[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [šŸ” uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Verslag houdende een lijst van vragen inzake wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (XIII) voor het jaar 2020 (Incidentele suppletoire begroting inzake Noodpakket banen en economie) (35413)

Wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (XIII) voor het jaar 2020 (Incidentele suppletoire begroting inzake Noodpakket banen en economie)

Lijst van vragen

Nummer: 2020D11353, datum: 2020-03-23, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiƫle HTML versie (nds-tk-2020D11353).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2020Z05285:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (šŸ”— origineel)


2020D11353 LIJST VAN VRAGEN

De vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat, belast met het voorbereidend onderzoek van dit wetsvoorstel, heeft de eer verslag uit te brengen in de vorm van een lijst van vragen met de daarop gegeven antwoorden. De vragen zijn op 23Ā maart 2020 voorgelegd aan de regering.

De voorzitter van de commissie,
Diks

De griffier van de commissie,
Nava

1 Kan worden toegelicht waarom het noodloket niet toegankelijk is voor mensen met een onderneming aan huis?
2 Hoe moet bij de faciliteit Garantie Ondernemersfinanciering (GO) het woord plafonds worden verstaan, wanneer tegelijk het commitment van de regering een openeinderegeling suggereert?
3 Kan een nadere toelichting worden gegeven op de raming van dertig miljoen euro voor uitvoeringskosten van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)?
4 Zijn alle genoemde voorzieningen ook beschikbaar op Bonaire, Sint Eustatius en Saba en zijn die meegenomen in de raming?
5 Wat is er inmiddels te melden over het overleg met Aruba, Sint-Maarten en CuraƧao en de mogelijkheden hen te ondersteunen op basis van Artikel 36 van het Statuut van het Koninkrijk?
6 Klopt het dat de verruiming van de GO-regeling ervoor zorgt dat wanneer tien bedrijven maximaal gebruik maken van de regeling de GO is uitgeput?
7 Is er een mogelijkheid om, wanneer er krapte ontstaat, een prioritering in te voeren bij de GO?
8 Met hoeveel zal de belastingopbrengst ruwweg dalen bij de voorgenomen wijzigingen met betrekking tot de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de energiebelasting?
9 In hoeverre worden bij het toekennen van subsidies voor tegemoetkoming voor gevolgen van de maatregelen tegen corona eisen gesteld, zoals het behoud van werkgelegenheid en het doorbetalen van salarissen aan werknemers met een tijdelijk of flexibel contract?
10 Waarom is gekozen voor uitsluiting van de subsidieregeling van ondernemingen zonder fysieke inrichting buiten het eigen huis en wordt deze groep nog op een andere manier tegemoet gekomen?
11 In hoeverre wordt er op dit moment al meer dan in normale tijden een beroep gedaan op de garantieregelingen Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) en GO?
12 Welke berekening zit er achter de inschatting van 98 miljoen euro aan kosten voor verliesdeclaraties? In hoeverre is dit een inschatting op de korte termijn en zijn er op de langere termijn nog meer kosten te verwachten, bijvoorbeeld door faillissementen?
13 Is de verwachting dat de 30 miljoen euro extra middelen voldoende zullen zijn om het noodloket door RVO efficiƫnt te laten uitvoeren? Voorziet u problemen met het snel vinden van capabel personeel om het noodloket te kunnen bemensen? Hoe wordt voorkomen dat er, zoals in het verleden bij andere RVO-taken wel was te zien, achterstanden in behandeling ontstaan op zaken waarbij spoed waarschijnlijk van groot belang is?
14 Klopt het dat banken en andere kredietverstrekkers alleen maar ondernemers en zelfstandigen willen ondersteunen met een jaaromzet van 50.000 euro of meer? Zo ja, waartoe moeten mensen zich wenden die een lagere jaaromzet hebben?
15 Op welke wijze wordt gewaarborgd dat het beschikbare geld daar terechtkomt waar het het hardste nodig is en wordt voorkomen dat er geen misbruik wordt gemaakt van de beschikbare middelen?
16 Op welke wijze wordt de effectiviteit van de maatregelen gemonitord?
17 Is er uitbreiding mogelijk van het begrote bedrag, indien dit niet genoeg blijkt?
18 Kan de duur van de diverse regelingen verlengd worden, indien dit nodig blijkt?
19 Welke andere economische maatregelen zijn er overwogen? Op basis waarvan is er keuze gemaakt voor deze maatregelen?
20 Heeft u al inzicht of uitstel van de ODE voor bedrijven in de 2e, 3e en 4e belastingschijf leidt tot meer liquiditeit voor onder andere de sierteelt?
21 Hoe wordt uitstel van de ODE vormgegeven en heeft dit uitstel consequenties voor het behalen van de duurzame energiedoelen?
22 Kunnen maatregelen met een looptijd van drie maanden als de nood aan de man komt worden verlengd?
23 Worden er maatregelen achter de hand gehouden die prijzen van cruciale producten wat in de hand kunnen houden, in het geval toch enkele producenten proberen misbruik te maken van deze zeer uitzonderlijke omstandigheden?
24 Biedt u ook een oplossing voor bedrijven die niet door banken worden gefinancierd (zoals jonge bedrijven in de energietransitie die geen toegang hebben tot bankfinanciering)?
25 Wanneer is naar verwachting de uitwerking van de voorwaarden voor het noodloket bekend?
26 Welke acties onderneemt u om het Nederlandse midden- en kleinbedrijf (mkb) ook toegang te verlenen tot het aangekondigde steunprogramma van de Europese Commissie en de Europese Investeringsbank (EIB)?
27 Kunt u motiveren hoe u tot het bedrag van de eenmalige uitkering van 4.000 euro bent gekomen (waarom niet hoger/lager), waarom er gekozen is voor de genoemde termijn van drie maanden en hoe u tot het totaalbedrag (welke sectoren/bedrijven) bent gekomen?
28 Zijn er nog belastingplichten die rusten op de uitkering van 4.000 euro?
29 Hoe wordt achteraf gecontroleerd of de financiƫle ondersteuning bij de noodlijdende bedrijven en ondernemers terecht is uitgekeerd?
30 Waarom is voor het eenmalige forfaitair bedrag van 4.000 euro voor de periode van drie maanden gekozen? Kunt u dit onderbouwen?
31 Wanneer zullen de voorwaarden voor het eenmalige forfaitair bedrag van 4.000 euro bekend worden gemaakt? Per wanneer kan hierop aanspraak worden gemaakt?
32 Klopt het dat het kabinet met het beschikbare budget circa 119.000 ondernemingen van een eenmalige uitkering denkt te voorzien? Zo neen, om hoeveel ondernemers gaat het hier?
33 Neemt u in overweging om de verhoging van de ODE-heffing in 2020 voor stroomgebruik door de glastuinbouw en andere bedrijven definitief te schrappen?
34 Overweegt u gerichte maatregelenpakketten voor getroffen sectoren met grote omzetverliezen, als de sierteelt, waarvoor een vergoeding van 4.000 euro of daaromtrent bij lange niet voldoende is om de schade op te vangen?
35 Is er bij de RVO voldoende expertise en schaal om de genoemde maatregelen snel en adequaat uit te voeren?
36 Klopt het dat bij de incidentele suppletoire begroting van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit slechts de stijging van verliesdeclaraties wordt begroot als gevolg van meer faillissementen, terwijl bij de incidentele suppletoire begroting van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat alleen de stijging in verliesdeclaraties wordt begroot vanwege de verruiming van de garanties? Zo ja, hoe verhouden deze aanpassingen zich tot elkaar?
37 Klopt het dat de provisie van 3,9% voor de BMKB-kredieten nog steeds betaald moet worden? Zo ja, hoe verhoudt zich dat tot de versoepeling van de Europese staatssteunregels zoals vorige week bekendgemaakt?
38 In hoeverre doet het vergoedingsbedrag van 4.000 euro recht aan de grote verschillen in omzet en omzetverliezen? Wordt hier bij de uitwerking nog naar gekeken?
39 Wat zijn de onderliggende cijfers waarop het begrote bedrag van de diverse leningen is gebaseerd? Met een bepaald bedrag kan een bepaald aantal mensen worden geholpen, op basis waarvan denkt u dat dit bedrag vooralsnog voldoende is? Voor het noodloket 475 miljoen euro geraamd wat betekent dat ruim 118.000 uitkeringen kunnen worden gedaan, is dit toereikend?
40 Hoeveel bedrijven zullen naar verwachting baat hebben bij de ophoging van het garantiebudget en de maximale GO-faciliteit en voor hoeveel bedrijven is deze uitbreiding naar inschatting voldoende?
41 Hoe is het mogelijk om het recht op een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro te beperken tot degenen die daadwerkelijk door overheidsmaatregelen ter bestrijding van de coronacrisis in nood zijn gekomen?
42 Hoe kan worden voorkomen dat degenen die niet in nood zijn gekomen door de overheidsmaatregelen tegen corona toch in aanmerking kunnen komen voor de tegemoetkoming van 4.000 euro?
43 is het mogelijk om het recht op de tegemoetkoming van 4.000 euro te beperken tot degenen die tenminste voor 50% afhankelijk zijn van het inkomen uit activiteiten als zelfstandige zonder personeel (zzp'er) of bedrijf?
44 is het mogelijk om het recht op de tegemoetkoming van 4.000 euro te beperken tot degenen die tenminste voor 50% afhankelijk zijn van het inkomen uit zzp-activiteiten of bedrijf?
45 Waarop is het bedrag van 30 miljoen euro aan uitvoeringskosten gebaseerd?
46 Welke uitvoeringskosten zijn tot nu toe gemoeid met het huidige volume aan GO en BMKB? Hoe verhouden deze bedragen zich tot de 30 miljoen euro extra uitvoeringskosten nu?
47 Hoeveel ondernemingen kunnen met het beschikbare budget op hulp rekenen?
48 In hoeverre is het beschikbare budget voldoende om bij de uitvoering van de regeling aan de verwachte vraag te voldoen en wat gebeurt er in dat geval met aanvragen die buiten het geraamde budget vallen of met situaties die ruimere voorwaarden vragen?
49 Overweegt u bij het noodloket een inkomens- en/of vermogenstoets voor toetsing achteraf in te voeren, zodat onnodig beroep op de vergoeding voorkomen wordt terwijl toetsing op een later moment uitgevoerd kan worden (met eventuele terugvordering)?