[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Maatschappelijke diensttijd (MDT) tijdens coronacrisis en uitvoering motie Regterschot en Rog over online-infrastructuur MDT

Maatschappelijke diensttijd

Brief regering

Nummer: 2020D12182, datum: 2020-03-30, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-35034-16).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 35034 -16 Maatschappelijke diensttijd.

Onderdeel van zaak 2020Z05821:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2019-2020

35 034 Maatschappelijke diensttijd

25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 16 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 maart 2020

In deze brief informeer ik u hoe MDT gedurende de coronacrisis wordt ingezet om iets te doen voor een ander en over de uitvoering van de motie van de leden Regterschot en Rog over de online-infrastructuur MDT en de daarmee gemoeide middelen (Kamerstuk 35 034, nr. 11).

Landelijk dekkend netwerk

Zo’n 12.000 jongeren deden of doen op dit moment hun MDT in een van de 87 proeftuinen die afgelopen anderhalf jaar experimenteerden met MDT in de praktijk. Gebaseerd op de ervaringen uit deze proeftuinen heb ik samen met jongeren, maatschappelijke organisaties, gemeenten en bedrijven gewerkt aan het ontwerp van MDT. Het ontwerp biedt kaders en informatie over wat MDT is en waar het aan moet voldoen.

Het ontwerp is tevens de basis voor de verdere opschaling. De 25 projecten die in maart 2020 door ZonMw zijn gehonoreerd vormen, samen met 11 gemeentelijke netwerken en het netwerk van de sportsector, de basis voor wat moet uitgroeien tot een landelijk dekkend netwerk.

Iets doen voor een ander in tijden van crisis

MDT gaat – naast talentontwikkeling en ontmoeting – over iets doen voor een ander. Juist in een bijzonder moeilijke periode als deze. Samen met MDT-organisaties en jongeren kijken we hoe we daar conform de richtlijnen van het kabinet en het RIVM invulling aan kunnen geven. Het gaat dan om activiteiten waarbij fysiek contact vervangen kan worden door contact op afstand, bijvoorbeeld digitaal of telefonisch. Een voorbeeld hiervan zijn de jongeren die MDT doen bij Local Heroes Zaanstreek. Waar mogelijk en nodig, sluiten zij aan bij lokale initiatieven van partnerorganisaties, zoals online sportactiviteiten en telefoonmaatje zijn.

Daarnaast zie ik dat organisaties die verbonden zijn aan MDT hele goede acties opzetten om hun omgeving te helpen. Denk aan partijen als Young Impact, die een #OpaApp challenge heeft geïntroduceerd, waar jongeren iedere dag een andere opa of oma bellen. En aan de jongeren van NU Tijd voor Actie, die in meer dan 20 steden boodschappen doen voor ouderen en bellen met eenzame mensen.

Ook jongeren van het MDT-jongerenpanel zetten zich op allerlei manieren in: Stijn vertelde op NH radio over zijn initiatief om boodschappen of medicijnen te halen voor mensen die dit zelf niet kunnen, Jasmijn doet mee aan de actie van YourCube waarbij kaartjes gestuurd worden naar kwetsbare inwoners van Veenendaal en Sara doet mee aan het project «Koetjes en Kalfjes», waarbij studenten worden gekoppeld aan een oudere die zij eens in de drie dagen bellen om even te kletsen.

MDT gaat door waar dat kan

Er wordt intussen gezocht naar nieuwe manieren om jongeren die een MDT-traject doen betrokken te houden, te inspireren en met hen te werken aan gestelde doelen. Zo heeft Impacter Zwolle een wekkerservice opgezet om te voorkomen dat hun jongeren, die door MDT juist een nuttige dagbesteding hadden gevonden, terugvallen in oude en door hen ongewenste patronen. Ook bij MDT-traject ’t Stationnetje van KEaRN Welzijn worden jongeren op afstand gecoacht om te werken aan de door hen gestelde leerdoelen. Verder bezorgt Local Heroes pakketten met opdrachten bij de jongeren thuis en is er wekelijks een belmoment met de jongeren om hen te inspireren en positiviteit te brengen.

Ik ben trots op de samenwerking met deze mensen en partijen die zich inzetten om MDT, ook in deze crisistijd, verder uit te bouwen.

Motie

Verder informeer ik u over de uitvoering van de motie – van de leden Regterschot en Rog – over de online-infrastructuur MDT en de daarmee gemoeide middelen.1

In mijn Kamerbrief van 13 september 2019 heb ik u geïnformeerd over de livegang van de eerste versie van de website www.doemeemetmdt.nl en het advies van ICTU om te komen tot een digitale MDT-verzamelplaats.2 Zowel jongeren als maatschappelijke organisaties zijn bij de totstandkoming hiervan nauw betrokken geweest.

In bovengenoemde Kamerbrief, maar ook tijdens het Algemeen Overleg van 17 oktober 2019, heb ik aangegeven dat ik het van belang vind dat jongeren op basis van eenvoudige zoekcriteria een MDT-plek kunnen vinden die aansluit bij hun individuele wensen en behoeften. Deze digitale infrastructuur moet tegelijkertijd ondersteunend zijn voor organisaties die MDT-plekken (willen) aanbieden.

In lijn met het advies van ICTU heb ik eerst gewerkt aan een centrale website met informatie over MDT en een overzicht van beschikbare MDT-plekken. Deze website is medio vorig jaar gelanceerd en bevat informatie en inspirerende verhalen voor jongeren en organisaties die geïnteresseerd zijn en/of willen meedoen met MDT. De website heeft tevens een helpdeskfunctie, waarbij via een contactformulier en via diverse sociale mediakanalen (Facebook, Twitter, Instagram) vragen gesteld kunnen worden over MDT.

Onlangs (maart 2020) is de website www.doemeemetmdt.nl uitgebreid met een aantrekkelijk vormgegeven zoekfunctionaliteit. Bij het ontwerpen van de zoekfunctionaliteit stonden de wensen en behoeften van jongeren centraal. Jongeren hebben aangegeven vooral behoefte te hebben aan een mobiele website met een kaart en relevante filters. Ook gaven zij aan een tool te willen waarbij aan de hand van enkele eenvoudige vragen een aantal (mogelijk) interessante MDT-plekken zichtbaar wordt. Ten slotte moest de functionaliteit toegankelijk zijn voor alle jongeren. Het advies van ICTU heeft gefungeerd als vertrekpunt voor de ontwikkeling van de zoekfunctionaliteit. Het ontwerp is daarom ook getest onder jongeren. Om de vraagstelling en de opbouw van de tool zo duidelijk mogelijk te maken zijn op hun advies aanpassingen gemaakt in woordkeuze en lay-out.

Conform de wens van uw Kamer is ook gekeken naar (functionaliteiten van) bestaande platforms zoals Funda. Half maart stond de zoekfunctionaliteit online. Jongeren kunnen nu dus «zoeken en vinden». Als zij meer informatie willen over een bepaalde MDT-plek of hun interesse kenbaar willen maken, worden zij doorgelinkt naar de desbetreffende aanbieder. De aanbieders van MDT-plekken zijn intensief aangehaakt. Er is een directe link vanuit de centrale zoekfunctionaliteit www.doemeemetmdt.nl met de organisaties/projecten die MDT-plekken aanbieden. De kosten van de bouw van de zoekfunctionaliteit zijn ongeveer 60.000 euro. De kosten van beheer (webredacteur en hosting) bedragen 25.000 euro per jaar. Dit is exclusief de doorontwikkeling van de website.

Het Ministerie van VWS is in deze fase verantwoordelijk voor het beheer van de zoekfunctionaliteit en maakt afspraken met aanbieders over de informatie en MDT-plekken die zichtbaar worden. Aan de hand van de ervaringen van zowel jongeren als betrokken organisaties met de zoekfunctionaliteit, verkennen we de mogelijkheden om deze op termijn verder uit te bouwen.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
P. Blokhuis


  1. Kamerstuk 35 034, nr. 11↩︎

  2. Kamerstuk 35 034, nr. 6↩︎