[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Geannoteerde Agenda informele Raad voor Concurrentievermogen 19 en 20 maart 2020

Raad voor Concurrentievermogen

Brief regering

Nummer: 2020D09558, datum: 2020-03-09, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-21501-30-478).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 21501 30-478 Raad voor Concurrentievermogen.

Onderdeel van zaak 2020Z04552:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2019-2020

21 501-30 Raad voor Concurrentievermogen

Nr. 478 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 9 maart 2020

Donderdag 19 en vrijdag 20 maart vindt de informele Raad voor Concurrentievermogen (RvC) plaats in Zagreb. Er zal worden gesproken over de interne markt en industrie. Nederland wordt bij deze informele Raad hoog-ambtelijk vertegenwoordigd vanuit het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Bijgevoegd vindt u de geannoteerde agenda, die ik u mede namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stuur.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,
M.C.G. Keijzer

GEANNOTEERDE AGENDA INFORMELE RAAD VOOR CONCURRENTIEVERMOGEN INTERNE MARKT EN INDUSTRIE – 19 EN 20 MAART 2020

Industriebeleid en -strategie – een visie voor 2030

Werksessie

Op 10 maart zal de Europese Commissie een pakket aan voorstellen presenteren, waaronder een langetermijnstrategie voor de industrie. Tijdens de informele Raad voor Concurrentievermogen (RvC) zal de Commissie de belangrijkste punten uit de industriestrategie presenteren, gevolgd door een beleidsdebat.

De stukken voor de RvC zijn nog niet bekend, evenals de plannen die de Commissie zal presenteren. Naar verwachting zal de nog uit te brengen industriestrategie ingaan op het belang van een succesvolle en inclusieve transitie naar een duurzame en digitale EU-industrie en van Europese partnerschappen tussen het Europese bedrijfsleven, lidstaten en alle relevante belanghebbenden.

Nederland kan naar verwachting de plannen van de Commissie verwelkomen en zal aangeven dat de plannen worden bestudeerd. Nederland zal het belang benadrukken van een moderne industriestrategie die de langetermijnconcurrentiekracht van de EU helpt te versterken. Klimaatverandering, technologische en maatschappelijke uitdagingen en toenemende internationale concurrentie vragen om een duidelijke visie over hoe de welvaart en het welzijn binnen de Unie verder verbeterd kunnen worden.

Nederland zal daartoe benadrukken dat het belangrijk is dat de juiste omstandigheden voor duurzame groei worden ontwikkeld, dat de technologische, maatschappelijke en klimaatuitdagingen voortvarend worden aangepakt en dat de economische positie van Europa in de wereld verder wordt versterkt.

Het kabinet hecht aan een sterk en onafhankelijk toezicht op het mededingingskader en dat marktverstorende effecten van buitenlands staatseigendom en staatssteun worden geadresseerd, zodat marktpartijen van buiten de EU onder dezelfde voorwaarden en staatssteunregels concurreren als Europese partijen.

Versterking van de Europese economie – Innovatieve oplossingen en digitale vooruitgang

Lunchdebat

Tijdens de lunch bespreekt de Raad hoe de EU innovatieve oplossingen en digitale vooruitgang kan stimuleren om de Europese concurrentiekracht te vergroten. Nederland zal in lijn met de kabinetsposities op Europese concurrentiekracht1, de Nederlandse Digitaliseringsstrategie 2.02, Strategisch Actieplan AI3 en Missiegedreven Topsectoren- en industriebeleid4 interveniëren. Nederland zal pleiten voor het versterken van de randvoorwaarden voor economische groei in de EU. Sterke instituties, macro-economische stabiliteit, onderwijs, een goed werkende arbeidsmarkt, een geïntegreerde interne markt, eerlijke concurrentie en een aantrekkelijk investeringsklimaat zijn essentieel voor een innovatieve EU. Voor de transitie naar een duurzame en digitale economie is daarnaast aanvullend beleid nodig. Hierbij is het belangrijk om als EU gezamenlijk op te trekken, digitale- en klimaatstandaarden te zetten en om gezamenlijk te investeren in digitale vooruitgang ter stimulering van het Europese concurrentievermogen, onderzoek en innovatie. Dit moet bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen.

Verdere verdieping van de interne markt in een veranderend Europa

Werksessie

Een goed functionerende interne markt is geen vanzelfsprekendheid. Deze vormt echter wel de basis onder het Europees concurrentievermogen en is cruciaal om gezamenlijk uitdagingen als klimaatverandering, duurzaamheid en digitalisering aan te kunnen gaan.

Een vaak geuite klacht van het bedrijfsleven is dat de internemarktregels niet eenduidig worden gehandhaafd en worden geïmplementeerd. Het kabinet acht het daarom positief dat de verbetering van implementatie en handhaving prioriteit krijgt in de vorm van het actieplan handhaving.

Daarnaast is het van belang dat de lidstaten en de Europese Commissie aan de slag gaan met de uitdagingen en belemmeringen in sectoren en waardeketens. Het kabinet waardeert de inzet van de Commissie om de belemmeringen te identificeren in aanvulling op eerder onderzoek van Nederland en andere lidstaten. Nederland zal benadrukken dat het van belang is aan dit proces snel opvolging te geven om daadwerkelijk tot actie over te gaan.

Op 10 maart zal de Commissie onder meer een rapport over de belemmeringen op de interne markt en een actieplan voor de interne markt presenteren. Hierover zal uw Kamer via respectievelijk een Kamerbrief en een BNC-fiche worden geïnformeerd.

Economische gevolgen van Covid-19

Diversenpunt

Tijdens de informele RvC zal de Commissie een update geven over het coronavirus en de impact hiervan op de Europese economie. Het kabinet gaat ervanuit dat het coronavirus gevolgen zal hebben voor de Nederlandse economie, omdat Nederland een open economie heeft die sterk verweven is met de rest van de wereld. Deze impact laat zich echter lastig voorspellen. In de recent gepubliceerde CPB-raming5 is aangenomen dat het virus snel onder controle komt en dat de groei van de Nederlandse economie gestaag doorzet met 1,4% in 2020 (voor de eurozone is dit 1,1%). Het CPB heeft ook een scenario bekeken waarin het virus zich wijder verspreidt en langduriger impact heeft. In dat geval kan de groei ruim de helft lager uitpakken. Het CPB geeft aan dat dit risico op het moment van publicatie al deels werkelijkheid is geworden. Als de verspreiding van het virus niet snel tot stilstand wordt gebracht, zal dit de economische groei verder negatief beïnvloeden.

Het kabinet volgt de ontwikkelingen voor de Nederlandse economie op de voet en werkt actief samen met onder meer brancheorganisaties om signalen van bedrijven uit diverse sectoren op te vangen. Het coronavirus zorgt voor een bijzondere situatie, waardoor bedrijven onder bepaalde voorwaarden via het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werktijdverkorting kunnen aanvragen wanneer ze significante economische schade ondervinden en aan bepaalde voorwaarden voldoen.


  1. Kamerstukken 30 821 en 21 501–20, nr. 73↩︎

  2. Bijlage bij Kamerstuk 26 643, nr. 623↩︎

  3. Bijlage bij Kamerstukken 26 643 en 32 761, nr. 640↩︎

  4. Kamerstukken 33 009 en 32 637, nr. 63↩︎

  5. Zie https://www.cpb.nl/sites/default/files/omnidownload/CPB-Policy-Brief-Centraal-Economisch-Plan-2020.pdf↩︎