[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Toezegging over eigen betalingen bij de zwangerschap en bevalling

Zorg rond zwangerschap en geboorte

Brief regering

Nummer: 2020D08774, datum: 2020-03-04, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-32279-194).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 32279 -194 Zorg rond zwangerschap en geboorte.

Onderdeel van zaak 2020Z04210:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2019-2020

32 279 Zorg rond zwangerschap en geboorte

Nr. 194 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 maart 2020

Tijdens het AO Zwangerschap en Geboorte van 18 december 2019 (Kamerstuk 32 279, nr. 192) heb ik aan mevrouw Van den Berg (CDA) toegezegd om met een brief terug te komen op haar vraag over het eigen risico in relatie tot verloskundige zorg en daarbij in te gaan op het voorbeeld van Zeeuws-Vlaanderen waar vrijwel alle vrouwen in het ziekenhuis bevallen. Met deze brief kom ik op deze toezegging terug.

Eigen risico

In Nederland is de verloskundige zorg zo geregeld dat de vrouw zowel thuis als in het ziekenhuis/geboortecentrum kan bevallen. Daarbij wordt uitgegaan van de situatie dat een vrouw die op geen enkele wijze complicaties heeft thuis kan bevallen. De verloskundige zorg die verleend wordt tijdens de zwangerschap en de bevalling is uitgezonderd van het eigen risico. Vrouwen hoeven voor deze zorg dus geen eigen risico te betalen.

Eigen bijdrage

Indien een vrouw geen complicaties heeft, maar toch graag in het ziekenhuis/geboortecentrum wil bevallen (onder begeleiding van een eerstelijns verloskundige), is dat mogelijk. Dit wordt de poliklinische bevalling zonder medische indicatie genoemd. In dat geval heeft de verzekeraar een eigen bijdrage voor de aanvullende kosten die worden gemaakt, omdat de vrouw gebruik maakt van ziekenhuisfaciliteiten. Verschillende zorgverzekeraars bieden de mogelijkheid om een aanvullende verzekering af te sluiten, waarin een vergoeding voor deze eigen bijdrage is opgenomen.

Indien sprake is van een indicatie voor een poliklinische bevalling is een vrouw geen eigen bijdrage verschuldigd. Een zorgverlener kan deze indicatie afgeven. Zo kan een zorgverlener op basis van medische, sociale of geografische redenen besluiten dat er een indicatie is voor een poliklinische bevalling. Geografische redenen spelen een rol bij bevallingen in Zeeuws-Vlaanderen. Vrouwen uit Zeeuws-Vlaanderen die vanwege geografische redenen een indicatie hebben voor een poliklinische bevalling zijn dus geen eigen bijdrage verschuldigd.

Ik ga ervan uit dat met deze brief deze toezegging is afgedaan.

De Minister voor Medische Zorg,
B.J. Bruins