Antwoord op vragen van de leden Kuiken en Ploumen over het testen van politieagenten op corona
Antwoord schriftelijke vragen
Nummer: 2020D17323, datum: 2020-05-07, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (ah-tk-20192020-2726).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: F.B.J. Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid
Onderdeel van zaak 2020Z07461:
- Gericht aan: H.M. de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- Gericht aan: F.B.J. Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid
- Indiener: A.H. Kuiken, Tweede Kamerlid
- Medeindiener: E.M.J. Ploumen, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (đ origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2019-2020 | Aanhangsel van de Handelingen |
Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden |
2726
Vragen van de leden Kuiken en Ploumen (beiden PvdA) aan de Ministers Justitie en Veiligheid en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het testen van politieagenten op corona (ingezonden 24Â april 2020).
Antwoord van Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) (ontvangen 7Â mei 2020).
Vraag 1
Kent u het bericht «Bespuugde agenten mogen zich laten testen op corona»?1
Antwoord 1
Ja.
Vraag 2
Weten agenten, buitengewoon opsporingsambtenaren (boaâs), handhavers of hun werkgevers dat zij zich kunnen laten testen in het geval zij tijdens het werk een mogelijke besmetting hebben opgelopen? Zo ja, waar blijkt dat uit? Zo nee, waarom niet en hoe gaat u zorgen voor snelle voorlichting over deze mogelijkheid?
Antwoord 2
Er is informatie beschikbaar voor deze werknemers over de situatie rondom corona en de getroffen maatregelen om de gezondheid van de medewerkers te beschermen. Van nieuwe ontwikkelingen, zoals veranderingen in het testbeleid, worden medewerkers op de hoogte gebracht door de interne communicatie van de organisaties, zoals nieuwsbrieven en informatie op het intranet. Mij zijn geen signalen bekend dat de informatievoorziening ontoereikend is.
Vraag 3
Deelt u de mening dat ook zonder dat sprake was van spuug- of hoestincidenten agenten, boaâs en handhavers die in contact met publiek komen in het geval zij corona gerelateerde symptomen vertonen, getest moeten kunnen worden? Zo ja, is dat ook reeds het geval? Zo nee, waarom niet?
Antwoord 3
Ook professionals in handhaving en toezicht krijgen te maken met het coronavirus. Het kan zijn dat zij tijdens hun werk besmet worden doordat ze worden bespuugd of behoest door iemand die het coronavirus heeft. Dit risico lopen ze ook tijdens een reanimatie, vechtpartij, of aanhouding met geweld. Dit veroorzaakt onder deze professionals onrust. Daarom is afgesproken dat professionals in handhaving en toezicht (waaronder o.a. agenten, boaâs en andere handhavers) ook getest kunnen worden als zij door een incident tijdens het werk (spugen, hoesten, reanimatie, vechtpartij of aanhouding met geweld) een mogelijke besmetting hebben opgelopen. Als zij symptomen hebben ontwikkeld die passen bij COVID-19, kunnen zij getest worden na advies van de (bedrijfs)arts. Uw Kamer is hierover eerder geĂŻnformeerd door de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport2. Ook voor politiemensen, boaâs en andere handhavers geldt dat zij bij corona-gerelateerde ziekteverschijnselen thuis moeten blijven. Op dit moment wordt gewerkt aan verbreding van het testbeleid. De Minister van VWS heeft op 6Â mei aangekondigd dat per 18Â mei medewerkers van politie, de Koninklijke marechaussee en boaâs getest kunnen worden bij klachten. Het testbeleid voor deze sector wordt de komende tijd uitgewerkt.
In juni, waarbij gestreefd wordt naar 1Â juni, wordt het testbeleid weer verder uitgebreid en zal iedereen met klachten getest kunnen worden.
Vraag 4
Moeten agenten, boaâs en handhavers die getest willen worden daarvoor door hun bedrijfsarts worden doorverwezen? Zo ja, wat zijn de kosten daarvan?
Antwoord 4
Ja. Aan testen zijn kosten verbonden. Er worden geen kosten berekend aan medewerkers.
Vraag 5
Kunnen agenten, boaâs en handhaver die getest willen worden zich ook tot een GGD-arts wenden die beoordeelt of een test noodzakelijk is? Zo ja, is deze mogelijkheid bij agenten, boaâs of hun werkgever bekend? Zo nee, waarom kan dat niet?
Antwoord 5
De agenten, boaâs en handhavers wenden zich in eerste instantie tot de bedrijfsarts, die een belangrijke rol heeft bij het gezond en veilig werken in de organisatie. Deze werkwijze is afgesproken in overleg met de GGDâen en heeft als voordeel dat de GGDâen niet onnodig belast worden. Bovendien houdt de organisatie op deze wijze zicht op het aantal incidenten en de hoeveelheid medewerkers die getest moeten worden op het coronavirus.
Vraag 6
Hebben de GGDâen voldoende capaciteit om naast de patiĂ«nten en zorgmedewerkers die zij moeten testen en per 11 mei de leraren, ook agenten, boaâs en handhavers te testen? Zo nee, hoe gaat u ervoor zorgen dat die capaciteit er wel komt?
Antwoord 6
Ja, de GGDâen hebben voldoende capaciteit om agenten, boaâs en handhavers te testen bij klachten na een incident.
Vraag 7
Kunt u bovenstaande vragen gezien de zorgen die leven bij agenten, boaâs en handhavers binnen een week beantwoorden?
Antwoord 7
Zoals gebruikelijk zijn de vragen zo snel als mogelijk beantwoord.