[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Regionale netwerken voor eetstoornissen in de regio Noord-Holland en Noord (Friesland, Groningen, Drenthe)

Jeugdzorg

Brief regering

Nummer: 2020D03372, datum: 2020-01-30, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-31839-716).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 31839 -716 Jeugdzorg.

Onderdeel van zaak 2020Z01612:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2019-2020

31 839 Jeugdzorg

Nr. 716 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 januari 2020

In de brief van 11 november jl. over het versterken van de jeugd-GGZ1 heb ik uw Kamer geïnformeerd over het voornemen in 2020 te starten met twee pilots van regionale expertisecentra voor eetstoornissen in twee regio’s. Ik wil uw Kamer informeren over de start van twee regionale netwerken eetstoornissen in de regio Noord-Holland en Noord (Friesland, Groningen, Drenthe).

De regionale netwerken moeten ervoor zorgen dat:

– Er zoveel en zo goed mogelijk toegang is voor kinderen, ouders en professionals tot de beschikbare kennis en kunde ten aanzien van eetstoornissen in de vorm van voorlichting en informatie, vroegsignaleren, begeleiding, behandeling en nazorg.

– Er een netwerk is waarin professionals hun kennis en kunde actueel houden, delen, verspreiden en elkaar kunnen bevragen. Ook is de mogelijkheid tot doen van gecombineerde second opinions (psychisch en somatisch) zowel op gebied van eetstoornissen als psychiatrische comorbiditeit.

– Er een actueel beeld is van het aanbod per regio en landelijk.

– Er een fundament ligt waarop kennis en kunde zich verder kunnen ontwikkelen en vernieuwen, inclusief de transitie naar de volwassen zorg.

– Ook is de mogelijkheid voor gecombineerde behandeling somatiek/psychiatrie op een Medisch Psychiatrische Units voor Kinderen en Jeugdigen (MPU-KJ).

– De regio’s, op basis van beschreven best werkzame zorg -van preventie tot en met complexe klinische zorg- gaan beoordelen, waar de regio’s zich verder in moeten ontwikkelen.

De regionale netwerken zijn de voorloper en gaan uiteindelijk onderdeel uitmaken van de expertisecentra gespecialiseerde jeugdhulp voor de bredere doelgroep2. De verdere uitwerking van de regionale netwerken eetstoornissen vindt u in de bijlage3. Voor de zomer informeer ik uw Kamer over de verdere stand van zaken rondom het inrichten van regionale expertisecentra specialistische jeugdhulp en de ketenaanpak eetstoornissen.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
H.M. de Jonge


  1. Kamerstuk 31 839, nr. 698↩︎

  2. Kamerstuk 35 300 XVI, nr. 7↩︎

  3. Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl↩︎