[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Geannoteerde agenda informele videoconferentie Raad voor Concurrentievermogen op 29 mei 2020

Raad voor Concurrentievermogen

Brief regering

Nummer: 2020D19646, datum: 2020-05-20, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-21501-30-487).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 21501 30-487 Raad voor Concurrentievermogen.

Onderdeel van zaak 2020Z09139:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2019-2020

21 501-30 Raad voor Concurrentievermogen

Nr. 487 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 mei 2020

Op vrijdag 29 mei a.s. vindt een informele videoconferentie Raad voor Concurrentievermogen plaats voor de onderdelen onderzoek en ruimtevaart. Bijgevoegd vindt u, mede namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de geannoteerde agenda voor de vergadering.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,
M.C.G. Keijzer

Geannoteerde agenda informele Raad voor Concurrentievermogen op 29 mei 2020

Ministeriële videoconferentie onderzoek en innovatie

Gedachtewisseling

Voor deze ministeriële videoconferentie zijn op het moment van schrijven nog geen agenda en stukken beschikbaar. De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is voornemens aan deze vergadering deel te nemen. Naar verwachting zal tijdens de videoconferentie van gedachten gewisseld worden over de voortgang van het onderzoek en innovatie (O&I) actieplan dat tijdens de ministeriële videoconferentie van 7 april jl. door alle lidstaten werd omarmd.1 Dit ERAvsCorona Actieplan omvat tien kortetermijnacties voor O&I gericht op COVID-19 en heeft de status van werkdocument. De Europese Commissie en nationale overheden werken gezamenlijk aan het actieplan in de context van de Europese Onderzoeksruimte (ERA). Het delen van kennis en expertise staat binnen de ERA immers centraal. Eén van de acties uit het actieplan betreft het afstemmen van nationale O&I-activiteiten op het gebied van COVID-19. Daarnaast is het European COVID-19 Research Data Platform op 20 april jl. opgericht. Ook vond op 24-26 april jl. in het kader van het actieplan een Pan-Europese Hackaton plaats waarin creatieve oplossingen ter bestrijding van de crisis aangedragen konden worden op diverse terreinen. De overige acties richten zich op financieringsmogelijkheden voor COVID-19 O&I-projecten, toegang tot onderzoeksinfrastructuur en ondersteuning van het innovatieve mkb en startups.

Naast voortgang van het ERAvsCorona Actieplan zal waarschijnlijk ook in den brede gesproken worden over de rol van O&I bij de wijze waarop Europa kan herstellen uit de crisis. Europese samenwerking en coördinatie zijn essentieel voor een wereldwijd antwoord op COVID-19, de crisis en economisch herstel.

Nederland zal uitdragen belang te hechten aan het ondersteunen van onderzoekers en innovatieve bedrijven en het beter coördineren van al hun inspanningen gericht op COVID-19 zowel binnen de EU als in internationaal verband. Daarbij moet nadrukkelijk de gehele kennis – en innovatieketen in beeld zijn, van fundamenteel onderzoek tot en met productie, en moeten ook nieuwe partijen de mogelijkheid krijgen om ideeën en oplossingen aan te dragen. De recente Pan-Europese Hackaton is hiervan een goed voorbeeld, met diverse Nederlandse deelnemers die als winnaar uit de bus zijn gekomen. Nederland zal tevredenheid tonen over de implementatie het ERAvsCorona Actieplan. Tevens zal Nederland aandacht vragen voor het belang van open science en open access en dat het hierin vooral belangrijk is dat de FAIR-principes2 worden toegepast.

Ook is het van belang aandacht te houden voor de consequenties van de coronacrisis voor lopende Horizon 2020-projecten. De Commissie heeft hier verschillende maatregelen voor getroffen. Zo zal de Commissie flexibel omgaan met projecttermijnen en administratieve verplichtingen. Nederland zal zich ervoor inspannen dat de Commissie binnen de financiële middelen van Horizon 2020 continuïteit borgt voor individuele onderzoekers en onderzoeksprojecten die tussen wal en schip raken als gevolg van opgelopen vertragingen door de crisis. Het gaat hier om een case-by-case benadering, niet om generieke maatregelen.

Nederland zal verder inbrengen dat aanvullende acties, bijvoorbeeld voor de lange termijn om toekomstige pandemieën het hoofd te bieden, gedegen voorbereiding en besluitvorming eisen. Tevens zal Nederland de belangrijke rol van O&I benoemen bij het EU-beleid dat moet leiden tot herstel. Daarbij moeten ook lessen getrokken worden uit de crisis. Ook zal Nederland benadrukken dat O&I een sleutelrol vervult bij de grote maatschappelijke transities zoals digitalisering, klimaat en duurzaamheid.

Informele videoconferentie ruimtevaart

Meten van de waarde van ruimtesystemen

Gedachtewisseling

Tijdens de informele Raad voor Concurrentievermogen onderdeel ruimtevaart zal worden gesproken over het meten van de waarde van ruimtesystemen. Nederland zal hierbij hoog-ambtelijk vertegenwoordigd worden. Op het moment van schrijven zijn voor de vergadering nog geen stukken beschikbaar. Het kabinet is van mening dat de waarde van ruimtesystemen breed bezien moet worden. Nederland zal dit uitdragen in de vergadering. De Europese ruimtesystemen zijn namelijk niet alleen van belang voor de economie, maar ook een voorwaarde voor autonoom vervoer, digitalisering en een sterke Europese positie in de ruimtevaart.


  1. Zie het verslag van de ministeriële videoconferentie over onderzoek en innovatie en het Coronavirus. Kamerstuk 22 112, nr. 2866↩︎

  2. FAIR: Findable, Accessible, Interoperable and Reusable.↩︎