -333 Emancipatiebeleid.

Onderdeel van zaak 2019Z23753:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2019-2020

30 420 Emancipatiebeleid

Nr. 333 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 29 november 2019

Hierbij stuur ik u het rapport «representatie van mannen en vrouwen in Nederlandse non-fictie televisieprogramma’s»1.

In de Emancipatienota 2018–2021 (Kamerstuk 30 420, nr. 270) is reeds uiteengezet waarom representatie belangrijk is en waarom ik graag dit onderzoek wilde laten uitvoeren. Ik vind het belangrijk de maatschappelijke discussie op basis van feiten te voeren. Media hebben een invloedrijke positie in onze samenleving. Zij hebben daarbij de mogelijkheid om stereotypen ter discussie te stellen of te doorbreken. Onevenwichtige representatie en stereotiepe beeldvorming houden specifieke ideeën over rollen die we toedichten aan mannen en vrouwen, in stand. Deze opvattingen beïnvloeden ons gedrag (keuzes) en onze kansen in de maatschappij. Evenwichtige representatie helpt dit te doorbreken. Ik constateer op basis van dit onderzoek dat er op bepaalde punten nog een wereld te winnen is. Het onderzoek laat zien dat vrouwen minder vaak (36,6%) in beeld zijn dan mannen en nog minder in beeld wanneer er om specifieke deskundigheid wordt gevraagd (23,2%), bijvoorbeeld bij politici of experts.

Voor media geldt onverminderd de grondwettelijk gegarandeerde vrijheid van meningsuiting, waar persvrijheid deel van uitmaakt. Hierbij past terughoudendheid van de overheid. Tegelijkertijd is het belangrijk dat media zich bewust zijn van hun invloed op dit punt. Ik hoop dat dit onderzoek een bijdrage kan leveren aan het vergroten van het bewustzijn over de onevenwichtigheid in representatie (zichtbaarheid) en de wijze waarop mannen en vrouwen in beeld worden gebracht.

Ik zal dit onderzoek in 2021 nogmaals laten uitvoeren en de resultaten aan het eind van dat jaar met uw Kamer delen. Ik hoop dat mediapartijen zich in de tussentijd zullen inspannen om te komen tot een evenwichtigere afspiegeling van mannen en vrouwen in hun programma’s. Het is geheel aan mediapartijen om deze veranderingen te realiseren en initiatieven hiertoe te starten.

Indien vanuit media of andere partijen behoefte is aan ondersteuning, dan ben ik van harte bereid te verkennen of, en zo ja, op welke wijze ik deze initiatieven kan ondersteunen. Uiteraard binnen de kaders die de Mediawet 2008 en andere relevante wet- en regelgeving bieden.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,
I.K. van Engelshoven


  1. Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl↩︎