[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Advies duurzame kottervisserij op de Noordzee

Zee- en kustvisserij

Brief regering

Nummer: 2019D50947, datum: 2019-12-10, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-29675-194).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 29675 -194 Zee- en kustvisserij.

Onderdeel van zaak 2019Z24706:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2019-2020

29 675 Zee- en kustvisserij

Nr. 194 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Den Haag, 10 december 2019

De kottervisserij op de Noordzee heeft te maken met vele uitdagingen en ik vind het belangrijk dat er een nieuw toekomstperspectief komt voor de sector. Ik heb uw Kamer eerder geïnformeerd over het feit dat ik een onafhankelijk adviseur, mevrouw Burger, heb gevraagd om hiervoor een advies op te stellen. Dit ter invulling van de motie met Kamerstuk 32 201, nr. 108 van het lid Weverling c.s. waarin verzocht wordt om een toekomstperspectief uit te werken voor de visserij op de Noordzee. Zoals toegezegd aan uw Kamer stuur ik u het advies hierbij toe1.

Ik wil mevrouw Burger bij deze hartelijk bedanken voor de voorstellen in het advies, dat zij heeft opgesteld na vele gesprekken met vertegenwoordigers vanuit de sector en daarbuiten. Mevrouw Burger schetst een beeld hoe de duurzame toekomst van de kottervisserij kan worden vormgegeven. Dat betekent allereerst dat een gezonde visstand de basis is en blijft voor hun activiteiten, zodat vissers een goede boterham kunnen blijven verdienen met respect voor natuur en milieu.

Zoals mevrouw Burger schetst zal de beschikbare ruimte voor de visserij op de Noordzee kleiner worden en moeten er verdere stappen worden gezet naar verduurzaming mede in het licht van het pulsverbod. Dit betekent dat de vloot zich naar aard en omvang moet aanpassen aan de gewijzigde omstandigheden. Mevrouw Burger geeft de noodzaak aan voor ten eerste verder gaande innovaties, ten tweede herstructurering van de vloot. Zij geeft daarnaast een aantal aanbevelingen hoe de sector zijn positie in de maatschappij kan versterken en gaat in op relevante onderzoeksvragen.

Vanwege de nauwe relatie met het Noordzeeakkoord zal ik mijn appreciatie bij het advies in samenhang daarmee opstellen. Voor de voortgang van het Noordzeeakkoord verwijs ik uw Kamer naar de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, die daarvoor verantwoordelijk is.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,
C.J. Schouten


  1. Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl↩︎