[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

WODC-rapport "Achterlopende ontwikkeling, het begrip ‘onvoltooide ontwikkeling’ in de toepassing van het adolescentenstrafrecht"

Jeugdcriminaliteit

Brief regering

Nummer: 2020D21399, datum: 2020-06-02, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-28741-76).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 28741 -76 Jeugdcriminaliteit.

Onderdeel van zaak 2020Z09901:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2019-2020

28 741 Jeugdcriminaliteit

Nr. 76 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR RECHTSBESCHERMING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 2 juni 2020

Met deze brief bied ik uw Kamer het WODC-rapport «Achterlopende ontwikkeling, het begrip «onvoltooide ontwikkeling» in de toepassing van het adolescentenstrafrecht» aan1. Aanleiding voor dit onderzoek waren de uitkomsten van het WODC onderzoek «Adolescentenstrafrecht. Kenmerken van de doelgroep, de strafzaken en de tenuitvoerlegging».2 Uit dit onderzoek bleek dat het begrip «onvoltooide ontwikkeling», een belangrijk criterium voor de toeleiding naar het adolescentenstrafrecht (ASR), onvoldoende geduid kon worden in de praktijk. Ik heb daarom het WODC gevraagd onderzoek te doen naar dit begrip, om de toeleiding naar het ASR te kunnen verbeteren.

Het aangeboden WODC-rapport bevat aanbevelingen ten behoeve van een betere screening van jongvolwassenen van 18 tot en met 22 jaar met een achterlopende ontwikkeling voor het ASR. Verder bevat het WODC-rapport verbetersuggesties voor instrumenten, aanpassing van de (toelichting op de) wet en oplossingen voor de knelpunten bij het gebruik van wegingskaders in de toeleiding naar het ASR.

Ik ben reeds in gesprek met betrokken partijen over de conclusies in dit rapport. In het najaar zal ik, in een brief over de voortgang van het ASR, aan uw Kamer reageren op de inhoud van dit WODC-rapport.

De Minister voor Rechtsbescherming,
S. Dekker


  1. Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl↩︎

  2. Prop, L.J.C., Laan, A.M. van der, Barendregt, C.S., Beerthuizen, M.G.C.J., Nieuwenhuizen, Ch. van (WODC, 2018)↩︎