[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op verzoek commissie over de artikelen 'Via de telefoon bepalen of iemand wel of niet kan werken, niet mogelijk zeggen UWV-artsen’ en het bericht ‘Zieke werknemers kunnen nu niet re-integreren en zijn daardoor straks flink de klos’

Arbeidsmarktbeleid

Brief regering

Nummer: 2020D18641, datum: 2020-05-14, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-29544-1005).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 29544 -1005 Arbeidsmarktbeleid.

Onderdeel van zaak 2020Z08719:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2019-2020

29 544 Arbeidsmarktbeleid

Nr. 1005 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 mei 2020

Hierbij zend ik u een reactie op een tweetal artikelen, die zijn opgenomen in de Trouw van vrijdag 17 april 2020. Het betreft het bericht «Via de telefoon bepalen of iemand wel of niet kan werken, niet mogelijk zeggen UWV-artsen» en het bericht «Zieke werknemers kunnen nu niet re-integreren en zijn daardoor straks flink de klos».

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,
W. Koolmees

Bericht

«Via de telefoon bepalen of iemand wel of niet kan werken, niet mogelijk zeggen UWV-artsen»

Reactie

Om continuïteit en inkomenszekerheid te garanderen kiest UWV er voor om ook zo lang de coronacrisismaatregelen van kracht zijn waar mogelijk inhoudelijke besluiten af te geven bij het verrichten van sociaal-medische beoordelingen. Verzekeringsartsen voeren ook in crisisperiode verzekeringsgeneeskundig onderzoek uit op basis van de standaard «Onderzoeksmethoden». Voor het inwinnen van medische informatie werkt UWV op basis van de standaard «Communicatie met behandelaars», zowel in het reguliere proces als in deze crisisperiode. Verzekeringsartsen vragen informatie op indien deze onmisbaar is voor de beoordeling, of als een betrokkene daarop aandringt. Zij houden daarbij op dit moment rekening met de omstandigheid dat bepaalde curatieve artsen mogelijk belast zijn met de zorg voor Covid-19 patiënten. Een groot deel van de huisartsen en specialisten heeft naar verwachting op dit moment wel de tijd en de mogelijkheid om antwoord te geven op gerichte vragen.

Verzekeringsartsen maken zelf de afweging of zij over voldoende informatie beschikken om een beoordeling te verrichten. Komt een verzekeringsarts ook na samenspraak met een adviseur verzekeringsarts tot de conclusie dat een kwalitatief goede beoordeling zonder fysiek spreekuur niet mogelijk is, dan stelt UWV de beoordeling uit.

De werkwijze is daarmee onvergelijkbaar met het in het artikel aangehaalde experiment in Groningen. Bij het genoemde experiment vond in beginsel geen contact plaats met de betrokken uitkeringsgerechtigde en werd de beoordeling enkel gebaseerd op de in het dossier aanwezige informatie. Bovendien was de op kantoor Groningen toegepaste werkwijze in operationele en juridische zin niet juist. In de huidige crisissituatie wordt in beginsel wel gesproken met de cliënt en vinden de beoordelingen plaats door of onder de verantwoordelijkheid van geregistreerde verzekeringsartsen.

Ik waardeer dat UWV ook onder deze bijzondere omstandigheden alles doet om beoordelingen volgens de geldende kwaliteitsstandaarden te blijven verrichten. UWV volgt daarnaast ook in de crisisperiode regulier beleid als het gaat om het verstrekken van voorschotten. Dat betekent dat UWV bij uitstel van een WIA-claimbeoordeling een voorschot verstrekt tot het moment dat de beoordeling plaats kan vinden. Voor de WIA-herbeoordeling geldt dit niet, omdat de bestaande uitkering in dat geval doorloopt. Ook bij uitstel van een Wajong-beoordeling verstrekt UWV conform bestaand beleid geen voorschot, omdat uitstel – in tegenstelling tot bij de WIA-claimbeoordeling – meestal geen inkomensdaling voor de aanvrager met zich meebrengt. Daarnaast is de ervaring dat een ruime meerderheid van de aanvragers na beoordeling geen recht krijgt op een Wajong-uitkering.

Bericht

«Zieke werknemers kunnen nu niet re-integreren en zijn daardoor straks flink de klos»

Reactie

Ook nu de coronacrisismaatregelen van kracht zijn verwacht ik dat werkgevers en werknemers blijven doorwerken aan re-integratie, zo goed als onder de huidige omstandigheden mogelijk is. De toets op de re-integratie-inspanningen is altijd maatwerk en UWV houdt hierbij op dit moment dan ook rekening met de impact die de coronacrisis en de bijbehorende maatregelen hebben.

Werkgevers kunnen een vrijwillige verlenging van de loondoorbetalingsperiode of de Ziektewetuitkering van hun (ex-)werknemers aanvragen. Het gaat hier om een private aangelegenheid en ik kies er niet voor om die verlenging te compenseren. Na een relatief lange periode van 104 weken van loondoorbetaling of een Ziektewet-uitkering hebben betrokkenen namelijk mogelijk recht op een WIA-uitkering, na beoordeling door UWV. Deze WIA-claimbeoordelingen vinden ook in deze crisisperiode zo veel mogelijk doorgang. Mocht een beoordeling zonder fysiek contact niet mogelijk zijn, dan ontvangt de betrokkene een voorschot tot het moment dat de WIA-claimbeoordeling plaats kan vinden.