[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Lijst van vragen, gesteld aan de Algemene Rekenkamer, over het rapport Hilversum in beeld; Doelmatigheid bij de publieke omroep (Kamerstuk 32827-180)

Toekomst mediabeleid

Lijst van vragen

Nummer: 2020D01601, datum: 2020-01-20, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (nds-tk-2020D01601).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2019Z24677:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


2020D01601 LIJST VAN VRAGEN

De vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft een aantal vragen voorgelegd aan de Algemene Rekenkamer over het Rapport Hilversum in beeld; Doelmatigheid bij de publieke omroep (aan: de Algemene Rekenkamer) (Kamerstuk 32 827, nr. 180).

De voorzitter van de commissie,
Tellegen

De adjunct-griffier van de commissie,
Verouden

1 Wat wordt bedoeld met «interne weerstand binnen NPO1-organisatie» waardoor de praktische uitwerking van de doelmatigheidsopdracht de afgelopen jaren is bemoeilijkt?
2 Welke «diverse constructies» voor het honorarium presentatoren worden gebezigd?
3 Welke kosten vallen onder «andere lasten»?
4 Welke kosten vallen onder «overig media-aanbod»?
5 Hoeveel procent van de kosten van de categorie sport wordt besteed aan voetbal?
6 Wat is het programmakader van «expressie»?
7 Waaraan werd het extra geld besteed, aangezien de NPO aanzienlijk meer geld besteedde bij de AVROTROS programma’s dan waar de NPO op grond van het garantiebudget toe verplicht was?
8 Waaraan werd het extra geld besteed, aangezien de NPO aanzienlijk meer geld besteedde bij de BNNVARA programma’s dan waar de NPO op grond van het garantiebudget toe verplicht was?
9 Waaraan werd het extra geld besteed, aangezien de NPO aanzienlijk meer geld besteedde bij de KRO-NCRV programma’s dan waar de NPO op grond van het garantiebudget toe verplicht was?
10 Wat is de verklaring voor het feit dat de NPO in 2018 aanzienlijk meer geld dan het verplichte garantiebudget uitgaf aan de AVROTROS? Hoe worden dergelijke overschrijdingen verantwoord?
11 Welke definities worden gehanteerd met betrekking tot onafhankelijke producenten (buitenproducenten)?
12 Worden productiebedrijven, die worden gebruikt om de WNT2-norm te omzeilen of verkapte of verborgen salarisverhogingen mogelijk maken, ook meegeteld als onafhankelijke producenten?
13 Welk percentage van het totale programmabudget wordt besteed aan programma’s die worden gemaakt door echte onafhankelijke buitenproducenten die niet vallen onder de categorie grote systeemproducenten?
14 Wat zijn de voorbeelden tussen de contacten van de NPO en omroepen, waarin NPO-netmanagers de inhoud van een programma ter discussie stelden?
15 In hoeverre is de Algemene Rekenkamer van mening dat in het huidige systeem de doelen die voortvloeien uit de wettelijke mediataak en zoals afgesproken in onder andere de prestatieovereenkomst worden nagekomen?
16 Wat was de reden dat omroepen niet tot amper wensten mee te werken aan de steekproeven van de NPO om meer inzicht te krijgen in de kosten van programma’s?
17 Welke concrete aanpassingen zijn noodzakelijk om te voorzien in de behoefte om de uitgaven aan buitenproducenten beter inzichtelijk te maken en beter te kunnen kwalificeren? Hoe kan de sturende rol van de NPO hierop vergroot worden?
18 Welke aanpassingen zijn noodzakelijk om het toezicht van het CvdM3 op de doelmatigheidsopdracht van de NPO te vergroten?
19 Waarom kon NOS van NPO bieden op de licentie voor de Olympische Spelen 2018–2020, terwijl het interne advies op grond van doelmatigheidsoverwegingen negatief was?
20 Klopt de constatering dat als NOS niet meedingt naar sportrechten, de sportrechten goedkoper worden?
21 Waarom lijkt NPO geen sterke onderhandelingspositie te hebben bij succesvolle programma’s?
22 Is er bij de berekening van de kosten van programma’s van externe producenten rekening gehouden met het deel vaste kosten waarbij eigen productie omroepen aparte bekostiging van de vaste kosten buiten het programmabudget vallen?
23 Is er bij de berekening van de kosten van programma’s van externe producenten rekening gehouden met btw4 dat de omroepen niet mogen terugvragen bij de Belastingdienst?
24 Hoe vaak komen constructies voor waarbij de presentator van een programma tevens eigenaar van het productiebedrijf is? Welke suggesties heeft de Algemene Rekenkamer om dergelijke schijnconstructies te voorkomen?
25 Hoe hoog waren de kosten voor «inkopen van publiek» van het programma Jinek?
26 Over welke bindende regelingen beschikt de NPO om adequate financiële informatie over de kosten van programma’s van omroepen te ontvangen? In hoeverre worden deze regelingen door omroepen nageleefd?
27 Op welke wijze kan beter worden gemonitord of uitbesteding aan externe producenten ook tot betere prestaties leidt?

1 NPO: Nederlandse Publieke Omroep

2 WNT: Wet normering topinkomens

3 CvdM: Commissariaat voor de Media

4 btw: belasting over de toegevoegde waarde