[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland 52

Terrorismebestrijding

Brief regering

Nummer: 2020D17231, datum: 2020-05-07, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-29754-545).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 29754 -545 Terrorismebestrijding.

Onderdeel van zaak 2020Z08066:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2019-2020

29 754 Terrorismebestrijding

Nr. 545 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 mei 2020

Bijgaand bied ik u de openbare versie van het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN) 52 aan, opgesteld door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV)1. Het DTN geeft inzicht in het actuele dreigingsbeeld en de factoren die het meest bepalend zijn.

De terroristische dreiging is nog steeds aanzienlijk, zoals meerdere incidenten en arrestaties de afgelopen tijd, ook in Nederland hebben aangetoond. De acute dreiging van ISIS is afgezwakt, maar zowel ISIS als al Qa’ida houden de intentie om aanslagen in westerse landen te plegen. Ook een rechts-terroristische aanslag door een eenling in Nederland blijft voorstelbaar. Tenslotte valt op dat diverse thema’s zorgen voor polarisatie in de maatschappij. Het dreigingsniveau blijft zodoende vastgesteld op niveau 3, op een schaal van 5.

Het geschetste dreigingsbeeld in DTN 52 geeft aanleiding tot blijvende alertheid en beleidsmatige inzet in het kader van de integrale aanpak terrorisme. Over deze inzet wordt uw Kamer geregeld geïnformeerd via kamerbrieven en diverse debatten. Gezien het langdurige karakter van de in het DTN geschetste dreiging blijft er ook de komende tijd gewerkt worden aan het vroegtijdig onderkennen van de dreiging die uitgaat van geradicaliseerde personen, het voorkomen van nieuwe aanwas en het verbinden van partners op lokaal, nationaal en internationaal niveau. Ook het versterken van de informatie-uitwisseling, investeren in bilaterale en multilaterale samenwerking en doorontwikkeling van de nationale en internationale aanpak blijft de hoogste prioriteit.

De Minister van Justitie en Veiligheid,
F.B.J. Grapperhaus


  1. Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl↩︎