Commitment aan het Klimaatakkoord
Kabinetsaanpak Klimaatbeleid
Brief regering
Nummer: 2020D05434, datum: 2020-02-10, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-32813-447).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: E.D. Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat
Onderdeel van kamerstukdossier 32813 -447 Kabinetsaanpak Klimaatbeleid.
Onderdeel van zaak 2020Z02585:
- Indiener: E.D. Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat
- Volgcommissie: vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- Volgcommissie: vaste commissie voor Binnenlandse Zaken
- Volgcommissie: vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (2017-2024)
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat (2017-2024)
- 2020-02-13 15:20: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2020-02-18 16:30: Procedurevergadering (Procedurevergadering), vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat (2017-2024)
- 2021-04-14 14:10: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2019-2020 |
32 813 Kabinetsaanpak Klimaatbeleid
Nr. 447 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 10 februari 2020
Afgelopen zomer heeft het kabinet het Klimaatakkoord, dat met de inbreng van ruim 100 partijen tot stand is gebracht, na bespreking met uw Kamer vastgesteld. Vanaf dat moment zijn we een nieuwe fase in gegaan: die van de uitvoering (Kamerstuk 32 813, nr. 342). Het komt er nu op aan de vele afspraken en maatregelen die in het Klimaatakkoord staan in de praktijk te brengen.
Het succes van het Klimaatakkoord is sterk afhankelijk van de steun van partijen. Nadat het Klimaatakkoord afgelopen zomer is gesloten, is partijen gevraagd of zij bereid zijn zich aan de afspraken in het akkoord te committeren. De voorzitter van het Voortgangsoverleg heeft mij recent per brief het meest actuele overzicht gestuurd van de partijen die hun commitment hebben afgegeven. U vindt de brief van de voorzitter van het Voortgangsoverleg als bijlage bij deze brief1.
Ik constateer dat de meeste partijen zich gecommitteerd hebben aan het Klimaatakkoord. Dit laat zien dat er breed draagvlak is voor de maatregelen in de verschillende sectoren en op de horizontale thema’s. Partijen hebben hun commitment op verschillende manieren afgegeven: zowel individueel als via koepel- en brancheorganisaties. In diverse reacties van partijen worden nadrukkelijk aandachtspunten benoemd die betrekking hebben op de verdere inhoudelijke uitwerking van de afspraken en soms ook nieuwe ideeën. Het staat de partijen uiteraard vrij deze in te brengen in de uitvoering.
Het kabinet heeft een Klimaatakkoord gesloten vanuit de gedachte dat het reductiedoel alleen gehaald kan worden als alle partijen hun bijdrage leveren. De uitvoering van de afspraken blijft dus zoveel mogelijk in handen van de deelnemende partijen, waaronder het Rijk. In de uitvoeringsoverleggen krijgt het merendeel van de afspraken uit het Klimaatakkoord vorm. De uitvoeringsoverleggen zijn gericht op het uitwerken en uitvoeren van afspraken en het gezamenlijk oplossen van problemen. In het uitvoeringsoverleg spreken partijen elkaar aan op het nakomen van de afspraken. Daarnaast borgt het uitvoeringsoverleg de samenhang in de uitvoering. Aan de uitvoeringsoverleggen nemen (vertegenwoordigers van) de partijen deel die nodig zijn voor de uitvoering en zich gecommitteerd hebben aan het Klimaatakkoord. De samenstelling van de uitvoeringsoverleggen staat niet in steen gebeiteld. Wanneer bijvoorbeeld additionele afspraken als gevolg van de borgingscyclus en/of nieuwe ideeën leiden tot de wens om meer (of minder) partijen te laten aansluiten, is die ruimte er vanzelfsprekend. Het staat de voorzitter, in overleg met de verantwoordelijke bewindspersoon, daarom vrij om de samenstelling van het uitvoeringsoverleg (op ad hoc-basis) te wijzigen als dit bijdraagt aan het realiseren van de afspraken en de doelen.
Voor de samenwerking met partijen bij het Klimaatakkoord hebben we een aparte uitvoeringsstructuur ingericht. Op korte termijn ontvangt u van mij een brief hierover met aandacht voor de overige structuren rond het Klimaatakkoord, zoals het Voortgangsoverleg, maar ook voor de (regie)rol van het kabinet in de uitvoering. Deze brief zal invulling geven aan het verzoek van uw Kamer van 22 januari jl. waarin wordt gevraagd om nadere informatie over de governance van het Klimaatakkoord en aan de motie van het lid Moorlag (Kamerstuk 32 813, nr. 416) die verzoekt om een duidelijke procesarchitectuur met concrete tussendoelen waarmee het Klimaatakkoord ten uitvoer wordt gebracht.
De Minister van Economische Zaken en Klimaat,
E.D. Wiebes
Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl↩︎