[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Tiende integrale Rapportage Visie en Vertrouwen 2019 over Project Mainportontwikkeling Rotterdam

Ruimtetekort in mainport Rotterdam

Brief regering

Nummer: 2020D11408, datum: 2020-03-23, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-24691-132).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 24691 -132 Ruimtetekort in mainport Rotterdam.

Onderdeel van zaak 2020Z05484:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2019-2020

24 691 Ruimtetekort in mainport Rotterdam

Nr. 132 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 maart 2020

Hierbij stuur ik u de tiende Integrale Rapportage Visie en Vertrouwen met de monitoringsinformatie over het Project Mainportontwikkeling Rotterdam (PMR)1. Deze Integrale Rapportage bevat de jaarlijkse monitoringsinformatie over de deelprojecten van PMR, te weten de aanleg van de landaanwinning met de bijbehorende natuurcompensatie, de aanleg van 750ha natuur- en recreatiegebied en het Bestaand Rotterdams Gebied. Deze rapportage is door de DCMR Milieudienst Rijnmond opgesteld in opdracht van de PMR-partijen en op 22 januari 2020 vastgesteld door de Tafel van Borging.

Deze rapportage is de jaarlijkse voortgangsrapportage over PMR, zoals bedoeld in de Regeling Grote Projecten. Binnenkort ontvangt u de eindevaluatie PMR zoals bedoeld in artikel 15 van de Regeling Grote Projecten. U heeft daarom verzocht in het kader van de door de Kamer gestarte procedure tot beëindiging van de grootprojectstatus van PMR.

Deelproject Landaanwinning inclusief natuurcompensatie

Landaanwinning/gebruik Maasvlakte 2

Geconstateerd wordt dat de vraag naar ruimte voor distributiecentra toeneemt. Hiervoor is Distripark Maasvlakte West ontwikkeld.

Natuurcompensatie

Realisatie Bodembeschermingsgebied in de Voordelta2

In het ingestelde Bodembeschermingsgebied (BBG) is de zware boomkorvisserij verboden om de kwaliteit van de bodemfauna te laten toenemen.

De uitgebreide, langjarig uitgevoerde monitoring heeft echter nog niet een eenduidige relatie met de instelling van het bodembeschermingsgebied kunnen vaststellen. Mogelijke oorzaken zijn de grote natuurlijke dynamiek, interacties binnen het voedselweb en de sterk toegenomen garnalenvisserij.

Omdat het positieve effect van de natuurcompensatie nog niet is aangetoond, verkennen de betrokken PMR-partijen met de bij de natuurcompensatie Voordelta betrokken belanghebbenden in 2019 mogelijke vervolgstappen, met als doel eind 2020 tot een overeenkomst met belanghebbenden te komen. Realisatie van een adequate natuurcompensatie staat voor het Rijk niet ter discussie. Inmiddels wordt met de natuurorganisaties en de garnalen- en schelpdiervisserij gesproken over aanvullende of alternatieve maatregelen om de natuurcompensatie en de aantoonbaarheid daarvan te verbeteren. Daarover zal ik uw Kamer bij de aanbieding van de evaluatie PMR nader informeren.

Natuurcompensatie Duinen

Duincompensatie Delflandse kust – 6,1 ha vochtige duinvallei

De duincompensatie is bijgestuurd om aan de areaaldoelstelling te kunnen voldoen. Vanaf 2017 ontwikkelden zich in de vallei namelijk helmduintjes die zand vasthielden en daarmee de maaiveldligging verder verhoogden. In februari 2019 is de valleibodem met gemiddeld 50 cm verlaagd. Het in potentie geschikt areaal is daarmee nu gerealiseerd. Mogelijke verstoring door bestaande en nieuwe recreatieve bebouwing op het strand wordt met monitoring gevolgd en wordt zo nodig beperkt. Omdat de eindsituatie nu nog niet is bereikt kan nog niet met zekerheid worden gesteld dat de duincompensatie wordt gerealiseerd. Bij de tussentijdse evaluatie Beheerplan Solleveld en Kapittelduinen over 2–3 jaar zal worden beoordeeld of de verdere ontwikkeling van het areaal en de vegetatie nu wel doorzetten in de richting van het beoogde habitattype.

Deelproject 750ha nieuw natuur- en recreatiegebied in regio Rijnmond

Voor het Buijtenland van Rhoon is na een lange periode van maatschappelijke discussie over de doelen nu de uitvoering daadwerkelijk opgestart. Het proces om te komen tot een gedragen streefbeeld heeft tot gevolg dat het oorspronkelijke tijdpad voor realisatie niet wordt gehaald. Na goedkeuring door het Ministerie van LNV, is de samenwerkingsovereenkomst tussen de gebiedscoöperatie en de provincie door beiden op 26 november 2018 ondertekend. Hiermee zijn rol- en taakverdeling vastgelegd en er wordt inmiddels voortvarend aan de invulling van het vastgestelde streefbeeld gewerkt.

Inhoudelijk en organisatorisch is de realisatie van het natuur- en recreatiegebied zoals nu beoogd daarmee goed verankerd.

Deelproject Bestaand Rotterdams Gebied (BRG)

Voor het thema Bestaand Rotterdams Gebied (BRG) varieert het totaal aantal leefbaarheidsprojecten in de tijd. Projecten zijn komen te vervallen en de daarbij vrijgevallen middelen worden opnieuw ingezet. Op peildatum 1 januari 2019 van deze rapportage waren 81 (78%) van de op dat moment in totaal 106 BRG projecten afgerond. De voortgang van de BRG-projecten ligt daarmee op schema om volgens afspraak afgerond te zijn in 2021.

Met deze Integrale Rapportage wordt helder uiteen gezet welke stappen er, dankzij de inzet van alle betrokkenen, het afgelopen jaar zijn gezet.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,
C. van Nieuwenhuizen Wijbenga


  1. Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl↩︎

  2. Voordelta is het ondiepe zeegedeelte voor de kust van de Zeeuwse en Zuid-Hollandse Delta. Hier is een bodembeschermingsgebied van 29.836 ha ingesteld om de hoeveelheid en/of kwaliteit van de bodemfauna te laten toenemen. Daarnaast zijn drie rustgebieden voor de grote stern, visdief en zwarte zee-eend ingesteld.↩︎