[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Geannoteerde agenda informele Telecomraad 5 mei 2020

Raad voor Vervoer, Telecommunicatie en Energie

Brief regering

Nummer: 2020D16834, datum: 2020-05-01, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 4

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-21501-33-805).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 21501 33-805 Raad voor Vervoer, Telecommunicatie en Energie.

Onderdeel van zaak 2020Z07882:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2019-2020

21 501-33 Raad voor Vervoer, Telecommunicatie en Energie

25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 805 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 1 mei 2020

Hierbij bied ik u de geannoteerde agenda aan voor de informele Telecomraad die op 5 mei as. plaatsvindt via videoconferentie. Ik zal deelnemen aan deze informele Telecomraad.

Tijdens de informele Telecomraad zal gesproken worden over de implicaties van COVID-19 op de telecommunicatie en digitale sector. Er zal allereerst een informele gedachtewisseling plaatsvinden over het gebruik van mobiele applicaties en het gebruik van geanonimiseerde mobiliteitsdata om de COVID-19-crisis te bestrijden. Daarnaast zal een informele gedachtewisseling plaatsvinden over het belang van digitale oplossing voor het herstel van de EU en investeringen in de uitrol van nieuwe digitale infrastructuren.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,
M.C.G. Keijzer

GEANNOTEERDE AGENDA

Gebruik van mobiele applicaties en het gebruik van geanonimiseerde mobiliteitsdata om de COVID-19 crisis te bestrijden

Gedachtewisseling

Het voorzitterschap nodigt de lidstaten uit tot een informele gedachtewisseling over het gebruik van mobiele applicaties en geanonimiseerde mobiliteitsdata in de bestrijding van de COVID-19-uitbraak. Hierover heeft de Europese Commissie op 8 april jl. een aanbeveling gepubliceerd.1 De lidstaten hebben in het eHealth Network op 16 april jl. een zogenaamde toolbox2 aangenomen voor het gebruik van apps bij de bestrijding van COVID-19. Ondanks het feit dat de ontwikkeling van de Europese toolbox en de nationale ontwikkelingen parallel plaatsvonden, heeft Nederland reeds maximaal rekening gehouden met de principes uit de genoemde toolbox in de nationale verkenning. Apps kunnen ondersteunend werken bij bron- en contactonderzoek en daarmee onderdeel zijn van een exit-strategie. De toolbox is een handleiding met overeengekomen principes die landen (vrijwillig) kunnen gebruiken bij de ontwikkeling en selectie van potentiële apps. Belangrijke aspecten daarin zijn de waarborgen voor gegevensbescherming, informatiebeveiliging, grondrechten, nationale veiligheid en de mogelijkheid voor grensoverschrijdende interoperabiliteit. Over de nationale verkenning van het gebruik van digitale middelen ter ondersteuning van het bron- en contactonderzoek in Nederland heeft de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport uw Kamer geïnformeerd op 21 april jl.3 Eveneens heeft op 27 april jl. een videoconferentie met EU-ministers van gezondheid plaatsgevonden waar onder andere werd gesproken over het gebruik van digitale oplossingen als onderdeel van een exit-strategie. Aangegeven is dat een belangrijke voorwaarde voor digitale oplossingen het vertrouwen van de burgers is. Om die reden is het essentieel dat het gebruik ervan veilig is en de privacy wordt gewaarborgd. Ook wordt interoperabiliteit belangrijk geacht.

Nederland zal aangeven dat het Europese coördinatie en uitwisseling over gebruik van mobiele applicaties en geanonimiseerde mobiliteitsdata, conform de aanbeveling en toolbox, verwelkomt voor de ontwikkeling van gezamenlijke kaders. Nederland zal vragen om meer informatie ten aanzien van het eerder door Commissaris Breton aangekondigde EU-initiatief voor het gebruik van geanonimiseerde mobiliteitsdata alvorens een standpunt hierover in te nemen. Daarbij is ook de mening van de Autoriteit Persoonsgegevens ten aanzien van het gebruik van mobiliteitsdata relevant. Daarnaast zal Nederland aangeven dat de nadere uitwerking van het gebruik van mobiele applicaties en geanonimiseerde telecomdata om de COVID-19-crisis te bestrijden plaatsvindt, conform de aanbeveling van de Europese Commissie, in het eHealth Network en de Raad voor Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken (EPSCO-Raad) om de eenduidigheid tussen Europese gremia te bevorderen.

Belang van digitale oplossing voor het herstel van de EU en investeringen in de uitrol van nieuwe digitale infrastructuren

Gedachtewisseling

Het voorzitterschap nodigt de EU-lidstaten uit tot een informele gedachtewisseling over welke digitale oplossingen kunnen bijdragen aan het herstel van de Europese economieën. Nederland verwelkomt een debat hierover en zal het belang van digitalisering benoemen als onderdeel van de economische herstelfase. In dit kader zal Nederland het belang van investeringen in sleuteltechnologieën zoals Artificial Intelligence benadrukken ter versterking van het concurrentievermogen en om ongewenste afhankelijkheden te voorkomen ten behoeve van de technologische soevereiniteit van Europa. Nederland zal verder de synergie tussen de digitale transitie en duurzaamheid, digitale oplossingen voor thuiswerken op afstand en digitale toepassingen in de zorg en onderwijs onderstrepen. Daarnaast zal Nederland ook aandacht vragen voor de inzet van digitale toepassingen in de 1,5-metersamenleving en het delen van goede praktijkvoorbeelden hierover tussen de EU-lidstaten.

Het voorzitterschap wil daarnaast informeel van gedachten wisselen over investeringen in de uitrol van (nieuwe) digitale infrastructuren. Hierbij kan gedacht worden aan meer synergiën tussen de verschillende EU-fondsen. Ook zal Nederland in EU-verband aandacht vragen voor de recente (negatieve) ontwikkelingen ten aanzien van digitale infrastructuren, zoals onjuiste informatie over 5G in relatie tot COVID-19 en de recente branden in zendmasten.


  1. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?qid=1587153139410&uri=CELEX:32020H0518↩︎

  2. https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/ehealth/docs/covid-19_apps_en.pdf↩︎

  3. Kamerstuk 25 295, nr. 277↩︎