[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op verzoek commissie over het artikel ‘Grotere klassen en wachtlijsten door lerarentekort in speciaal onderwijs’

Passend onderwijs

Brief regering

Nummer: 2020D06932, datum: 2020-02-18, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-31497-355).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 31497 -355 Passend onderwijs.

Onderdeel van zaak 2020Z03299:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2019-2020

31 497 Passend onderwijs

Nr. 355 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BASIS- EN VOORTGEZET ONDERWIJS EN MEDIA

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 februari 2020

In deze brief reageer ik op uw verzoek om een reactie te geven op het artikel «Grotere klassen en wachtlijsten door lerarentekort in speciaal onderwijs».

Ik herken dat het lerarentekort ook in het (voortgezet) speciaal onderwijs ((v)so) een probleem is. De leerlingen in het (v)so verdienen de ondersteuning en zorg die zij nodig hebben. De relatie tussen het lerarentekort en wachtlijsten is echter niet een-op-een te leggen. De praktijk is namelijk complexer en er zijn meerdere oorzaken. Zo zien we ook dat het regulier onderwijs weer wat vaker doorverwijst naar het (v)so. Bij de start van passend onderwijs daalde de toestroom, nu is deze weer op het oude niveau. Zoals ik u al tijdens het AO Onderwijs-Zorg heb verteld, heeft dit de aandacht van mij, de PO-Raad, LECSO en de inspectie. In de evaluatie passend onderwijs wordt ook gekeken naar de grotere toestroom naar het (v)so.

Zoals u weet, is de aanpak van het lerarentekort, ook in het (v)so, een prioriteit van mij. Scholen in het (v)so hebben dezelfde mogelijkheden om het tekort aan te pakken als de reguliere scholen. Zo kan het speciaal onderwijs deelnemen aan de regionale aanpak en subsidie aanvragen voor zijinstromers en herintreders.

Ik zie nog wel kansen voor het speciaal-, regulier onderwijs en de opleidingen om beter met elkaar samen te werken. Ik roep hen op om hier werk van te maken. Het is positief dat het (v)so meedoet aan de noodplannen in de G5. De maatregelen die hier worden ontwikkeld kunnen later in de rest van het land worden overgenomen.

Daarnaast wordt onder regie van de PO-Raad in samenwerking met LECSO gewerkt aan oplossingsrichtingen voor het (v)so. Om specifieke knelpunten en oplossingen te inventariseren zijn er vorig jaar regionale bijeenkomsten georganiseerd met vertegenwoordigers van scholen, besturen, pabo’s en gemeenten. In maart vindt een landelijke bijeenkomst plaats met scholen en opleidingen om de opbrengsten breed te delen en vervolgacties te bespreken. Ik zal de PO-Raad vragen vaart te maken met de resultaten.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media,
A. Slob