[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op verzoek commissie om een reactie op de petitie van het Diabetes Fonds over 'Schrap kortingen op suikerbommen'

Preventief gezondheidsbeleid

Brief regering

Nummer: 2020D02787, datum: 2020-01-28, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-32793-472).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 32793 -472 Preventief gezondheidsbeleid.

Onderdeel van zaak 2020Z01316:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2019-2020

32 793 Preventief gezondheidsbeleid

Nr. 472 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 januari 2020

Op 20 december 2019 heeft de vaste commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport mij per brief verzocht om een reactie op een petitie van het Diabetes Fonds samen met 20.823 consumenten. In deze petitie wordt een oproep gedaan voor een verbod op kortingsacties op suikerrijke dranken.

In de petitie wordt benadrukt hoeveel suikers we consumeren in Nederland en dat met name jonge kinderen extreem veel suikers binnen krijgen. Ook wordt het verband aangehaald tussen suikerconsumptie en de enorme aantallen mensen met overgewicht en diabetes type 2.

Ik deel uw zorgen over de hoge prevalentie van overgewicht, diabetes type 2 en andere leefstijl gerelateerde aandoeningen. De urgentie om hier wat aan te doen, is de aanleiding voor het sluiten van het Nationaal Preventieakkoord (NPA).

Op 12 december jongstleden heb ik tijdens het Algemeen Overleg Leefstijlpreventie met uw commissie gesproken over onder andere de petitie van het Diabetes Fonds. Ik heb aangegeven dat we in het NPA een afspraak hebben met de frisdrankproducenten om het aantal met frisdrank verkochte calorieën terug te dringen. Er zijn geen afspraken gemaakt over op welke wijze producenten (en supermarkten) werken om dit doel te bereiken. Het suikergehalte in producten aanpassen, portiegroottes verkleinen of een verschuiving in de verkoop naar minder suikerhoudende producten zijn manieren om het gestelde doel te bereiken. Sturing via kortingsacties is hierbij ook een mogelijkheid.

Tijdens het genoemde debat heeft het lid Kuik (CDA) naar aanleiding van de petitie gevraagd of ik de effectiviteit van het verbieden van kortingsacties op suikerhoudende dranken wil laten onderzoeken. Ik heb toegezegd dit te laten onderzoeken en verwacht de resultaten van het onderzoek eind dit jaar. Ik zal u hierover informeren.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
P. Blokhuis