Uitstel beantwoording vragen van de leden Van den Hul en Westerveld over de verhuisbewegingen en onderwijs aan minderjarige asielzoekers
Mededeling (uitstel antwoord)
Nummer: 2020D10610, datum: 2020-03-13, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (ah-tk-20192020-2100).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: A. Slob, minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media (Ooit ChristenUnie kamerlid)
Onderdeel van zaak 2020Z03107:
- Gericht aan: A. Slob, minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media
- Indiener: E.M. Westerveld, Tweede Kamerlid
- Medeindiener: K.A.E. van den Hul, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2019-2020 | Aanhangsel van de Handelingen |
Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden |
2100
Vragen van de leden Westerveld (GroenLinks) en Van den Hul (PvdA) aan de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media over minderjarige asielzoekers die slecht Nederlands leren door hun vele verhuizingen (ingezonden 17 februari 2020).
Mededeling van Minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) (ontvangen 13 maart 2020).
Vraag 1
Deelt u de conclusies van de werkgroep Kind in AZC, bestaande uit Unicef, Defence for Children, Vluchtelingenwerk, Warchild, stichting de Vrolijkheid en Safe the Children, dat onderwijs aan minderjarige asielzoekers in het gedrang komt door de vele verhuizingen die hen worden opgelegd waardoor zij slecht Nederlands leren en ook scholen het door al die gebroken schoolperiodes moeilijk krijgen om het juiste passende onderwijs te bieden? Zo ja, wilt u in overleg treden met de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid over de wijze waarop de vele verhuizingen kunnen worden teruggebracht tot het absolute minimum? Zo nee, wat heeft u dan op die conclusies af te dingen?1
Vraag 2
Klopt het dat de passage in het regeerakkoord dat «het aantal verhuisbewegingen wordt door deze integrale opzet tot een minimum beperkt, zeker waar het schoolgaande kinderen betreft, van hen wordt in principe niet verlangd elders binnen Nederland te verhuizen» tot dusverre niet is waargemaakt en er pas in 2024 voor de betrokken kinderen minder verhuizingen te verwachten zijn?
Vraag 3
Wat is het effect van het aantal verhuizingen van kinderen op scholen? Klopt het signaal dat wij ontvangen dat kinderen soms niet worden toegelaten op een school? Kan de teldatum voor de bekostiging een reden zijn om een kind te weigeren?
Vraag 4
Deelt u de zorg van de werkgroep dat de twee jaar financiering voor onderwijs waar ieder kind recht op heeft, dat in Nederland komt en in afwachting is van de beslissing om hier te mogen blijven, al op is tegen de tijd dat kinderen eindelijk ergens wat langer mogen blijven? Welke mogelijkheden ziet u om hier wat aan te doen?
Mededeling
Op 17 februari hebben de Kamerleden Van den Hul (PvdA) en Westerveld (GroenLinks) vragen aan mij gesteld over de verhuisbewegingen en onderwijs aan minderjarige asielzoekers (kenmerk:2020Z03107). Hierbij laat ik u helaas weten dat de interdepartementale afstemming van beantwoording meer tijd in beslag neemt. Ik verwacht de beantwoording op korte termijn naar de Kamer te kunnen sturen.
NRC-Handelsblad, 12 februari 2020, https://www.nrc.nl/nieuws/2020/02/12/minderjarige-asielzoekers-leren-slecht-nederlands-door-hun-vele-verhuizingen-a3990274↩︎