Verzoek van de leden Heerema (VVD) en Diertens (D66) om een werkbezoek te brengen aan de Olympische Spelen in Japan
Brief lid / fractie
Nummer: 2020D04959, datum: 2020-02-07, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: R.J. (Rudmer) Heerema, Tweede Kamerlid (Ooit VVD kamerlid)
- Mede ondertekenaar: A.E. Diertens, Tweede Kamerlid (Ooit D66 kamerlid)
Onderdeel van zaak 2020Z02399:
- Indiener: R.J. (Rudmer) Heerema, Tweede Kamerlid
- Medeindiener: A.E. Diertens, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2020-02-12 10:15: Procedurevergadering (Procedurevergadering), vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2020-02-19 10:15: Procedurevergadering (Procedurevergadering), vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Preview document (🔗 origineel)
Voorstel werkbezoek commissie VWS aan Olympische Spelen in Japan
Aanleiding, doel en hoofdvragen
De Olympische Spelen is het meest prestigieuze en bekendste sportevenement dat een land kan organiseren. De sociale, culturele en maatschappelijke-economische impact van sport in een samenleving is groot. Er zijn veel verschillende redenen waarom een land zich kandidaat stelt voor de Olympische Spelen. Ten eerste zijn de Spelen het grootste, meest prestigieuze, multi-sportevenement in de wereld. Daarnaast zijn de Spelen een unieke kans om de (maatschappelijke) infrastructuur, openbaar vervoer, communicatie systemen en huisvesting van het organiserende land te verbeteren. Ook de Internationale gemeenschap in de sport (IOC en NOC’s) denkt na over bijvoorbeeld de duurzaamheid van sportaccommodaties, de ecologische footprint en de sociaal-maatschappelijke spin-off van een dergelijk groot evenement. Sport verbindt en van sport kunnen we leren! Om te leren winnen en verliezen en het maximale uit jezelf te halen.
Hoofdvragen van het werkbezoek zijn hoe is het binnenhalen van de Olympische Spelen tot stand gekomen. Welke strategie heeft Japan hiervoor gevoerd. Welke sportieve-, economische- , sociaal maatschappelijke doelen heeft Japan zich gesteld in aanloop naar de Olympische Spelen. Hoe heeft Japan de bevolking betrokken bij dit grote sportevenement en wat is de beoogde legacy van de spelen voor Japan. En welke (multi) sportevenementen worden georganiseerd in aanloop naar de Olympische Spelen om kennis en ervaring op te doen?
De Olympische Spelen zijn hét platform om mensen uit verschillende domeinen, sport, samenleving, politiek en bedrijfsleven te ontmoeten en kennis te delen over de waarde van sport en bewegen voor de samenleving en leren hoe die kunnen bijdragen aan een gezondere en fittere wereld met meer kwaliteit van leven..
Opzet
Gerelateerd aan de hoofdvragen, kan het werkbezoek ingedeeld worden in vijf thema’s:
Maatschappelijke impact. In gesprek met de Japanse organisatie en het IOC. Welke impulsen hebben zij gezien, hoe heeft het zich gericht op de vitaliteit en impact van de bevolking,
Economische impact. In gesprek met het ministerie van economische zaken en het JOC over de economische impact en ontwikkelingen die zich ontwikkeld hebben.
Daarnaast ook via de ambassade in gesprek met bedrijfsleven in Japan en wat de Spelen voor hen betekenen en wat hun rol in de organisatie en het binnenhalen van het evenement is geweest.
Organisatie. Ervaringen in de afgelopen 6 jaar toen Japan wist dat de Spelen naar Tokyo kwamen en wat heeft dit voor effecten losgemaakt. Zowel positief als negatief.
Ontmoeting met vertegenwoordigers uit andere landen, politici, bestuurders coaches en sporters over de internationale ontwikkelingen in de sport gerelateerd aan gezonde leefstijl en sociaal maatschappelijke doelen.
Duurzaamheid.
Sportinnovatie.
Dit is een eerste indicatieve opzet.
Moment
Eerste week augustus 2020.