[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Nederlands luchtvaartveiligheidsprogramma (NLVP) 2020 - 2024

Veiligheidsbeleid Burgerluchtvaart

Brief regering

Nummer: 2020D07751, datum: 2020-02-21, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-24804-116).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 24804 -116 Veiligheidsbeleid Burgerluchtvaart.

Onderdeel van zaak 2020Z03722:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2019-2020

24 804 Veiligheidsbeleid Burgerluchtvaart

Nr. 116 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 februari 2020

Hierbij bied ik u het Nederlands luchtvaartveiligheidsprogramma (NLVP) 2020–2024 aan1. In EU-verordening 2018/1139 is vastgelegd dat de EU-lidstaten een nationaal programma voor de luchtvaartveiligheid moeten opstellen en onderhouden. Dit moet conform de standaarden en aanbevolen werkwijzen uit Annex 19 bij het ICAO Verdrag van Chicago.

Vliegen is een van de veiligste vormen van transport. Veiligheid blijft een topprioriteit om dit hoge niveau van veiligheid te behouden. Ik neem de regie om het Nederlandse luchtvaartveiligheidssysteem verder te versterken. Het NLVP beschrijft hoe de veiligheid met de internationaal voorgeschreven proactieve aanpak is geborgd in samenhang tussen beleid, toezicht en de luchtvaart-organisaties. Het NLVP geeft hiermee onder andere invulling aan de aanbeveling van de Onderzoeksraad voor Veiligheid om de eindverantwoordelijkheid voor de veiligheid op Schiphol nader in te vullen. Het nationale veiligheidsdoel is het continu verbeteren van luchtvaartveiligheid door het kennen van de grootste nationale risico’s en deze te beheersen tot een acceptabel niveau. Hierbij maken we onderscheid tussen commerciële, kleine en onbemande luchtvaart. Het realiseren van het nationale doel rust op vier pijlers: het veiligheidsbeleid en inrichting van het systeem, de beheersing van veiligheidsrisico’s, de veiligheids-borging en de veiligheidspromotie.

De nationale veiligheidsanalyse is een belangrijke vernieuwing in het beleid. De uitkomsten van deze analyse zijn de nationale risico’s en bijbehorende maatregelen. IenW bepaalt hiervoor indicatoren en streefwaarden. Dit borgt een acceptabel niveau van veiligheid. De uitkomsten van de nationale veiligheidsanalyse en de vertaling daarvan naar indicatoren en streefwaarden neemt IenW op in het Nederlands actieplan voor luchtvaartveiligheid. Dit actieplan verschijnt in 2021.

Veiligheid speelt ook een belangrijke rol in de besluitvorming over de ontwikkeling van Schiphol. In de recente voortgangsrapportage over veiligheid2 heb ik u geïnformeerd over de voortgang van de opvolging van de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een onafhankelijk onderzoek naar de opvolging van de OVV-aanbevelingen en de actualisatie van de integrale veiligheidsanalyse (IVA). Ik verwacht u deze onderzoeken in de tweede helft van maart te kunnen toezenden.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,
C. van Nieuwenhuizen Wijbenga


  1. Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl↩︎

  2. Kamerstuk 29 665, nr. 379↩︎