[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Amendement van de leden Slootweg en Van der Staaij over sterkere inhoudelijk rol Zorginstituut

Wijziging van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg in verband met het creëren van een bevoegdheid voor Onze Minister om een voorgedragen kwaliteitsstandaard vanwege financiële gevolgen niet in het openbaar register op te nemen (financiële toetsing voorgedragen kwaliteitsstandaarden)

Amendement

Nummer: 2020D01268, datum: 2020-01-16, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 2

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-35124-16).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 35124 -16 Wijziging van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg in verband met het creëren van een bevoegdheid voor Onze Minister om een voorgedragen kwaliteitsstandaard vanwege financiële gevolgen niet in het openbaar register op te nemen (financiële toetsing voorgedragen kwaliteitsstandaarden).

Onderdeel van zaak 2020Z00602:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2019-2020

35 124 Wijziging van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg in verband met het creëren van een bevoegdheid voor Onze Minister om een voorgedragen kwaliteitsstandaard vanwege financiële gevolgen niet in het openbaar register op te nemen (financiële toetsing voorgedragen kwaliteitsstandaarden)

Nr. 16 AMENDEMENT VAN HET DE LEDEN SLOOTWEG EN VAN DER STAAIJ

Ontvangen 16 januari 2020

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel F, komt artikel 11c, vierde lid, te luiden:

4. Het Zorginstituut vraagt, na een inhoudelijke afweging te hebben gedaan of de in voorgedragen kwaliteitsstandaard opgenomen normen leiden tot doelmatige zorg en het opstellen van een advies over die kwaliteitsstandaard, onder gelijktijdige toezending van de voorgedragen kwaliteitsstandaard, de analyse van de zorgautoriteit en het advies, toestemming aan Onze Minister voor het nemen van een besluit tot opname van de voorgedragen kwaliteitsstandaard in het openbaar register in het geval uit de analyse blijkt dat de voorgedragen kwaliteitsstandaard naar verwachting leidt tot een toename van de collectieve zorguitgaven.

Toelichting

Momenteel sluit de wet een inhoudelijke beoordeling door het Zorginstituut van de voorgedragen kwaliteitsstandaarden uit. Daardoor kan het Zorginstituut de kosten en opbrengsten van de beschreven zorg niet toetsen en afwegen en de Minister daarover adviseren.

In het onderhavige wetsvoorstel is in artikel 11b, derde lid, opgenomen dat een voorgedragen kwaliteitsstandaard die mogelijke substantiële financiële gevolgen voor de collectieve zorguitgaven heeft ook een kwalitatieve beschrijving bevat van de directe gevolgen van die standaard voor de collectieve zorguitgaven en maakt een beoordeling van die gevolgen mogelijk. De indieners zijn van mening dat het benoemen van de kwaliteitsstandaard zelf vervolgens een beoordeling door het Zorginstituut mogelijk maakt.

Met dit amendement kan het Zorginstituut, met behulp van de budgetimpactanalyse van de NZa, een inhoudelijke afweging maken of de in voorgedragen kwaliteitsstandaard opgenomen normen leiden tot doelmatige zorg en hierover de Minister adviseren. Het amendement beoogt om de Minister beter in staat te stellen een betere politieke afweging te maken met betrekking tot het al dan niet opnemen van de voorgedragen kwaliteitsstandaard.

Men zou dit kunnen vergelijken met de voorbereiding van pakketbesluiten en de wettelijke taak die het Zorginstituut daarbij vervult. De Minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport dan wel de Minister voor Medische Zorg hebben vervolgens de mogelijkheid bij een voorgedragen kwaliteitsstandaard te besluiten dat deze niet in het register mag worden opgenomen vanwege een (te) grote uitgavenstijging. Op deze manier wordt de Minister goed in staat gesteld een brede politieke afweging te maken tussen de meerwaarde voor de kwaliteit van de zorg en de uit kwaliteitsstandaard de voortvloeiende financiële gevolgen. en al dan niet zijn goedkeuring te verlenen aan de opname van een voorgedragen standaard in het register.

De indieners willen dat het Zorginstituut alleen adviseert aan de Minister als een budgetimpactanalyse door de NZa noodzakelijk is, omdat de kwaliteitsstandaard aan de risicocriteria voldoet. Kwaliteitsstandaarden zonder financiële consequenties kunnen zonder inhoudelijke weging en advies van het Zorginstituut worden opgenomen in het register.

Dit amendement is in lijn met het advies van de Algemene Rekenkamer bij het verantwoordingsonderzoek 2017 om het Zorginstituut een sterkere inhoudelijke rol te geven bij de toetsing van kwaliteitsstandaarden.


Slootweg

Van der Staaij