[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Corona en het studentenreisproduct

Studiefinanciering

Brief regering

Nummer: 2020D16183, datum: 2020-04-28, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 4

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-24724-170).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 24724 -170 Studiefinanciering.

Onderdeel van zaak 2020Z07579:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2019-2020

24 724 Studiefinanciering

25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 170 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 april 2020

Door de Coronamaatregelen en het studeren op afstand komen er veel vragen binnen bij DUO, met name omtrent het studentenreisproduct. Studenten vragen aan DUO of zij hun reisrecht kunnen opsparen voor na de Coronamaatregelen. Onderwijsinstellingen werken er overigens hard aan om het onderwijs zoveel mogelijk in aangepaste vorm te doorgang te laten vinden, zodat studenten geen vertraging hoeven op te lopen.

Het studentenreisproduct is onderdeel van het hele recht op studiefinanciering, dus het opsparen kan alleen als de hele studiefinanciering wordt stopgezet. Maar veel studenten hebben hun studiefinanciering nu juist nodig om in hun kosten van levensonderhoud te voorzien, dus ik begrijp dat zij daar niet voor kiezen. Daarom heb ik gekeken naar een andere manier om aan deze wens tegemoet te komen en ga ik de maximale termijn dat een ho-student recht heeft op het studentenreisproduct (de OV studentenkaart) verlengen, in eerste instantie met drie maanden. Deze maatregel gaat gelden voor studenten in het hoger onderwijs, want die studenten hebben recht op de reisvoorziening voor hun nominale studieduur plus één jaar extra, terwijl dit in het mbo de nominale studieduur plus 3 jaar extra is. In het mbo zorgen de Coronamaatregelen dus niet snel voor het bereiken van het maximale reisrecht. Ik ga later bezien of deze verlenging afdoende is, of mogelijk moet worden aangepast, afhankelijk van het verloop van de Coronacrisis.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,
I.K. van Engelshoven